Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Stik z naravo v vsakem trenutku

Neuporabni hodniki in majhne sobe so preteklost; prostor je predragocen, da bi ga brez potrebe tratili
Avtor
06.06.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Stik z naravo v vsakem trenutku
Življenje v hiši Kager ne pomeni le nadstandardnega bivalnega ugodja, ki ga omogočata vrhunska zasnova in izvedba. Živeti v njej pomeni stik z naravo v vsakem trenutku bivanja.

V sodobnih hišah in stanovanjih stroga ločnica med namembnimi prostori pada. Osrednji prostor - dnevna soba, kuhinja in jedilnica - postaja središče družinskega življenja.

Središčni prostor povezuje stanovalce in prostore v objektu ter druge dele hiše tako v horizontalni kot vertikalni smeri. Horizontalno združuje prostore v skupno skladno celoto, vertikalno pa s stopniščem ali, še bolje, z galerijo.

Način življenja briše meje med namenskimi prostori, kot so kuhinja, jedilnica, dnevna soba in igralnica. Z združevanjem nastane velik volumen, v katerem lahko dihamo s polnimi pljuči in ki zbuja prijeten in kakovosten občutek bivanja. S povezovanjem prostorov dobi svetloba prosto pot. Tako prostori dobijo kakovostno svetlobo skozi ves dan. Odprt prostor zbuja občutek svobode. Ponuja svobodo, ki si jo želimo v vsakodnevnem življenju. Ponuja nam pot in način življenja, ki si ga želimo živeti.

Mirni in svobodni

Snovanje odprtega bivalnega prostora je zahtevno delo. Prostor mora biti funkcionalen in estetsko usklajen, kar je temeljna naloga vsakega bivalnega prostora. Snovanje harmoničnega in uravnoteženega odprtega prostora je velik izziv za arhitekta. Uporabnost odprtega prostora pa je tudi v njegovi prilagodljivosti. Lahko se prelevi v velik prostor druženja s prijatelji, lahko postane igralnica za otroke, v toplih dneh je podaljšan del zunanje terase. Bivanje v svetlem in zračnem prostoru brez ovir in omejitev je prijetno in svobodno. Daje nam občutek miru, ki ga ob hitrem tempu življenja pogrešamo.

Neskončne možnosti osvetlitev

Naravna svetloba v objektu je tesno povezana s stekli. Stekla sama z inženirskega vidika pomenijo tako sončne pridobitke kot tudi toplotne izgube. Nemogoče pa je soditi potrebo po dnevni naravni svetlobi zgolj z inženirskimi vrednostmi. Človeški dejavnik je najmanj tako pomemben kot inženirski. Verjetno najočitnejši in vsekakor najpomembnejši vpliv dnevne svetlobe na interier je ustvarjanje neskončnih možnosti osvetlitev, s čimer skrbi za spreminjanje in variiranje interierja samega. Tako skupaj z interjerjem sestavljata dvojico, ki nas vedno ohranjata budne, saj je človek skozi zgodovino pridobil neverjetno lastnost prilagajanja, ki mu jo prav te spremembe pomagajo vzdrževati in razvijati. Svetloba se skozi dan spreminja. Z jutrom se zbuja dan, ki nam počasi prinaša svetlobo v interier. Z večerom dan ugaša in z njim naravno svetlobo zamenja umetna.

Neločljivo povezani z naravo

Leseno-steklena hiša Kager je neločljivo povezana z naravo, saj je tudi njena osnovna in hkrati primarna gradbena konstrukcija narejena iz lesa najvišje kakovosti. Les imajo radi, ga spoštujejo, cenijo in ga tudi radi pokažejo. Dotik in vonj lesa zbujata občutek domačnosti, veselja in sreče. Stika z naravo ne dajejo le naravni materiali, ki nas obdajajo, ampak lahko z njimi oblikujemo velike transparentne površine. Tako lahko okolico doživljamo ob vsaki uri dneva, v vsakem letnem času in v vsakem vremenu. Skozi velike steklene površine uzremo prve sončne žarke, ki prinašajo nov dan, in opazujemo poslednje žarke mrzlega jesenskega večera.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.