Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Kako do 40 odstotkov nižjih stroškov ogrevanja brez lastnega vložka

Veliki porabniki energije lahko z vgradnjo hibridnega sistema stroške ogrevanja znižajo tudi do 40 odstotkov. To je na primer uspelo lastnikom stanovanj v večstanovanjski stavbi v Celju, kjer so v okviru energetske sanacije zastarelo kotlovnico zamenjali s hibridnim sistemom ogrevanja Sinera.
Avtor
11.04.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Kako do 40 odstotkov nižjih stroškov ogrevanja brez lastnega vložka
Energetska sanacija objekta, ki vključuje tudi hibridni sistem, porabnikom zagotavlja kar 40-odstotni prihranek pri stroških ogrevanja. Hibridni sistem je primeren predvsem za večje porabnike toplotne energije.

Prihranki v stanovanjski stavbi v Celju

- Skupna ogrevalna površina stanovanjske stavbe:

2.380 m2

- Predhodna poraba kurilnega olja: 28.000-30.000 l

- Povprečni stroški minulih let (energent, vzdrževanje in upravljanje): 30.000-36.000 EUR

- Predvideni skupni stroški izvedbe naložbe, energije za ogrevanje, - upravljanja in vzdrževanja: pod 22.000 EUR

- Prihranek energije: 115 MWh

- Predviden prihranek letnih stroškov ogrevanja s hibridnim sistemom: 40 %

V večstanovanjski stavbi v Celju so lastniki stanovanj zaradi različnih pogledov na prioritete in predvsem zaradi pomanjkanja razpoložljivih sredstev odlašali s prenovo zastarele in potratne kotlovnice. Želeli so rešitev, ki bo cenovno ugodna, tehnološko dodelana, učinkovita, naložba pa kar se da ugodna.

Rešitev je bila energetsko pogodbeništvo

Odločili so se za umestitev hibridnega sistema po načelu energetskega pogodbeništva. Bistvo tega je, da se prenova sistema ogrevanja financira iz bodočih prihrankov energije, ki se zagotovijo z inovativnimi energetsko učinkovitimi rešitvami. V tem primeru je bil izvajalec energetskih storitev Butan plin, ki je sklenil partnerstvo z izbranim porabnikom. Tako je postal investitor, ki je predlagal in vzpostavil energetsko učinkovit in varčen hibridni sistem ogrevanja. Pri tem je moči in znanje združil s strokovnjaki iz partnerskih podjetij.

Naložbo je prevzel Butan plin

Celotno naložbo v prenovo kotlovnice, vključno z inženiringom, je prevzela družba Butan plin. Tako lastniki stanovanj v obdobju trajanja pogodbenega razmerja pri letnih stroških privarčujejo najmanj sedem odstotkov, po preteku tega obdobja pa predvideni prihranki znašajo tudi do 40 odstotkov v primerjavi s stroški pred izvedbo naložbe.

Lastniki stanovanj v objektu v Celju so prišli do prenove kotlovnice in nove energetske rešitve kljub temu, da v danem trenutku za naložbo niso imeli lastnih sredstev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.