Nepremičnine

Prvo nagrado Hiše sveta 2016 odnesla hiša Barbecue iz Čila

Mednarodno uveljavljeni arhitekti so včeraj na prvem Gospodarskem arhitekturnem forumu z naslovom Lesene hiše sveta v Ljubljani predstavili svež in inovativen pristop k oblikovanju in gradnji lesenih hiš. V okviru dogodka so odprli tudi razstavo in podelili nagrade Hiše sveta 2016. Zmagal je čilski projekt Barbecue avtorja Sebastiana Browneja Urrejole iz biroja Abestudio.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
17.06.2016 16:12
Čas branja: 2 min
Prvo nagrado Hiše sveta 2016 odnesla hiša Barbecue iz Čila
Prvo nagrado Hiše sveta 2016 je dobila hiša Barbecue avtorja Sebastiana Browneja Urrejole iz čilskega biroja Abestudio.

Dogodek je bil namenjen vzpostavljanju neposrednih stikov med slovenskimi lesarji in tujimi arhitekti ter informiranju javnosti o inovativni leseni arhitekturi. Pripravila sta ga Javna agencija SPIRIT Slovenija in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorat za lesarstvo v sodelovanju z Zavodom Big, Kreativnim centrom za les, Univerzo na Primorskem in Društvom inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana.

Idealen konstrukcijski in izolacijski material

Jože Prikeržnik, generalni direktor direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je v uvodu izpostavil pomen lesene gradnje, ki je prijazna, ekonomična in trajnostna. »Les je bil že v preteklosti naš glavni gradbeni material, razvoj novih tehnologij obdelave lesa pa ga znova izpostavlja kot idealen konstrukcijski in izolacijski material. Lesene zgradbe so energetsko učinkovite, zdrave in funkcionalne za ljudi, ki v njih živijo ali delajo ter hkrati pripomorejo tudi k zmanjševanju onesnaževanja in proizvodnih odpadkov.«

V razvitem svetu je dve tretjini novogradenj lesenih

V razvitem svetu lesene hiše zavzemajo več kot 70 odstotkov vseh novogradenj. V nekaterih državah je skeletna gradnja najbolj razširjen način gradnje enodružinskih hiš. Preživela je že skoraj tisočletje in je še vedno sodobna, po drugi strani pa je tudi masivna gradnja doživela preporod z novimi produkti, ki pomenijo globalno rastočo gradbeno panogo.

Na včerajšnjem forumu je svoje objekte predstavilo 10 mednarodno uveljavljenih arhitektov iz tujine. Njihova predavanja so obravnavala razsežnosti, izzive in priložnosti moderne poslovne in stanovanjske arhitekture, v kontekstu učinkovite rabe lesa.

alpska-vila-passo-del-cavallo-brescia-Foto-Niccolo-Galeazzi.1466171401.jpg
Italijanski arhitekt Camillo Botticini, profesor arhitekturnega oblikovanja na Escuela de Arquitectura de l`Universidad de Navarra in Polytechniki v Milanu, prejemnik številnih nagrad za svoje stavbe, je predstavil projekt izgradnje alpske vile v italijanski Brescii. (Foto: Niccolo Galeazzi)

Hisa-Wandlitz-Berlin-Nemcija-Foto-arhiv-biroja-20-Architekten.1466171407.jpg
Michael Bölling iz berlinskega arhitekturnega biroja 2D+architeckten je predstavil hišo Wandlitz, za katero je skupaj s partnerjem prejel osrednjo nemško nagrado za enodružinske hiše Hauser award 2016. (Foto: Karel Kuehne)

hisa-SG-Catania-Foto-Salvatore-Gozzo.1466171410.jpg
Vincenzo Giusti iz arhitekturnega biroja Tuttiarchitetti iz Sicilije, v katerem delujejo trije arhitekti, je predstavil projekt prenove hiše v urbanem in strnjenem okolju mesta Catania, ki so jo poimenovali hiša SG. (Foto: Salvatore Gozzo)

hisa-CM-Fagnano-Olona-Foto-Simone-Bossi.1466171395.jpg
Arhitekt Paolo Carlesso, tudi Italijan, je predstavil hišo CM v italijanski Fagnani Olona, ki jo je zgradil z lastnimi rokami. Uporabljal je naravne in reciklirane materiale, s čimer je poskrbel tudi za trajnostni vidik gradnje. (Foto: Simone Bossi)

