Nepremičnine

Škoda je, ker v Sloveniji še ne proizvajamo križno lepljenega lesa

Les ima med gradbenimi materiali v Sloveniji le triodstotni delež, vendar se ta delež zelo zviša pri novejših stavbah, katerih investitorji so pri Eko skladu zaprosili za nepovratna sredstva, je na posvetu Les v urbanem okolju povedala Tajda Potrč z Zavoda za gradbeništvo. Dr. Milan Šernek iz Biotehniške fakultete pa je dejal, da je škoda, ker v Sloveniji še ne proizvajamo križno lepljenega lesa, po katerem je zelo veliko povpraševanja in ga uvažamo iz Avstrije.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
12.05.2016 16:25
Čas branja: 2 min

Na posvetu Les v urbanem okolju, ki so ga organizirali v okviru razstave Čar lesa v Cankarjevem domu, so profesorji, inženirji in arhitekti predstavljali svoj pogled na uporabo lesa v vseh vrstah gradnje. Govorili so tudi o tehnologijah zaščite in trajnostnih pristopih k izkoriščanju lesnih materialov.

Opečnata stena je 4,5-krat težja od enako izolativne lesene

Tajda Potrč je primerjala enako izolativni steni iz lesa in opeke. Opečnata je težka 312 kilogramov in debela 545 milimetrov, lesena stena z enako toplotno prevodnostjo pa je težka 69 kilogramov in debela 405 milimetrov. Pri končnem izračunu trajnostnih elementov se predvsem zaradi količine oziroma teže materialov les v posameznih kategorijah izkaže kot bolj trajnosten material.

Lesena gradnja ima lahko negativni ogljični odtis

Čar lesa si lahko ogledate do nedelje

Razstava Čar lesa bo odprta do nedelje. Organizator razstave in posveta, Oddelek za lesarstva na ljubljanski Biotehniški fakulteti, želi z razstavo in spremljajočimi dogodki prikazati različne možnosti uporabe lesa in v ljudeh prebuditi pozitiven odnos do te surovine, ki jo imamo v Sloveniji v izobilju, njegovo rabo pa smo v bližnji preteklosti zmanjšali na minimum.

»Lesena gradnja se zelo dobro izkaže pri nočnem hlajenju v poletnem času izjemno dobro pa odgovarja tudi protihrupnim zahtevam,« je povedal dr Roman Kunič z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Opredelil je okoljske vplive konstrukcijskih materialov. Masivne gradnje iz opeke in betona imajo po njegovih besedah precej večji ogljični odtis kot skeletna gradnja iz aluminija, lesena skeletna gradnja pa se v tem pogledu še prav posebej izkaže, saj ima lahko tudi negativni ogljični odtis.

Kunič arhitektom svetuje, naj pri izbiri materialov kritično presodijo vse lastnosti, predvsem pa naj preučijo vse učinke različnih gradbenih materialov.

Moderna arhitektura črpa iz kulturne dediščine

»Moderni arhitekturni pristopi se zgledujejo po elementih kulturne dediščine,« je dejala Mina Hiršman z ljubljanske Fakulteta za arhitekturo, ki je predstvila enostanovanjsko hišo, ki spominja na tradicionalni slovenski kozolec.

Hiršmanova je opozorila, da se je že v preteklosti spodnja etaža gradila masivno, konstrukcija zgornjih etaž je bila lesena. S tem se je les odmaknil od vlažnih tal. Podoben princip gradnje lahko velikokrat vidimo tudi v sodobni gradnji, le da je kamen zamenjal beton.

Snujejo že lesene stavbe z 80 nadstropji

Dr. Milan Šernek z Oddelka za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je povedal, da v svetu obstajajo že projekti za 80-nadstropne stavbe, zgrajene iz lesnih kompozitov. Z lesnimi kompoziti lahko po njegovih besedah odpravimo pomanjkljivosti naravnega lesa in dosežemo višje trdnosti v določenih smereh, prav tako pa je mogoče izdelati nosilne elemente večjih dimenzij. Polega tega lahko povišamo nosilnost in druge lastnosti ter enakomerno porazdelimo napetosti.

