Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Irska napihuje nov nepremičninski balon

V drugi polovici prejšnjega leta se je rast cen irskih nepremičnin močno umirila. Novembra je irski indeks, ki spremlja cene stanovanjskih nepremičnin, zrasel za 6,57 odstotka, kar je precej manj kot leto pred tem, ko je rast presegla 16 odstotkov.
Avtor
15.02.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Irska napihuje nov nepremičninski balon
Potem ko so se cene stanovanjskih nepremičnin na Irskem leta 2013 po petletnem upadanju spet začele dvigovati, sta centralna banka in vlada lani sprejeli ukrepe proti napihovanju novega balona, ki grozi predvsem Dublinu. Foto: Shutterstock

Gre za podatke osrednjega irskega statističnega urada, ki je izračunal, da so se v prvih devetih mesecih lani cene dvignile za 5,6 odstotka. V glavnem mestu Dublinu je bila rast cen še manjša, saj so tam novembra na letni ravni cene zrasle za 3,55 odstotka. Umiritev cen v tem mestu je res neverjetna, saj je bila rast cen v istem obdobju 2014 kar 22,28-odstotna.

Pozneje se je stanovanjski trg zelo umiril, predvsem zaradi posredovanja irske centralne banke, ki je zelo omejila kreditiranje stanovanjskih nepremičnin. Omejili so kreditiranje stanovanjskih nepremičnin, dražjih od 220 tisoč evrov, prav tako so zelo omejili kreditiranje investicijskih nakupov nepremičnin za oddajanje ali za poznejšo prodajo. Gospodinjstva za nakup stanovanj niso mogla pridobiti posojila, višjega od 3,5-kratnika njihovih bruto letnih prihodkov.

Strme rasti in upadi, pa spet rasti

Cene irskih stanovanjskih nepremičnin so imele v zadnjih 20 letih izjemno burno zgodovino, saj so zelo hitro rasle, po začetku finančne krize pa so strmo zgrmele. Leta 2008 so upadle za dobrih 13 odstotkov, leto za tem pa še za odstotek več. Najhuje je bilo leta 2011, ko so se stanovanjske nepremičnine pocenile za slabih 19 odstotkov, naslednje leto je bil upad le še 5,5-odstoten.

Cene nepremičnin so sledile okrevanju irskega gospodarstva. Preobrat se je zgodil leta 2013, ko so zrasle za dobrih šest odstotkov, že omenjena dramatična rast se je zgodila leto za tem, pri čemer je treba poudariti, da je bila gospodarska rast le 5,2-odstotna. Lanska gospodarska rast je bila skoraj šestodstotna, analitiki pa letos Irski napovedujejo 4,7-odstotno rast gospodarstva.

Strah pred novim pokom

Vse skupaj nepremičninske akterje opozarja na nov nepremičninski balon, zlasti v Dublinu. Nepremičninski balon se razvija zaradi investicijskih pričakovanj oziroma potreb, ki se morajo prej ali slej izpolniti. »Bolje prej kot nikoli,« cinično poudarja ustanovitelj irskega združenja posojilojemalcev David Hall in dodaja, da lahko vsa pričakovanja hitro privedejo do novih finančnih težav irskih državljanov.

Na drugi strani mnogi napihovanje nepremičninskega balona pripisujejo pomanjkanju novogradenj oziroma velikemu povpraševanju po stanovanjih oziroma stanovanjskih hišah. Cene spodbujajo zelo visok davek na dodano vrednost za nova stanovanja, dodatne davčne obremenitve pa zavirajo projekte stanovanjske gradnje. Prav to pa je razlog, zakaj je število novozgrajenih enot za četrtino manjše od dolgoletnega povprečja, pri čemer so veliko projektov, ki so se ustavili med časom krize, le končali. Zato je irska vlada pod hudimi pritiski, kako spodbuditi gradnjo novih stanovanj, predvsem v Dublinu. Prav zadostno število novogradenj lahko zagotovi vzdržno dolgoročno rast cen irskih nepremičnin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.