Nepremičnine
Oglasno sporočilo

LED spreminja tudi poslovne modele

Tržni deleži vseh vrst LEDsvetil rastejo iz leta v leto, še močnejši razmah tovrstnih tehnologij pa zavirajo precej višje cene, veliko vprašanje je tudi cena električne energije.
Avtor
22.02.2016 22:30
Čas branja: 2 min
LED spreminja tudi poslovne modele
Proizvajalci in projektanti sistemov za zunanje osvetljevanje za še večje izkoristke in manjšo porabo energije razvijajo vse bolj izpopolnjene sisteme za optimalno delovanje.

Elektrika je danes poceni tako za gospodinjstva, gospodarske družbe kot tudi javne institucije. Prav nizke cene pa podaljšujejo čas, v katerem se naložbe v LED-tehnologijo splačajo. Kolikšna je povračilna doba naložbe v takšna omrežja, je zelo nehvaležno ocenjevati. Ocene se gibljejo od treh do osmih let, vendar bi lahko morebitne spremembe cen električne energije to razmerje v trenutku spremenile.

Nova financiranja in partnerstva

Investitorji, ki so že vgradili LED-svetila, poleg majhne porabe električne energije in dolge življenjske dobe poudarjajo še vsaj nizke stroške vzdrževanja in precej boljšo kakovost osvetlitve tako zunanjih kot notranjih prostorov.

Osvetljevanje zunanjih površin je posebna zgodba, saj gre večinoma za naložbe lokalnih skupnosti oziroma institucij, ki morajo projekte izvajati prek javnih naročil. Lokalne oblasti imajo omejene proračune, nadzor nad njihovo porabo pa je stalen. V preteklosti so lahko župani in mestni sveti financirali take projekte le s klasičnimi posojili ali lizingi.

V tujini za takšne in podobne investicije razvijajo nove instrumente. Veliko je prilagodljivih kreditnih produktov, ki upoštevajo tudi energijske prihranke, mestne oblasti že sklepajo različne oblike javno-zasebnih partnerstev z energetskimi podjetji in proizvajalci LED-razsvetljave. Analitiki pričakujejo, da se bodo v prihodnjih letih, predvsem v ZDA, ta partnerstva zelo okrepila, s čimer bi se lahko močno povečal tudi delež LED-tehnologij za zunanje osvetljevanje.

Z nadzorom do še nižjih stroškov

Proizvajalci in projektanti sistemov za zunanje osvetljevanje za še večje izkoristke in manjšo porabo energije razvijajo vse bolj izpopolnjene sisteme za optimalno delovanje. Obstaja že nešteto različic sistemov nadzora oziroma pametnih sistemov osvetljevanja. Po analizah ameriške raziskovalne družbe ABI Reserach je bilo lani na svetu okoli dva milijona pametnih svetilk, do leta 2019 pa se bo to število povečalo za približno 20-krat.

Proizvajalci in ponudniki za izdelavo celotnih sistemov razvijajo orodja, ki sistem uličnega osvetljevanja povežejo z drugimi sistemi, prek katerih lahko uporabniki - gre predvsem za mestne oblasti in lokalne skupnosti - ob nizkih stroških dosežejo privlačno, trajnostno, učinkovito in varno bivalno okolje ter s tem racionalizirajo ne le segment osvetljevanja zunanjih javnih površin, ampak celotno upravljanje proračunov.

Podjetja imajo veliko rezerv

LED-tehnologija prodira tudi v proizvodne dvorane. Slovenija ima na tem področju precej rezerv, saj imamo zelo veliko proizvodnih površin, ki jih osvetljujejo povsem zastareli svetilni sistemi, ki porabijo veliko energije. Najpogosteje so v proizvodnih prostorih vgrajene viseče reflektorske svetilke z visokotlačno živosrebrovo ali metalhalogenidno sijalko, v halah z nižjimi stropi pa je veliko fluorescenčnih sijalk.

Industrijska razsvetljava mora biti trpežna in odporna. Prah, vlažnost, vibracije, ekstremne temperature in drugi dejavniki ne smejo vplivati na zanesljivo delovanje in vzdržljivost ob minimalnem vzdrževanju. Med tehnično najbolj dovršenimi industrijskimi svetili so prav LED-svetlobni izvori, kjer se izkoristki svetilke gibljejo tudi čez 130 lumnov na vat.

Kakovostne sodobne svetilke imajo tehnično dovršene optične sisteme, modularno zasnovo, termično zaščito ob preobremenitvi, ki zmanjša moč obratovanja v primeru previsoke temperature okolice, pasivno hlajenje in dolgo življenjsko dobo z nizkimi stroški vzdrževanja.

Moderni sistemi ob strokovni vgradnji in regulaciji prihranijo do 80 odstotkov električne energije. Kakovost razsvetljave in osvetljenost se občutno zvečata, izboljšata se enakomernost in barvna razpoznavnost, manj je bleščanja. Podjetje tako na eni strani zniža stroške električne energije, na drugi pa se delavci bolje počutijo.

130

lumnov na vat znašajo izkoristki tehnično najbolj dovršenih industrijskih LED-svetil.

80

odstotkov električne energije lahko ob strokovni vgradnji in regulaciji prihranijo moderni sistemi razsvetljave.

2

milijona pametnih svetilk je bilo lani na svetu po oceni družbe ABI Reserach. Do leta 2019 se bo to število povečalo za približno 20-krat.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.