Hisa-v-zatociscu-Divcibare-Foto-Relja-Ivanic.1466171404.jpg
Andreja Mitrović iz beograjskega arhitekturnega studia EXE studio je predstavila hišo v zatočišču Divčibare v Srbiji. V studiu preučujejo področje kompleksnih arhitekturnih oblik, ki jih je moč ustvariti s pomočjo tehnologij CAD in CAM in 3D programske opreme. (Foto: Relja Ivanić)

Hisa-Zilvar-Lodin-Foto-Petra-Hajska.1466171393.jpg
Gabriela Kapralova iz arhitekturnega biroja ASGK Design iz Prage je predstavila leseno hišo Zilvar, za katero je leta 2014 na Češkem prejela častno priznanje društva čeških arhitektov, leta 2015 pa posebno nagrado mesta Hradec Kralove za stavbo leta. (Foto: Petra Hajska)

pocctniska-kabina-Egnach-Foto-Katia-Rudnicki.1466171399.jpg
Švicarski arhitekt Tom Munz je predstavil počitniško kabino v Egnachu. Mladi arhitekt se trenutno ukvarja s petimi velikimi projekti, med njimi tudi s sanacijo Tehnoparka v Zurichu in povečanjem avtobusne postaje v mestu Gossau. (Foto: Katia Rudnicki)

hisa-DMT-St.-Florian-Foto-Mark-Sengstbratl.1466171412.jpg
O hiši DMT, ki stoji v avstrijskem St. Florianu, je spregovorila Sonja Meller iz arhitekturnega biroja (tp3) architekten, kjer so se na začetku ukvarjali predvsem z gradnjo enodružinskih hiš in s prenovami., kjer so pridobili veliko izkušenj o učinkoviti komunikaciji z naročnikom. (Foto: Mark Sengstbratl)

hisa-P-Oberreute-AllgauFoto-Brigida-Gonzalez.1466171398.jpg
Zanimivo dodelana in domišljena hiša P, ki stoji v nemškem Allgäu, je bila v središču predstavitve Katje Knaus, arhitektke iz arhitekturnega biroja Yonder- Architektur und Design. (Foto: Brigida Gonzalez)

hisa-TV-Affligem-Foto-Tim-Van-de-Velde.1466171396.jpg
Predstavitev lesenih hiš je sklenil Bruno Vanbesien iz biroja Bruno Vanbesisen architekts iz Belgije, ki se v pretežni meri ukvarja z enodružinskimi hišami. Predstavil je hišo TV, ki stoji v belgijskem Affligemu. (Foto: Tim Van De Velde)

Podelitev nagrad Hiše sveta 2016

Sledila je podelitev nagrad Hiše awards 2016. Zmagal je projekt Barbecue avtorja Sebastiana Browneja Urrejole iz čilskega biroja Abestudio, na drugo mesto se je uvrstila hiša Zilvar avtorice Gabriele Kapralove iz arhitekturnega biroja ASGK Design iz Prage, na tretje pa hiša SG biroja Tuttiarchitetti s Sicilije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.

FINANCE
Nepremičnine
Kager bo na sejmu Dom prvič predstavil hiše Vita Prima
OGLAS
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Kager bo na sejmu Dom prvič predstavil hiše Vita Prima (OGLAS)

Hiše Vita Prima so finančno zanimive in fantastično izhodišče za vsako življenjsko situacijo, predvsem za mlade pare in družine, ki načrtujejo prvo selitev.

FINANCE
Dražbe
14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah

Cene se gibljejo od 107 tisoč evrov do pol milijona evrov

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Dražbe
Zadenite mojo hišo – prodaja nepremičnine z nagradno igro
Dražbe
DražbeSimona Toplak Zadenite mojo hišo – prodaja nepremičnine z nagradno igro

Ne morete prodati hiše? Organizirajte nagradno igro! To je opozorilo, kaj omogočajo nove tehnologije, razmislek, da se vsega sistemsko ne bo dalo prepovedovati v nedogled, in nasvet, da tega – torej prodaje hiše na loteriji – še ne počnite doma

FINANCE
Dražbe
Spletna dražba Unija: apartmajska hiša na hrvaški obali
Dražbe
DražbeRedakcija Dražbe Spletna dražba Unija: apartmajska hiša na hrvaški obali 3

Spletna dražba bo 27. marca, izklicna cena je 249 tisoč evrov

FINANCE
Dražbe
Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah

Najugodnejša bo naprodaj za 51 tisočakov, najdražja pa za 402 tisoč evrov.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.