Nepremičnine

Asfalterji bi vgrajevali tople asfaltne mešanice, vendar so investitorji zelo previdni

Zveza asfalterjev Slovenije je včeraj organizirala posvet Napredne asfalterske tehnologije. Udeleženci so se seznanili s prednostmi tehnologij toplih asfaltov in reciklaže ter novimi evropskimi standardi.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
14.06.2016 16:20
Čas branja: 1 min

Predvsem so poudarili, da slovenski naročniki novim asfaltnim mešanicam niso naklonjeni, saj še ne zaupajo njihovi kakovosti. Stanje je podobno tudi v drugih državah Evropske unije, hitreje se stvari odvijajo v Združenih državah Amerike.

Testna polja dajejo dobre rezultate

V Sloveniji je že več testnih polj, v katerih asfalterji in raziskovalne inštitucije preučujejo spreminjanje asfalta na vozišču, torej v dejanski rabi. Rezultati kažejo, da so tako topli asfalti, ki se polagajo med sto in 150 stopinjami Celzija, povsem enakovredni klasično proizvedenim asfaltom. Enako velja za asfalte, katerim so primešani že uporabljeni asfalti.

Z reciklažo in toplimi asfaltnimi mešanicami ohranjamo naravne vire, znižujemo porabo energije in emisije toplogrednih plinov. Zaradi nižjih temperatur polaganja toplih asfaltov se poleg tega zelo izboljšajo pogoji vsem delavcem v asfalterski industriji. Na posvetu so poudarili, da je asfalt edini gradbeni proizvod, ki ga lahko v celoti vnovič uporabimo oziroma recikliramo in ob tem izkoriščamo njegovo energijsko vrednost. Recikliranje ni samo možnost, je tudi nujnost, saj so viri omejeni, nesporna pa je tudi okolijska naravnanost takšne uporabe.

Časi niso rožnati

Drugače pa si asfalterji želijo dolgoročnih in jasnih investicijskih načrtov v cestno infrastrukturo. Le tako bodo lahko normalno poslovali in vlagali sredstva v razvoj. V preteklih letih so se sredstva v obnovo slovenskih cest zelo znižala, veliki padci teh investicij pa so panogo in akterje, ki delujejo v njej zelo prizadele. Danes asfalterji delijo usodo slovenskega gradbeništva, pri čemer je zaradi napovedanih višjih sredstev za obnovo cest zavel zmeren optimizem.

Skupščina potrdila zdajšnje vodstvo

Na Skupščini Zveze Asfalterjev Slovenije so potrdil sedanje vodstvo in izvolili nove člane organov. »Zveza asfalterjev Slovenije deluje po načrtih, prav tako smo izvedli vse načrtovane aktivnosti, zato večjih sprememb ni bilo,« nam je povedal predsednik Upravnega odbora združenja Slovensko Henigman.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Odločilno leto 2018
Finance
Matej Avbelj Odločilno leto 2018 7
FINANCE
Okolje & energija
Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.

Mariborsko podjetje v večinski javni lasti Nigrad, zavod Inštitut Wcycle Maribor in Zavod za gradbeništvo Slovenije so bili decembra uspešni na evropskem razpisu za sistemske, eko-inovativne pristope k novim krožnim poslovnim modelom za trajnostno gradbeništvo.

FINANCE
Okolje & energija
Višja temperatura zraka, pogostejši vročinski valovi in obilne padavine
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Višja temperatura zraka, pogostejši vročinski valovi in obilne padavine 10

V zadnjih 50 letih prihaja v Sloveniji do sprememb podnebja, saj se je temperatura zraka dvignila za dve stopinji, veča se število vročinskih valov, pogostejša so tudi obdobja obilnih padavin, so zabeležili na Agenciji RS za okolje (Arso). Vremensko pa izstopa zadnja zima, ki je v zadnjih dneh beležila eno najhladnejših obdobij v zadnjih 20 letih.

FINANCE
Nepremičnine
Vrtno pohištvo iz različnih materialov: primerjava cen in prednosti
OGLAS
Nepremičnine
Vrtno pohištvo
NepremičnineFinance PR Vrtno pohištvo iz različnih materialov: primerjava cen in prednosti (OGLAS)

Pomlad nas je ogrela s prvimi sončnimi žarki in mnogi so svoje vrtno pohištvo in garnituro že začeli nastavljati soncu. In če ste med tistimi, ki morda potrebujete nekaj nasvetov, saj se ravno odločate za nakup nove vrtne garniture, bodo te strnjene misli kot nalašč za vas.

FINANCE
Nepremičnine
Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko veliko pripomoremo k čistejšemu okolju
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko veliko pripomoremo k čistejšemu okolju

Moto prvega mednarodnega dneva vzdrževanja cest, ki so ga 5. aprila obeležili na sejmu MEGRA, je bil »Vzdrževanje cest varuje okolje«. Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko namreč veliko pripomoremo tudi k čistejšemu okolju.

FINANCE
Nepremičnine
Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb
OGLAS
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb (OGLAS) 1

Q-Air je Evropska unija prepoznala kot veliko inovacijo, pomembno za Evropo in širše, ter projekt finančno podprla v okviru programa Obzorje 2020.

PA
Novice
(intervju) »Gradbena industrija 4.0 se trudi industrializirati izdelavo unikatov in prepoznati, kaj se ponavlja«
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija (intervju) »Gradbena industrija 4.0 se trudi industrializirati izdelavo unikatov in prepoznati, kaj se ponavlja«

Dodatna investicija v boljše in digitalne podatke se večkratno vrne zaradi bolj predvidljive gradnje, poudarja dr. Žiga Turk in opozarja na nov poklic v gradbeništvu, na katerega so slovenski diplomanti dobro pripravljeni.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)