Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Brez fizične zaščite objekta tudi tehnično varovanje šepa

Tako med poslovnimi sub­jekti kot tudi med lastniki zasebnih stanovanjskih nepremičnin je povpraševanje po tehničnem varovanju objektov čedalje večje. Nasvet podjetja Varnost Maribor za varovanje stanovanjskih nepremičnin je preprost: najprej objekt in okolico dobro osvetlite in fizično zaščitite, le tako bo strokovno nameščeno tehnično varovanje res učinkovito.
Avtor
22.02.2016 22:30
Čas branja: 2 min

»Storilci najpogosteje vlamljajo v objekte, ki so na zunaj lepo urejeni, saj to kar sili v sklep, da so taki tudi znotraj,« pravi Sebastijan Zinrajh, vodja komerciale v podjetju Varnost Maribor. Dodaja, da so hvaležna tarča vlomilcev manj obljudeni, odročni, neosvetljeni predeli naselij, kjer lahko neopazno dostopijo do objekta, opravijo svoje in se po kriminalnem dejanju preprosto umaknejo. V takih primerih v podjetju Varnost Maribor svetujejo ureditev razsvetljave ter namestitev kakovostne in dovolj trdne ograje. Oba ukrepa bosta kriminalce odvrnila od sumljivih dejanj, pri čemer se bodo zelo verjetno lotili drugih neosvetljenih in neograjenih objektov. Tarča vlomilcev seveda niso le odročna naselja, pričakovati jih je mogoče tudi v stanovanjskih blokih. Najlaže je dostopati do pritličnih atrijskih stanovanj.

Možen tudi dnevni najem varnostnih sistemov

Dodatna možnost, ki še poveča varnost lastnine pred vlomi, je tehnično varovanje. Lastniki lahko med odsotnostjo premoženje zavarujejo po več poteh. Varovanje je lahko stalno ali priložnostno. Poslovni sistem Varnost Maribor ponuja tudi dnevni najem sistemov za sporočanje vloma, kar je še posebej primerno za čas dopustov. V ta namen namestijo brezžični sistem, ki ga povežejo z dežurnim centrom podjetja Varnost Maribor. Ob alarmu na objektu ukrepa skupina ustrezno opremljenih in usposobljenih varnostnikov, ki preveri vzrok za alarm in ustrezno ukrepa.

Le strokovnjak lahko določi kritične točke

»Za uspešno varovan dom je treba strokovnjaku predvsem zaupati bojazni, življenjske navade in skupaj določiti primerno varovanje,« razlaga projektni vodja Matej Kop. Po naročilu se objekt pregleda, s čimer se odkrijejo kritična mesta, ki jih je treba najbolj varovati. Na podlagi zapiskov se izdela idejna rešitev izvedbe varovanja objekta. Pri novogradnjah v podjetju Varnost Maribor priporočajo, da je tehnično varovanje zajeto že v projektu za gradnjo, pri čemer je treba na varovanje gledati celostno.

Pri načrtovanju sistema tehničnega varovanja za sporočanje vloma se pregledajo tudi fizične oziroma mehanske ovire na objektu ali pa se predlaga rešitev mehanskega varovanja, ki se navadno dopolni s sistemi tehničnega varovanja. Le z uspešno kombinacijo različnih sistemov so lahko tudi rešitve ugodne, gledano s stališča učinkovitega varovanja in ekonomske racionalizacije.

Vse je že na telefonih

Mehanska zaščita nepooblaščenim osebam in vlomilcem preprečuje dostop na določeno območje ali v prostore. Takšnih dejanj ni mogoče povsem preprečiti, lahko pa jih močno otežimo.

Se pa alarmni sistemi skupaj z razvojem elektronike hitro spreminjajo oziroma nadgrajujejo. Veliko novosti je povezanih z razvojem brezžičnih podatkovnih omrežij, pametnih telefonov in drugih informacijskih orodij. »Pri varovanju stanovanjskih prostorov zelo hitro napredujejo sistemi za njihovo upravljanje in nadzorovanje,« pojasnjuje Matej Kop. Proizvajalci opreme prilagajajo aplikacije mobilnim napravam, zato lahko uporabniki zelo preprosto nadzorujejo dogajanje prek svojih telefonov.

Prek pametnih telefonov in tablic lahko z ustrezno programsko opremo oziroma aplikacijami za operacijske sisteme Android ali iOS brez težav upravljamo sisteme za sporočanje vloma. Poleg tega lahko prek centralnih enot nadzorujemo uhajanje plina, dima, izlitja vode. Prav tako lahko prek videonadzornih sistemov vsak trenutek opazujemo dogajanje v objektu ali njegovi okolici.

Lani več tatvin, ropov in vlomov

Iz poročila policije za prvo polovico leta 2015 je razvidno, da se je število vlomov, tatvin in ropov skupaj v primerjavi z letom 2014 povečalo. Leta 2014 so v vsem letu našteli 25.404 takšna dejanja, v prvi polovici leta 2015 pa 18.474. Podatkov za drugo polovico leta 2015 še ni, če pa se je nadaljeval trend iz prvega polletja, bi letno tako imeli skoraj 37 tisoč tatvin, vlomov ali ropov. Ta številka bi pomenila več kot 45-odstotno letno rast.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.