Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Zunanje vadbene postaje za starejše

Senior športni park je skupno ime za vadbene postaje v zunanjem okolju za starejše in oslabele osebe, ki so jih skupaj razvili Elan Inventa, dr. Vojko Strojnik in Igor Žerjal. Vaje na teh postajah so prilagojene potrebam in zmožnostim starejših oseb. Seznam vaj ni dokončen in ga je mogoče dopolniti po potrebah naročnikov oziroma uporabnikov.
Avtor
21.03.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Zunanje vadbene postaje za starejše
Ovire: Postaja je namenjena izboljšanju ravnotežja, moči in zaznavanja prostora. Mogoča je hoja prek ovir ali stopanje na različno visoke ovire na različne načine. Širina ovir omogoča gibanje noge ob oviri. Ograja poveča varnost hoje in ravnotežje pri stopanju na oviro.

Omenjene naprave za vadbo starejših ljudi na prostem se lahko namestijo na več lokacijah. Najprej gre za zunanje površine ustanov, kjer prebivajo oziroma se zbirajo starejši ljudje. Gre za okolico domov za ostarele, naselja z oskrbovanimi stanovanji, lahko pa se namestijo tudi zraven rehabilitacijskih ustanov ali dnevnih centrov, kjer se zbira starejša populacija. Vendar pa jih lahko lokalne oblasti namestijo tudi na javne površine, kot so parki, športni centri, sprehajalne poti, priljubljena zbirališča in druge lokacije.

Boljše počutje in višja kakovost življenja

SeniorPark-023.1458580953.jpg.o.240px.jpg
Poševna lestvina: Večnamenska vadbena postaja, namenjena vadbi za moč in gibljivost. Uporablja se lahko z obeh strani. Lestvina služi kot opora, od katere se odrivamo, potiskamo, vlečemo in podobno. Dodatna oprema so zanke za lažji prijem.

Na vadbenih postajah lahko seniorji povečajo moč ter izboljšajo ravnotežje in gibljivost. Z redno in sistematično vadbo si lahko zelo zvišajo kakovost življenja in bivanja, saj redna in pravilna vadba izboljša splošno počutje. Vadbene postaje so izdelane iz posebej prepariranega masivnega lesa in nerjavečega jekla ali aluminija in zagotavljajo dolgo življenjsko dobo na prostem brez posebnega vzdrževanja. Njihova robustnost omogoča stabilnost in varnost vadbenih naprav. Vse naprave so tudi certificirane v skladu s standardi EN.

Dobro opisane vaje

Ob vsaki vadbeni postaji je tabla z imenom vaje, grafično ponazoritvijo njenega izvajanja in priporočenim številom ponovitev. Uporabnik poleg glavnih značilnosti vaje izve tudi, za kakšen namen se določena vaja izvaja. Razen tabel je na voljo še knjiga, kjer so napisana natančnejša navodila za vadbo, poleg tega pa je v njej opisanih tudi več vaj, ki se lahko izvajajo na posameznem orodju.

SeniorPark-085.1458580955.jpg
Drog s klopjo: Namenjen je krepitvi nog in rok ter raztezanju mišic. Klop lahko služi za počitek med vadbo ali kot varnostni dodatek, če noge ne bi vzdržale obremenitve, da se vadeči usede nanjo. Del držala brez klopi je namenjen osebam v vozičkih.

SeniorPark-060.1458580956.jpg
Kamnite kocke: Vadbena postaja je namenjena izboljšanju ravnotežja in prostorskega zaznavanja. Vadeči med hojo poskuša kar se da natančno stopiti na kamnito ploščo, položeno v mivko. Vajo je mogoče izvajati z različno hitrostjo in različnimi kombinacijami stopanja na kamnite plošče.

SeniorPark-073.1458580960.jpg
Prodnata steza: Steza s prodom je namenjena izboljšanju ravnotežja. Površina za hojo je nestabilna in se med hojo pod stopalom ugreza oziroma premika. Vajo je mogoče izvajati z različno hitrostjo in menjavo smeri hoje (slalom). Z uporabo ograje se zmanjša vpliv na razvoj ravnotežja.

SeniorPark-075.1458580962.jpg
Greben: Greben je namenjen stanju in hoji po zmanjšani ali nagnjeni površini (na zunanjem ali notranjem robu stopala). Izboljša stabilnost gležnja in ravnotežje. Držala so za pomoč ob slabem ravnotežju.

SeniorPark-058.1458580964.jpg
Palice: Večnamenska vadbena postaja je namenjena vadbi za moč in gibljivost rok ter ramenskega obroča. Vaje se lahko izvajajo sede ali stoje, enoročno ali soročno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.