Lepljeni lameliran les za več kot sto metrov dolge nosilce

Med najbolj uporabljenimi kompoziti je lepljeni lameliran les, s katerim izdelujejo tudi več kot sto metrov dolge nosilce za mostove in konstrukcije športnih dvoran. Drugi je križno lepljen les, kjer lamele tečejo v dveh smereh, s čimer dobimo večjo stabilnost. »Povpraševanje po tem materialu je zelo veliko, zato je škoda, da ga v Sloveniji še ne proizvajamo. Ena izmed prednosti tega kompozita je, da lahko z njim nadgradimo obstoječi objekt,« je dejal Šermek.

Zaradi neznanja lahko les propade v enem samem letu

»Les zahteva upoštevanje pravil. Z različnimi postopki za zaščito lesa se varuje njegova funkcionalnost, predvsem pa je potrebno pravilno konstruiranje,« je dejal dr. Franc Pohleven z Oddelka za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in dodal, da je razkroj lesa naraven proces, ki ga lahko upočasnimo za stoletja in tisočletja.

»Naravna barva lesa je siva, je patina. Nepravilna uporaba premazov naredi več škode kot koristi. Največ k propadanju lesa pripomore človeško neznanje,« je še dejal Pohleven in dodal, da bi morali arhitekti in gradbeniki poznati vrste lesa in njihovo odpornost ter uporabiti tiste vrste, ki najbolj kljubujejo zunanjim vplivom. »Predvsem je treba upoštevati izkušnje lesne gradnje iz preteklih stoletij. Les lahko zdrži stoletja, zaradi neznanja pa lahko tudi v gradbeništvu propade po dobrem letu dni. Ker les najdlje zdrži v suhem okolju, je treba pri konstrukcijah predvideti sušenje površin in preprečiti daljši stik z vlažnimi podlagami.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

AGROBIZ
Novice
SiDG s 152 žagarji v dolgoročne pogodbe o dobavi lesa iz državnih gozdov
Agrobiznis
NovicePetra Šubic SiDG s 152 žagarji v dolgoročne pogodbe o dobavi lesa iz državnih gozdov 4

Ker je odkup lesa iz zasebnih gozdov negotov, bo z dolgoročnimi dobavami iz državnih gozdov oskrba žag in primarnih predelovalcev lesa trajna in stabilna; z dolgoročnimi pogodbami bodo od Slovenskih državnih gozdov (SiDG) letos odkupili najmanj 670 tisoč kubičnih metrov lesa

AGROBIZ
Novice
Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun

V Slovenskih državnih gozdovih (SiDG) imajo veliko dela s sanacijo gozdov po decembrskem vetrolomu in proučevanjem 195 ponudb, ki so jih dobili na razpis za sklepanje dolgoročnih pogodb za prodajo lesa iz državnih gozdov.

AGROBIZ
Novice
Kako dobra novica je škotska mega žaga na Gomilskem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Kako dobra novica je škotska mega žaga na Gomilskem 1

V združenju slovenskih žagarjev in predelovalcev lesa Sloles nasprotujejo gradnji mega škotske žage, sploh z državnim denarjem, pojasnjujejo razloge

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Subvencije
To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu

V zadnjem razpisu gospodarskega ministrstva je bilo na voljo pet milijonov evrov nepovratnih spodbud

FINANCE
Okolje & energija
M Sora: iz odsluženega lesa delajo vrhunska okna
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar M Sora: iz odsluženega lesa delajo vrhunska okna

Pri izdelavi oken v M Sori uporabljajo tudi odslužen les, je povedal Aleš Ugovšek iz M Sore na konferenci Okoljski dan gospodarstva na Gospodarski zbornici Slovenije.

FINANCE
Nepremičnine
Nova naprava, ki bi lahko pospešila razvoj slovenske žagarske industrije
Nepremičnine
NepremičnineNicolas Vanek Nova naprava, ki bi lahko pospešila razvoj slovenske žagarske industrije

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo so razvili napravo, ki enostavno in poceni oceni trdnost gradbenega lesa

FINANCE
Nepremičnine
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.