Nepremičnine

Je vsaka nizkoenergijska hiša prijazna do okolja? Izvedeli boste na posvetu Les v urbanem okolju

V Cankarjevem domu v Ljubljani lahko do nedelje obiščete prireditev Čar lesa. V okviru te prireditve bosta ljubljanski biotehniška fakulteta (BF) ter fakulteta za gradbeništvo in geodezijo (FGG) v četrtek med 11. in 14. uro organizirali posvet z naslovom Les v urbanem okolju.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
09.05.2016 14:10
Čas branja: 1 min
Je vsaka nizkoenergijska hiša prijazna do okolja? Izvedeli boste na posvetu Les v urbanem okolju
Na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo so analizirali okoljske vplive celotnih konstrukcijskih sklopov zunanjih stavbnih ovojev v lahki skeletni in masivni gradnji.

Kot nam je povedal Roman Kunič s FGG, ki je eden izmed članov organizacijskega odbora Čara lesa, bodo na posvetu na kratko predstavili precej zanimivih tematik. Kunič bo imel na primer kratko predstavitev okoljskih vplivov, ki jih imajo različni konstrukcijski sklopi zunanjega ovoja stavbe. Na FGG so namreč analizirali okoljske vplive celotnih konstrukcijskih sklopov zunanjih stavbnih ovojev v lahki skeletni in masivni gradnji.

Podobno bo tudi predavanje Tajde Potrč z Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG), kjer so primerjali okoljski odtis skeletnega lesenega in masivnega opečnatega sistema, ki se najpogosteje uporabljata pri gradnji hiš.

Zaščita lesa in lesni kompoziti

Franc Pohleven z BF, ki je tudi eden izmed organizatorjev posveta, bo govoril o tem, kako lahko s pravilno zaščito lesa zagotovimo dolgo življenjsko dobo objektom in drugim lesenim izdelkom. Milan Šernek z biotehniške fakultete bo predstavil lesne kompozite, njihove vrste in kje vse jih lahko uporabimo.

Kako naravnemu materialu dati novo obliko

O pravilni izbiri in pripravi lesa za proizvodnjo stavbnega pohištva bo spregovoril Tone Bohinc, Miha Hiršman s fakultete za arhitekturo pa bo na primeru dveh enodružinskih hiš prikazal branje tradicionalnih načel gradnje.

Uroš Rustja s fakultete za arhitekturo pa bo spregovoril o tem, kako lahko oblikovanje in arhitektura naravnemu materialu dajeta novo obliko. Leseni oblikovalski izdelki, ki so jih skupaj ustvarili dijaki lesarskih programov ŠC Slovenj Gradec in študenti ljubljanske fakultete za arhitekturo, ne promovirajo le rabe lesa in inovativnega oblikovanja, ampak tudi povezovanje znanj, ki so nujna za razvoj slovenskega oblikovanja in lesarstva.

Udeležba je brezplačna

Kot je povedal Roman Kunič, je udeležba na posvetu brezplačna. Prijavite se lahko na e-naslov carlesa.prireditev@gmail.com. Na ta naslov lahko vnaprej pošljete tudi vprašanja za predavatelje.

Les je odločilen za obstanek človeštva

Les bo odločilen za prihodnost in obstanek človeštva, vendar ne le kot energent, ampak predvsem kot gradivo za objekte in izdelke. V prihodnjem desetletju bi morali v Sloveniji glede na naravne danosti povečati letno porabo izdelkov iz lesa na prebivalca na vsaj en kubični meter (trenutna raba je pod 0,26 kubičnega metra na prebivalca). V Avstriji so si na primer postavili cilj, da bo do leta 2020 poraba lesa 1,2 kubičnega metra na prebivalca, čeprav imajo manj razpoložljive lesne surovine na prebivalca kot v Sloveniji. Glavni namen prireditve Čar lesa je zato predstaviti različne možnosti uporabe lesa ter v ljudeh zbuditi pozitiven odnos in zanimanje za te naravne dobrine. Med drugim želijo javnosti sporočiti, da leseni izdelki pripomorejo k blažitvi podnebnih sprememb.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nepremičnine
Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo 36

»Danes lahko naši diplomanti izbirajo med ponujenimi delovnimi mesti in se zaposlijo takoj, ko opravijo diplomo,« pravi dr. Janko Logar, izredni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Če se bodo uresničile načrtovane naložbe v infrastrukturo, bo še nekaj časa tako, saj je število študentov v višjih letnikih zelo majhno.

AGROBIZ
Novice
SiDG s 152 žagarji v dolgoročne pogodbe o dobavi lesa iz državnih gozdov
Agrobiznis
NovicePetra Šubic SiDG s 152 žagarji v dolgoročne pogodbe o dobavi lesa iz državnih gozdov 4

Ker je odkup lesa iz zasebnih gozdov negotov, bo z dolgoročnimi dobavami iz državnih gozdov oskrba žag in primarnih predelovalcev lesa trajna in stabilna; z dolgoročnimi pogodbami bodo od Slovenskih državnih gozdov (SiDG) letos odkupili najmanj 670 tisoč kubičnih metrov lesa

AGROBIZ
Novice
Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun

V Slovenskih državnih gozdovih (SiDG) imajo veliko dela s sanacijo gozdov po decembrskem vetrolomu in proučevanjem 195 ponudb, ki so jih dobili na razpis za sklepanje dolgoročnih pogodb za prodajo lesa iz državnih gozdov.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

AGROBIZ
Novice
Kako dobra novica je škotska mega žaga na Gomilskem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Kako dobra novica je škotska mega žaga na Gomilskem 1

V združenju slovenskih žagarjev in predelovalcev lesa Sloles nasprotujejo gradnji mega škotske žage, sploh z državnim denarjem, pojasnjujejo razloge

FINANCE
Subvencije
To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu

V zadnjem razpisu gospodarskega ministrstva je bilo na voljo pet milijonov evrov nepovratnih spodbud

FINANCE
Nepremičnine
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.

FINANCE
Okolje & energija
M Sora: iz odsluženega lesa delajo vrhunska okna
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar M Sora: iz odsluženega lesa delajo vrhunska okna

Pri izdelavi oken v M Sori uporabljajo tudi odslužen les, je povedal Aleš Ugovšek iz M Sore na konferenci Okoljski dan gospodarstva na Gospodarski zbornici Slovenije.