Nepremičnine

Najemniki stanovanj na črnem trgu v zelo negotovem položaju

V združenju lastnikov nepremičnin se strinjajo z izsledki ankete o položaju najemnikov, vendar opozarjajo, da je zajela le določen segment

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
30.05.2016 22:30
Čas branja: 3 min
Najemniki stanovanj na črnem trgu v zelo negotovem položaju
Foto: Thinkstock

Mladinski svet Slovenije je prejšnji teden objavil rezultate ankete o položaju predvsem mladih najemnikov stanovanj. Pri 95 odstotkih anketirancev so ugotovili kratenje njihovih pravic in nezakonita ravnanja najemodajalcev.

Skoraj polovica anketiranih je že bivala v najemnem stanovanju brez veljavne pogodbe. Številni lastniki najemnih stanovanj zanemarjajo vzdrževanje stanovanja ali nenapovedano vstopajo v stanovanja, preprečujejo prijavo začasnega prebivališča, potvarjajo podatke v najemnih pogodbah, omejujejo obiske in normalno uporabo stanovanja. Na podlagi teh izsledkov avtorji analize opozarjajo na težak gmotni položaj in potrebo po pomoči za golo preživetje, zato položaj najemnikov v tržnem najemu zahteva spremembe, s katerimi bodo mlajše generacije lahko začele normalno živeti. Na tem področju bi morale glavno vlogo odigrati država in lokalne oblasti, prek katerih bi bilo na voljo več najemnih stanovanj s sprejemljivimi najemninami in življenjskimi najemnimi pogoji.

V Sloveniji še dolgo časa ne bomo imeli urejenega trga najemnih stanovanj. Lastniki stanovanj imajo ob črnih najemih skoraj proste roke pri odnosih z najemniki, ki v to privolijo zaradi nižje najemnine.

Za neurejena razmerja odgovorni lastniki in najemniki

Z omenjenimi ugotovitvami raziskave se strinja tudi Edo Pirkmajer iz združenja lastnikov nepremičnin, vendar opozarja, da je anketa zajela predvsem študente in mlade družine, zato ne odseva celotnega položaja na najemnem trgu. Anomalije se večinoma nanašajo na tako imenovani črni najem, pri čemer Pirkmajer opozarja, da so za takšna najemna razmerja krivi tako lastniki stanovanj, ki jih oddajajo, kot tudi najemniki, ki privolijo v najem brez ustreznih pogodb. »Pri najemnih razmerjih, ki so urejena z najemno pogodbo, sklenjeno v skladu z zakonom, navedenih šikaniranj ne bi smelo biti,« pravi Pirkmajer.

V analizi omenjene ankete prav tako pogreša vzroke, zakaj anketirani stanovalci nimajo sklenjenih pogodb ali zakaj so privolili v ne dovolj določene najemne pogoje. »Poznam nekaj tovrstnih primerov, skupno jim je, da se želi najemodajalec izogniti obveznostim, ki sledijo iz predpisov o najemnih razmerjih, in obdavčevanju najemnine. Na drugi strani najemnik dobi nekaj nižjo najemnino ter s tem slabše bivanjske razmere in manj zaščite,« pravi Pirkmajer. Poleg najemnikov in najemodajalcev je za take razmere odgovorna tudi država, ki pogodbenikom v nekaterih primerih določa nerazumne pogoje, najemnine nesorazmerno visoko obdavčuje in je zelo omejevalna do stanovanjske pomoči iz javnih sredstev. Če k temu dodamo še neučinkovitost nadzora in sodnega uveljavljanja najemnega reda, lahko zlahka razložimo vse nezaželene posledice današnjega stanja.

Neprofitna stanovanja naj zamenjajo subvencije

Avtorji raziskave poudarjajo zahtevo po gradnji več neprofitnih stanovanj. V združenju lastnikov nepremičnin imajo do neprofitnih stanovanj povsem odklonilno mnenje. »Tudi sami menimo, da 'neprofitnih' stanovanj ne more biti nikoli dovolj, kot tudi ne bi nikoli bilo preveč hrane, ki bi se 'neprofitno' prodajala za četrtino normalne cene,« poudarja Pirkmajer.

Po mnenju združenja gradnja neprofitnih stanovanj in njihovo oddajanje v najem za neprofitno najemnino pomenita neracionalno usmerjanje javnih sredstev, namenjenih za podporo reševanju stanovanjskih vprašanj prebivalstva. Podpirajo pa prehod na stanovanjski dodatek, kar predvideva tudi pred nedavnim sprejeta resolucija o stanovanjski politiki. Težava je v tem, da še vedno čakamo na strukturne reforme s področja javnih financ, ki naj bi ta prehod uredile.

pirkmajer-edo1-ih.1464627842.jpg.n.960px.jpg
Pri najemnih razmerjih, ki so urejena z najemno pogodbo, sklenjeno v skladu z zakonom, šikaniranj ne bi smelo biti. Edo Pirkmajer, združenje lastnikov nepremičnin

Spori se rešujejo v razumnih rokih

V združenju lastnikov nepremičnin še poudarjajo, da je v pogodbeno urejenih najemnih razmerjih težav med lastnikom in najemnikom malo. V času krize je bilo nekaj več primerov neplačevanja najemnine, kar lahko pripelje do precej resnih situacij. Najemnik je prisiljen spremeniti svoj življenjski slog, saj ne zmore plačevati bivanjskih stroškov, ki ga podpirajo. Tu ne gre le za najemnino, ampak tudi za druge stroške in pogosto še kako posojilo. Postavljen je pred težko življenjsko odločitev in tudi za najemodajalca, ki želi z najemnikom trajni odnos, situacija ni preprosta.

