Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Energetsko učinkovita prenova javne razsvetljave v Kidričevem

Na Tovarniški cesti so potratne 250-vatne visokotlačne natrijeve svetilke zamenjali s 50-vatnimi LED-svetili Lumenova
Avtor
22.02.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Energetsko učinkovita prenova javne razsvetljave v Kidričevem
V Kidričevem bodo morali skupaj zamenjati 1.200 svetilk. Menjava od leta 2009 poteka postopoma, vsako leto obnovijo od 50 do 80 svetilk.

Kakovostna in hkrati varčna javna razsvetljava je med pomembnimi cilji, ki jim v občini Kidričevo poskušajo slediti v svojih energetskih načrtih. Od leta 2009, ko so začeli uresničevati načrt zamenjave javne razsvetljave, uspešno izvajajo ukrepe zmanjševanja porabe energije. Hkrati zmanjšujejo svetlobno onesnaževanje okolja in izboljšujejo svetlobnotehnične elemente na prometnih in drugih javnih površinah.Razlogov za prenovo javne razsvetljave je več - od večje varnosti prometnih udeležencev do učinkovitega energetskega varčevanja in sledenja usmeritvam, ki jih določa uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. Ta narekuje, da je treba do letos porabo električne energije na prebivalca zmanjšati pod 44 kilovatnih ur na leto. Hkrati je treba za cestno razsvetljavo ter osvetlitev javnih površin in kulturnih spomenikov vgrajevati le svetilke, pri katerih ni nobenega sevanja svetlobnega toka navzgor.

Strošek vzdrževanja se bo precej znižal

V Kidričevem bodo morali skupaj zamenjati 1.200 svetilk. Menjava od leta 2009 poteka postopoma. Vsako leto obnovijo od 50 do 80 svetilk. Posodabljanje javne razsvetljave, ki zajema tudi prenovo infrastrukture, bodo nadaljevali in za to namenili približno 100 tisoč evrov. Strošek letnega vzdrževanja razsvetljave znaša 45 tisoč evrov, letni strošek porabe električne energije pa 83 tisoč evrov. S prenovo razsvetljave z LEDsvetili znižujejo predvsem strošek vzdrževanja, ki ga pri LED-tehnologiji tako rekoč ni, in strošek električne energije, saj LED-svetila porabijo precej manj električne energije.

Pri izbiri LED-svetilk ni odločilna le cena

lumenova-LED-svetilka.1456163944.jpg.n.960px.jpg
Kreativni aluminij za LED-svetilke Lumenova zagotavlja 100 tisoč ur življenjske oziroma 20 let garancije.

V Kidričevem želijo občanom in udeležencem v prometu zagotoviti najvišjo stopnjo varnosti. Zato se pri izbiri ponudnikov LED-svetil ne osredotočajo le na ceno. Zelo pomembno je tudi, da so svetila kakovostna in zanesljiva - ponudnik mora ponuditi vsaj 10 let garancije. Sicer pa morajo svetila tehnično omogočati prilagoditev uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.

Na podlagi vseh naštetih lastnosti so se odločili za visoko učinkovita LED-svetila domačega proizvajalca Lumenova, ki jih dobavlja Kreativni aluminij, član skupine Talum. Te svetilke ustrezajo uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja, proizvajalec pa zagotavlja 100 tisoč ur življenjske dobe oziroma 20 let garancije.

Načrtujejo sistem pametne razsvetljave

V občini Kidričevo v ospredje postavljajo prenovo javne razsvetljave na Tovarniški cesti. Tam so potratne 250-vatne visokotlačne natrijeve svetilke zamenjali s 50-vatnimi LED-svetili Lumenova, ki omogočajo omejevanje svetilne moči med 23. in 5. uro. Tako še dodatno znižujejo strošek porabe električne energije za približno 20 odstotkov. V sodelovanju z Lumenovo načrtujejo tudi sistem pametne razsvetljave, ki bo temeljil na filozofiji pametnih mest - večja varnost občanov in uporabnikov, večja energetska učinkovitost in nižja stopnja onesnaževanja okolja.

Boljša razsvetljava, večja kakovost življenja

Urejena in učinkovita javna razsvetljava za občino Kidričevo ne pomeni le manjše porabe električne energije, nižjih stroškov vzdrževanja in večjo prometno varnost, ampak tudi zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, vandalizma in svetlobnega onesnaževanja. Ureditev javne razsvetljave v skladu z najnovejšimi predpisi in standardi tako precej izboljša kakovost življenja občanov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.