Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Cene turških stanovanj se vrtoglavo višajo

Svetovni nepremičninski trg je na dveh tirih. Cene stanovanjskih nepremičnin v Evropi in Severni Ameriki rastejo zelo hitro, medtem ko so se rasti v Aziji in na Bližnjem vzhodu upočasnile.
Avtor
28.03.2016 22:30
Čas branja: 2 min

Raziskava spletnega portala Global Property Guide je zajela trg stanovanjskih nepremičnin v 44 državah, kjer so objavili uradne statistične podatke o gibanjih cen. V 33 državah so ugotovili realno rast cen, v 19 je bila rast večja od predlanske. V 11 državah so cene stanovanjskih nepremičnin upadle.

Zmagovalci so Turki

Cene turških stanovanj se vrtoglavo višajo

Pet zmagovalcev in pet poražencev

Najbolj so cene lani na letni ravni zrasle v Turčiji (14,3 odstotka), na Švedskem (12,3), v Katarju (10,6), na Kitajskem (9,1) in v Romuniji (7,7 odstotka).

Cene so najbolj upadle v Rusiji (15,3 odstotka), Egiptu (14,2), Združenih arabskih emiratih (14,1) in Portoriku (14,1 odstotka).

Šest izmed desetih trgov z največjo rastjo je v Evropi, kjer so rasti dosegli na 19 od 23 trgov, kar je največ od začetka krize leta 2008. Na prvem mestu je Turčija s skoraj 15-odstotno letno rastjo cen, kjer so se lani nepremičnine dražile predvsem zaradi hitre gospodarske rasti. Rast se ni ustavila niti v zadnjem četrtletju, ko so se cene kljub zelo nestabilnim političnim razmeram dvignile za dobrih osem odstotkov. Vprašanje je, kaj se bo na tem trgu dogajalo letos, saj Turčijo pretresajo pogosti bombni napadi ter spori z Rusijo in sosednjimi državami.

Na Švedskem premalo ponudbe

Le dve odstotni točki manjšo rast je imela Švedska, predvsem zaradi zelo nizkih obrestnih mer in zelo skromne ponudbe. Romunska vlada je okrepila gospodarsko rast in zaupanje prebivalcev, s čimer so dosegli 12,3-odstotno rast. Vendar pa je statistika v zadnjem četrtletju zaznala kar 2,5-odstotni upad cen. Velik skok, in sicer 7,8-odstoten, so zaznali v Nemčiji, kar je za slabih šest odstotnih točk več kot leta 2014. Precej so zrasle tudi cene na Islandiji, Irskem, v Estoniji, Veliki Britaniji, na Portugalskem in Nizozemskem.

Bolniki ostajajo isti

Največji bolniki so še vedno isti. V Rusiji so se nepremičnine pocenile za dobrih 15 odstotkov, v Grčiji za slabih pet in v Španiji za 1,7 odstotka. V Ukrajini, ki je bila dolgo največji bolnik, so cene upadle le za 2,8 odstotka. Poudariti pa je treba, da je bilo znižanje cen leta 2014 kar 37-odstotno.

Gradbinci zajahali ameriški val

Ameriški nepremičninski trg se je lani okrepil, saj so cene zrasle za okoli pet odstotkov, pri čemer so se v zadnjem lanskem četrtletju zvišale za 0,74 odstotka. Skoraj enake rasti so imeli v Kanadi. V ZDA so se stanovanjske nepremičnine podražile v vseh 20 največjih mestih. Tako ni presenečenje, da so se gradbene aktivnosti lani še okrepile. Lani so zgradili za 12 odstotkov več stanovanjskih enot kot predlanskim, številka pa se je ustavila pri skoraj 1,2 milijona novozgrajenih stanovanjih oziroma stanovanjskih hišah. Krepi se tudi povpraševanje, saj so lani prodali 15 odstotkov več novozgrajenih stanovanj kot leto pred tem.

V Dubaju iz oblakov v blato

Drugače kot v Evropi in Severni Ameriki je v Aziji - razen na Kitajskem. V Šanghaju so se lani nepremičnine podražile za skoraj deset odstotkov, kar je precej pomenljivo zaradi skoraj triodstotnega upada leta 2014. Eden največjih bolnikov ostaja Singapur. Predlanskim so zaznali skoraj štiriodstoten upad, ki pa se je lani zmanjšal za slabo odstotno točko.

Bližnji vzhod je kot vsa prejšnja leta precej spremenljiv. To še posebej velja za Dubaj, kjer so še predlanskim imeli skoraj 13-odstotno rast, lani pa 14-odstotni upad cen stanovanjskih nepremičnin. Gre za tretji največji upad, saj so se cene bolj znižale le še v Egiptu (14,2 odstotka) in v že omenjeni Rusiji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.