Kadar je spore možno rešiti s sporazumom med strankami, se to praviloma lahko zgodi v razumnem roku. Skrajni rok za rešitev sporov, ki izvirajo iz uporabe stanovanja, je potek najemne pogodbe in ko najemnik vrne stanovanje lastniku v posest. »Ni nujno, da so takrat rešeni vsi spori. Rešeni so vsaj tisti, ki se nanašajo na zasedanje stanovanja, tako da lahko najemodajalec poišče drugega najemnika,« pravi Pirkmajer in razloži, da je to dodatni razlog, zakaj najemodajalci na začetku sklenejo najemno razmerje za kratek oziroma poskusni čas. Poleg tega pripominja, da najemna pogodba, sklenjena v obliki notarskega zapisa, daje najemodajalcu pravni naslov, da ob poteku dobe najema zahteva izpraznitev stanovanja brez tožbe v izvršilnem postopku, kar tudi preprečuje nepotrebno pravdanje. Kadar pa za urejanje težav preostane le sodna pot, ni mogoče računati na razumen rok za njihovo rešitev. Pravdanje je dodatno breme, ki ga povzročajo nejasni predpisi in splošna neučinkovitost zakonsko določenih postopkov.

Največ najemnih nepravilnosti v stanovanjih, ki so deklarirana kot prazna

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v Sloveniji leta 2011 od 844.656 stanovanj zasedenih 79 odstotkov, od teh pa je bilo najemnih le dobrih devet odstotkov. Druga stanovanja zasedajo lastniki sami ali pa so uporabniška, ki se uporabljajo brez najemnine. V kategoriji najemnih stanovanj jih je tržnih le 1,9 odstotka, preostala so neprofitna (6,5 odstotka) ter službena oziroma »namenska« (en odstotek).

V kategoriji najemnih stanovanj je nepravilnosti najbrž manj, tako da moramo večino iskati med drugimi stanovanji. V združenju lastnikov nepremičnin so prepričani, da se največ najemnih nepravilnosti nanaša na stanovanja, ki so deklarirana kot prazna, in med tistimi, v katerih statistično, ne pa tudi dejansko, prebivajo družinski člani in prijatelji. Prav posebna kategorija so stanovanja in sobe, ki se oddajajo v podnajem, tu pa je možnosti za najemno črnino še več. »Žal država nima ne moči ne volje, da bi pogledala, kaj se dogaja s temi stanovanji,« končujejo v združenju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nepremičnine
Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani 9

Poleti bodo na sosednji lokaciji začeli gradnjo novih 500 stanovanj.

FINANCE
Nepremičnine
Najemna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada še ne vplivajo na nepremičninski trg
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Najemna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada še ne vplivajo na nepremičninski trg

Da so potrebe po najemnih stanovanjih institucionalnih lastnikov izjemno velike, dokazujeta 102 najemni stanovanji, ki ju je Stanovanjski sklad Republike Slovenije oddal že na prvem razpisu. Še več, zavrniti so morali skoraj polovico prošenj.

Moje finance
Finančna šola
Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje

Po koncu življenja v študentskih sobah in stanovanjih se za tiste »ta poparčkane« začne misija iskanja primernega stanovanja za skupno življenje – kako in kdaj se lotiti iskanja? Nama je uspelo stanovanje najeti v le 14 dneh. Omenjam pa tudi sedem zanimivih spoznanj o najemodajalcih.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Pozor! Po novem za fizične osebe manj poročanja o najemnih poslih
Nepremičnine
NepremičnineTeja Grapulin Pozor! Po novem za fizične osebe manj poročanja o najemnih poslih

Fizičnim osebam ni več treba poročati geodetski upravi o najemnih poslih s stavbami ali deli stavb

FINANCE
Nepremičnine
(Intervju) Pred volitvami stranke nimajo jasnih odgovorov, kaj z najemnim trgom
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec (Intervju) Pred volitvami stranke nimajo jasnih odgovorov, kaj z najemnim trgom 1

Združenje lastnikov nepremičnin v Sloveniji se je v prejšnjih tednih srečalo s predstavniki nekaterih političnih strank in ugotovilo, da reševanje stanovanjske problematike ni na njihovem prednostnem seznamu. O tem smo se pogovarjali s predsednikom združenja dr. Edom Pirkmajerjem.

FINANCE
Nepremičnine
Pozor, prihaja e-dražba nadstandardnih stanovanj stanovanjskega sklada
Nepremičnine
NepremičnineTeja Grapulin Pozor, prihaja e-dražba nadstandardnih stanovanj stanovanjskega sklada

Prodajajo 15 stanovanj in 13 vrstnih hiš, izklicne cene so v povprečju za pet odstotkov nižje od prvotnih

FINANCE
Gurs prvič razkril številke: takšne so cene najemnin stanovanj v Ljubljani in drugje po Sloveniji
Finance
Jurij Šimac Gurs prvič razkril številke: takšne so cene najemnin stanovanj v Ljubljani in drugje po Sloveniji 2

Vprašanje pa je, kako točni so podatki, na Gursu sami priznavajo: »Nekateri najemodajalci v Evidenco trga nepremičnin iz davčnih razlogov sporočajo nižje najemnine od dejansko realiziranih«