Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Sejem Dom gradimo vse leto

Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, tudi letos napoveduje bogat obsejemski program, tako da bo lahko vsak obiskovalec našel ključno rešitev zase
Avtor
07.03.2016 22:30
Čas branja: 3 min
Sejem Dom gradimo vse leto
Obsejemski program za obiskovalce sta pripravila Gradbeni inštitut ZRMK in svetovalna mreža ENSVET - Eko sklad. Prvi pokriva strokovno-tehnično področje, drugi pa kreditiranje in sofinanciranje do okolja prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb.

Sejem Dom, ki bo letos potekal pod geslom Ključne rešitve, je največji in najstarejši sejem s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah. Je tudi največji sejem v organizaciji Gospodarskega razstavišča. »Skupaj s strokovnim zaledjem spremljamo najnovejše smernice v graditeljstvu ter načrtujemo obsejemski program za obiskovalce, graditelje, lastnike poslovnih stavb, upravnike, predstavnike stanovanjskih skladov in številne druge. Slab mesec pred odprtjem pa ga gradimo tudi v resnici,« pravi direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl. Na zunanjih ploščadih Gospodarskega razstavišča in za njim, na parkirišču ob Pionirskem domu, so postavili še tri montažne dvorane.

Letošnji sejem Dom bo 55. po vrsti. To je zelo simpatična številka. Jo boste morda zaznamovali tudi s kakšno simpatično novostjo?

Povabilo vsem obiskovalkam, da 8. marca, za svoj praznik, obiščejo sejem po znižani ceni pet evrov, se zdi kar simpatično. Danes ne moremo govoriti več o tem, da je izbira oken ali vrat, energijsko učinkovitega gospodinjskega aparata, sistema za ogrevanje ali pa odprava vlage tipična domena moških. Morda je naša gesta lahko tudi priložnost, da sejem obiščeta oba - ona in on - in iščeta ključne rešitve za svoj dom skupaj.

Zakaj ste za letošnji moto sejma izbrali Ključne rešitve?

Zato, ker spremljevalni program tudi v resnici prinaša konkretne odgovore na vprašanja obiskovalcev. Od postopkov za pridobitev upravnih dovoljenj, nasvetov arhitekta in statika, projektov energetske prenove, trajnostnega ogrevanja in načrtovanja, gradnje ali prenove klasičnih, spomeniško zaščitenih, pasivnih in skoraj nič­energijskih stavb do bivalnega okolja in predstavitve zadnjih smernic oziroma novosti. Ključne rešitve je, seveda, mogoče najti tudi na razstavnih prostorih razstavljavcev. Le kdo ve več o izdelku ali storitvi kot proizvajalec sam?

Čemu boste dali letos poudarek v obsejemskem programu?

Obsejemski program za obiskovalce sta pripravila Gradbeni inštitut ZRMK in svetovalna mreža ENSVET - Eko sklad. Prvi pokriva strokovno-tehnično področje, drugi pa kreditiranje in sofinanciranje do okolja prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb. Nasveti in predavanja, tudi primeri dobrih praks, so na voljo vse dni sejma od 10. do 18. ure. Na njih je govor o gradnji in prenovi stavb, trajnostnem razvoju, trajnostni gradnji, integralnem načrtovanju, okoljskem in trajnostnem vrednotenju stavb, trajnostnem ogrevanju, e-mobilnosti, pasivnih in skoraj nič­energijskih hišah, celostnih energijskih prenovah stavb in okoljskem vrednotenju stavb, energetskih pregledih, celostni prenovi stavb kulturne dediščine, energijski učinkovitosti gospodinjskih aparatov, energetski izkaznici stavbe, samooskrbi z energijo, predinvesticijskem optimiziranju novogradenj in prenov, izboljšanju potresne odpornosti stavb, odpravljanju posledic naravnih nesreč, pomoči lokalnim skupnostim pri načrtovanju trajnostnega ogrevanja in pridobivanju finančnih sredstev ter postopkih in pristopih pri gradnji in prenovi stavb ...

sejem-dom-2015.1457369057.jpg.n.960px.jpg
Letošnji sejem poteka pod motom Ključne rešitve, ker spremljevalni program tudi v resnici prinaša konkretne odgovore na vprašanja obiskovalcev.

Bogat program, ni kaj.

Res je. Obsejemski program je tudi letos tako kot vsa leta tako bogat, da lahko vsak obiskovalec najde ključno rešitev zase. Bralce vabim, da obiščejo spletno stran sejma (www.sejemdom.si), podrobnejši program pa si lahko ogledajo tudi v obsejemskem katalogu, ki ga prejmejo ob nakupu vstopnice. Katalog je vodnik po sejmu s seznamom razstavljavcev, z njihovimi opisi in kontaktnimi podatki vred, je pa tudi pravi priročnik, saj vsebuje vrsto poljudnih člankov s področja gradnje ali prenove.

Med ljudmi so zelo priljubljena brezplačna svetovanja, ki jih prirejate na sejmu. Bo letos teh še več? Opazili smo, da jih bo precej vezanih na celostno energetsko prenovo in na pasivno oziroma ničenergijsko gradnjo.

Ni naključje, da so najnovejše smernice v graditeljstvu vse bolj povezane s trajnostnimi smernicami. Tako usmerja stroka, v to smer načrtujejo in ponujajo primere dobrih praks tudi proizvajalci sami. K trajnostni gradnji ali prenovi nas zavezuje tudi država. Predpisi o energetski učinkovitosti stavb določajo, da bodo z letom 2019 morale biti vse nove javne stavbe skoraj nič­energijske, vse druge nove stavbe pa dve leti za tem. Res je, za obiskovalce sejma je brezplačno svetovanje v zvezi z gradnjo, prenovo, učinkovito rabo energije in obnovljivimi viri, pa z možnostmi kreditiranja in sofinanciranja do okolja prijaznih naložb zelo privlačno. Kot sem že omenil, jim svetujemo, naj si pred obiskom sejma ogledajo program svetovanj in na njem najdejo, kdaj se program navezuje na njihova vprašanja. Zaželeno je tudi, da s seboj prinesejo potrebno dokumentacijo.

Ste pri snovanju sejma morda upoštevali, da je Ljubljana letos zelena evropska prestolnica?

Gospodarsko razstavišče skupaj z Gradbenim inštitutom ZRMK spodbuja razvoj trajnostnih smernic pri razstavljavcih in izjemne dosežke nagrajuje z okoljskimi priznanji znak kakovosti v graditeljstvu. Letos ju bo na slovesnem odprtju sejma podelil sam predsednik države Borut Pahor. Veseli smo, da je tudi zelena prestolnica prepoznala trajnostno usmeritev sejma in prevzela pokroviteljstvo nad 55. sejmom Dom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.