Nepremičnine

GBC Slovenija zbira izhodišča za predlog strategije prenove stavb

Nacionalne vlade držav Evropske unije morajo do 30. aprila prihodnje leto evropski komisiji predložiti predloge novih strategij za energetsko prenovo stavb. Trinajst evropskih združenj za trajnostno gradnjo (Green building Council - GBC), povezanih v evropski projekt BUILD UPON, bo zato do konca februarja prihodnje leto pripravilo izhodišča, po katerih bodo vlade držav pripravile omenjene dokumente.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
13.06.2016 07:30
Čas branja: 2 min
GBC Slovenija zbira izhodišča za predlog strategije prenove stavb
Slovensko združenje za trajnostno gradnjo je vzpostavilo e-izobraževalno platformo SustainBuild, kjer bodo uporabniki našli osnovne odgovore na svoje dileme.

Projekt BUILD UPON se financira iz razpisa v okviru sheme Obzorje 2020. Iz Slovenije v tem projektu (skupaj s še 12 partnerji iz drugih evropskih GBC) sodeluje Slovensko združenje za trajnostno gradnjo (Green Building Council Slovenia), ki, enako kot drugi udeleženci tega projekta, pripravlja delavnice in sestanke, na katerih soustvarjalci dajejo predloge za slovenska izhodišča.

O projektu Build upon

Projekt BUILD UPON združuje 13 organizacij iz Svetovnega združenja za trajnostno gradnjo World Green Building Council (GBC) ter Evropske regionalne mreže (ERN WorldGBC). GBC so nevladne in neprofitne organizacije, ustanovljene po enotnem poslovnem modelu, v vsaki državi lahko deluje le ena organizacija, v Sloveniji je to GBC Slovenia oziroma Slovensko združenje za trajnostno gradnjo.

RenoWiki - prenovam namenjena Vikipedija

V prvem letu so partnerji v projektu BUILD UPON zbirali nabor organizacij in posameznikov, ki imajo največ vpliva na prenovo stavb. Javno so dostopni v aplikaciji KUMU ter tako na voljo vsem, ki poslovno ali zasebno raziskujejo to področje.

V spletno stran projekta BUILD UPON so vgradili vikipedijo prenove - RenoWiki, kjer so zbrane pobude iz vseh 13 v projekt BUILD UPON vključenih držav ter tudi drugih držav EU.

Na sestankih so zbrali ovire trajnostne gradnje v Sloveniji, ki so jih na posebni delavnici razporedili v pet področij: ozaveščenost, znanje in veščine, finance in gospodarstvo, politika in zakonodaja ter administrativne ovire. Za preseganje teh ovir so v spletno stran projekta BUILD UPON vgradili vikipedijo prenove - RenoWiki. Tam so zbrane pobude iz vseh 13 v projekt BUILD UPON vključenih držav ter tudi drugih držav EU - skupno je že več kot 600 primerov. Objavljeni so primeri dobrih praks z vsemi podatki o vplivu in njihovih učinkih. RenoWiki je živa aplikacija, ki se nenehno dopolnjuje z novimi pobudami.

Dolgoročne in globalne strategije

V drugem letu projekta bo v Sloveniji šest poslovnih dogodkov (delavnic), na katerih zbirajo mnenja in sugestije. Naslednji, tretji po vrsti, bo 16. junija v Šentrupertu, o čemer smo pisali v članku Tretji poslovni dogodek BUILD UPON bo posvečen OVE in URE ter skoraj ničenergijskim hišam.

V tem procesu sodelujejo strokovna javnost, državne in občinske investicijske službe, gospodarstvo, energetske agencije in drugi. Kot pravi izvršna direktorica pisarne Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo Irena Hlede, želijo s tem doseči, da bodo v drugo slovensko različico prenove vključene želje in potrebe njenih uporabnikov ter da bo kot taka dobro vodilo za načrtovanje razvoja in proizvodnje v gospodarstvu.

Zagon gradbenih aktivnosti

Prenova stavb je po večinskem prepričanju najbolj obetaven vzvod za vnovičen zagon gradbeništva.

Prenova stavb je po večinskem prepričanju najbolj obetaven vzvod za vnovičen zagon gradbeništva. Na prvem letošnjem poslovnem dogodku v okviru projekta BUILD UPON so poudarili, da je treba energetsko prenoviti skoraj vse stavbe, starejše od 15 let. Gre za zelo veliko stavb in hkrati za obnovo potrebnih sredstev, ki jih je treba pravilno projektno ovrednotiti ter načrtovati.

Uvodni sestanki so pokazali, da o trajnostni gradnji ministrstva, občine, arhitekti, projektanti, izvajalci, investitorji, vzdrževalci stavb in lastniki ter uporabniki nimajo dovolj znanja. Slovensko združenje za trajnostno gradnjo je zato vzpostavilo e-izobraževalno platformo SustainBuild, kjer bodo uporabniki našli osnovne odgovore na svoje dileme. Tam so že dostopna številna brezplačna strokovna videopredavanja, pa tudi posnetki poslovnih dogodkov BUILD UPON ter ves čas odprto mesto za dialog med uporabniki portala in organizatorji oziroma predavatelji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nepremičnine
Spoznajte sistem za ocenjevanje trajnostnih stavb, ki ga je razvila Evropska unija
Nepremičnine
NepremičnineAna Struna Bregar Spoznajte sistem za ocenjevanje trajnostnih stavb, ki ga je razvila Evropska unija

Stroški ocenjevanja so pri sistemu Level(s) precej nižji kot pri preostalih do zdaj znanih komercialnih mednarodnih certifikacijskih shemah

FINANCE
Okolje & energija
Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.

Mariborsko podjetje v večinski javni lasti Nigrad, zavod Inštitut Wcycle Maribor in Zavod za gradbeništvo Slovenije so bili decembra uspešni na evropskem razpisu za sistemske, eko-inovativne pristope k novim krožnim poslovnim modelom za trajnostno gradbeništvo.

FINANCE
Subvencije
Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov 1

Posamezen razvojni projekt lahko dobi do dva milijona evrov spodbude

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Podjetnik
Kako pri trajnostnem poročanju upoštevati načela in ZGD
FINANCE
Subvencije
Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar

Ni dovolj, da imate dobro idejo, vedeti morate tudi, kako boste projekt izpeljali

FINANCE
Manager
(intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču 8

Andreja Kodrin iz investicijskega sklada EFSI: V 10 do 15 letih bodo panoge, od katerih živi slovensko gospodarstvo, močno spremenjene ali pa jih več ne bo. Pred nami je obdobje menjave tehnologij. Drugi ne spijo, Slovenija pa je še vedno v naložbenem krču.

FINANCE
Nepremičnine
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.