Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Upravna stavba Nogometne zveze Slovenije

Upravna stavba Nogometne zveze Slovenije dosledno spoštuje lokacijo stavbe, ki je pred odstranitvijo stala na istem mestu. Nova zgradba je v prostor postavljena kot avtonomen volumen, katerega belina jasno riše mejo med stoletnim delom narave in stvaritvijo človeških rok.
Avtor
07.03.2016 22:30
Čas branja: 1 min

Glavni element oblikovanja stavbnega volumna je usmerjanje pogledov proti okoliški naravni krajini. Vsako nadstropje je v tlorisu oblikovano v obliki črke U, pri čemer se pritličje odpira proti kozolcem in športnim igriščem, medtem ko je nadstropje rotirano tako, da so iz notranjosti pogledi usmerjeni proti silhueti Kamniško-Savinjskih Alp. Središče rotacije je okrogel stekleni atrij, ki mu vladajo tri sadna drevesa.

Opazovalnica narave

Stavba je organizirana kot nekakšna opazovalnica narave, saj so vse pisarne nameščene po obodu stavbe tako, da imajo uporabniki prek popolnoma zastekljene fasade čim bolj neposreden stik z okoliško naravo.

Fasadna opna je razpeta med horizontalno geometrijo betonskih vencev in poudarjenimi vertikalami steklene fasade. Zadnje so odsev jasne konstrukcijske zasnove, ki ima na južnem traktu obliko tri metre visokega Vierendelovega nosilca. Konstrukcijske osi, ki se kažejo na fasadi skupaj z lokacijami okenskih odprtin, ki ustrezajo organizaciji pisarn, sestavljajo na videz naključno kompozicijo fasadnega ovoja, ta pa nadaljuje ritem, ki ga v prostoru ustvarjajo vertikale debel bližnjega gozda.

Toplotni mostovi betonske konstrukcije so rešeni z elementi Schöck Isokorb.

Pripravila Lena Krušec, u. d. i. a.

nzs3.1457371555.jpg.n.960px.jpg

Objekt: Upravna stavba Nogometne zveze Slovenije

Investitor: Nogometna zveza Slovenije

Projektant: ARK Arhitektura Krušec, d. o. o.

Avtorji: Tomaž Krušec, u. d. i. a., Lena Krušec, u. d. i. a., Vid Kurinčič, u. d. i. a.

Izvajalec: CGP Novo mesto, d. d.

Fotograf: Miran Kambič, u. d. i. a.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.