Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Leta 2035 ne bomo več iskali prostega parkirišča

Tehnologije se zelo hitro spreminjajo in veliko sprememb nas čaka tudi pri razvoju mest. Spletni portal Global Property Guide našteva sedem največjih sprememb, ki jih bodo sodobne tehnologije prinesle v mesta.
Avtor
23.05.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Leta 2035 ne bomo več iskali prostega parkirišča
Tehnologije ne bodo spremenile le videza fasad, ampak bodo povezovale velemesta in povsem preobrazile danes znane poslovne modele vseh panog.

Vlaki bodo povezovali velemesta

Zelo hitra prevozna sredstva, predvsem vlaki, bodo prevažali potnike s tri- do štirikrat večjimi hitrostmi kot današnji sodobni vlaki. Tako bo mogoče 600-kilometrsko razdaljo med Los Angelesom in San Franciscom premagati v dobre pol ure. Bližnja mesta se bodo spremenila v enotno urbano območje, cene nepremičnin na obrobjih mest in zemljišč med njimi pa bodo zrasle.

Ne bomo več iskali parkirišč

Do leta 2033 bi lahko vsi avtomobili postali samovozeči, do takrat pa se bo tudi zakonodaja približevala uporabi tovrstnih vozil. Človek za volanom lahko postane izumrla vrsta. Precej pogumne napovedi, zagotovo pa bodo samovozeča vozila zelo pridobila pri pomenu. Zato bodo izginila velika parkirišča ob stavbah in pod njimi ter ob cestah, saj bodo avtomobili najprej pripeljali lastnika in se nato odpeljali na parkirišče, ki bo na povsem drugi lokaciji.

Kopali bomo vse globlje

Čedalje več ljudi se bo selilo v mesta, zato se bodo zemljišča zelo dražila, tako da bo veliko objektov zgrajenih globoko pod zemljo. Pod zemljo se bodo gradili predvsem veliki nakupovalni centri, telovadnice in nočni klubi. Pri tem se pojavi težava zaradi sončne svetlobe, zato že razvijajo različne tehnologije, da jo bodo lahko speljali do podzemnih prostorov. Prav tako že razvijajo rastlinje, ki bo uspevalo v teh prostorih.

Nanotehnologija bo pocenila gradnjo

Nanotehnologija bo povsem in zelo hitro spremenila večino današnjih materialov, še posebej svetlo prihodnost jim pripisujejo v gradbeništvu. Zelo močni elastični nanokabli, voda, ki se sama čisti, površine, odporne proti umazaniji, super močni betoni, materiali, ki bodo zbirali sončno energijo, in super močna stekla so le nekateri izmed množice nanomaterialov. Še posebej nestrpni so arhitekti, saj bodo s temi materiali lažje uresničili svoje mokre sanje.

3D-tiskanje bo spremenilo gradnjo in nakupovanje

Kitajci so že razvili sistem za nizkocenovno 3D-tiskanje hiš. Ta tehnologija ima neverjetne možnosti za razvoj. Poleg hitrejše in cenejše gradnje bodo 3D-tiskalniki prinesli povsem novo smer v trgovini. Porabniki bodo prek spleta naročili načrt za določeno dobrino, ki jo bodo izdelali doma. Trgovine se bodo spremenile v razstavne vitrine, nakup pa bo potekal prek informacijskih tehnologij.

Virtualni ogledi nepremičnin

Tehnologije bodo prinesle tudi veliko novosti pri sami prodaji nepremičnin. Po podatkih Business Insiderja se bo letna prodaja virtualnih čelad do leta 2020 vsako leto podvojila. Tehnologije bodo v mož­gane uporabnika vcepile vse možne poglede, vplive okolice, možnosti opreme, nepremičnino pa bo lahko izbiral iz naslanjača, zato fizični ogledi ne bodo več potrebni.

Cenejše upravljanje z roboti

Čez manj kot 20 let bo v vsakem stanovanju robot, ki bo opravljal gospodinjska in druga dela. Lastnikom večjih stavb ne bo treba iskati podjetij za vzdrževanje nepremičnin. Roboti nove generacije bodo običajni, kot so danes drugi gospodinjski pripomočki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.