Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Butan plin ponuja UZP za tovorni promet

Družba Butan plin je na mednarodnem energetskem sejmu Mostra Convegno Expocomfort 2016 predstavila svoje strateške usmeritve, s katerimi želi zanamcem pustiti čim bolj ohranjeno okolje. Zadnja leta ponudbo prilagajajo rešitvam, ki strankam prinesejo najboljše rezultate ob uporabi različnih virov energije.
Avtor
21.03.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Butan plin ponuja UZP  za tovorni promet
Butan plin je na sejmu MCE 2016 svoje novosti v ponudbi predstavil na tiskovni konferenci. Na sliki so (z leve) komercialni direktor Mitja Štoka, generalni direktor Tomaž Grm in zunanji sodelavec za tehnične rešitve Miran Škoflek.

Butan plin je v Sloveniji znan predvsem kot distributer utekočinjenega naftnega plina (UNP), zadnja leta pa ponudbo dopolnjuje s sodobnimi energetskimi rešitvami, katerih skupni imenovalec sta energetska učinkovitost in prijaznost do okolja. Njihova letošnja novost so rešitve za rabo utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) v tovornem prometu. Prevoznike in obrtnike želijo spodbuditi k predelavi svojih vozil na plin, s čimer bodo bolj prijazni do okolja, hkrati pa bodo znižali stroške za pogonsko gorivo. Na plin predelana vozila v primerjavi z dizelsko gnanimi stroji v ozračje izpustijo precej manj prašnih delcev. Utekočinjena različica zemeljskega plina namreč sodi med najčistejša fosilna goriva, zato ga s pridom uporabljajo v številnih industrijah ter voznih parkih po svetu, kjer z njim nadomeščajo dizelsko gorivo.

Promet med največjimi onesnaževalci

Slovenija je v Evropski uniji med najbolj onesnaženimi državami s prašnimi delci PM10 v zraku. Na kar sedmih območjih - Murska Sobota, Maribor, Celje, Zasavje, Kranj, Ljubljana in Novo mesto - merilna mesta Agencije RS za okolje izmerijo večdesetkratno preseganje dovoljenih vrednosti na leto. Najbolj izpostavljeni so urbana okolja in okolica avtocest, eden večjih onesnaževalcev pa tovorni promet. Med onesnaževalci so še industrija in kurilne naprave, ki zaradi slabšega izgorevanja povzročajo čezmerno sajavost.

Ponudba do okolja prijazne energije

»Butan plin stalno išče nove energetske rešitve, ki uporabnikom zagotavljajo energetsko učinkovitost, udobje in varnost, predvsem pa se zavzemamo za ponudbo ugodne in do okolja prijazne energije. Inovativne energetske rešitve in do okolja prijazni energenti so pomemben prispevek k čistejšemu okolju,« je povedal Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin.

UZP je plin, ki je precej lažji od zraka in ga odlikuje izjemno nizka stopnja izpustov ogljikovega dioksida in drugih škodljivih izpustov, pri izgorevanju pa ne proizvaja prašnih delcev. Utekočinjena različica zemeljskega plina je primerna tudi kot pogonsko gorivo in bo odslej v Sloveniji po zaslugi Butan plina na voljo tudi za tovorni promet.

Hibridne rešitve za urbana okolja

Butan plin v urbanih okoljih spodbuja tudi hibridne rešitve, torej uporabo kombinacije različnih virov energentov, najpogosteje plina in elektrike. UNP namreč zgoreva brez ostankov in pri tem nastaja tudi najmanj okolju škodljivih snovi, ne vpliva negativno na prst, vodo in podtalnico, pri njegovem izgorevanju pa nastaja manj škodljivih izpustov in nič trdih delcev PM10, ki sicer nastajajo pri izgorevanju kurilnega olja, nafte, lesa ali premoga. Poleg okoljskega vidika je za uporabnike najpomembnejši prihranek, zato je družba Butan plin v svojo ponudbo vključila sodobne hibridne rešitve oziroma sisteme ogrevanja, ki vključujejo dva energetska vira in omogočajo tudi do 45 odstotkov manjšo porabo energije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.