Nepremičnine

Britanski gradbeniki niso prav nič navdušeni nad Brexitom

V Veliki Britaniji po Brexitu pričakujejo težave tudi v gradbeništvu. Cene stanovanjskih nepremičnin bi ob dejanskem izhodu iz Evropske unije padle za 18 odstotkov. Trenutno je največja težava padec vrednosti funta.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
30.06.2016 07:30
Čas branja: 1 min
Britanski gradbeniki niso prav nič navdušeni nad Brexitom
Padec vrednosti funta bo v prihodnje zelo podražil nabavo gradbenih materialov in opreme.

V Veliko Britanijo izvaža slovenski proizvajalec avtomatskih drsnih vrat Doorson. Aleksander Kokalj iz tega podjetja nam ni mogel povedati, kako bo Brexit in predvsem z njim povezan padec vrednosti funta vplival na poslovanje z britanskimi podjetji. Z Veliko Britanijo so zadnje posle opravili pred referendumom o izstopu, njihovi odjemalci pa imajo zalog še za nekaj časa. Kokalj izpostavlja, da bodo njihovi izdelki zaradi padca funta za Otočane dražji, kar bi lahko v prihodnje pomenilo manj naročil. Naročila bodo odvisna tudi od gradbenih in investicijskih ciklov na Otoku.

Napovedi niso obetavne

Mednarodne institucije z IMF na čelu, domači analitiki in uprave gradbenih ter investicijskih podjetij napovedujejo zelo veliko motenj na vsem otoškem gradbenem trgu. Najbolj izpostavljajo padec vrednosti funta. Veliko globalnega denarja bi se steklo v nakup nepremičnin, vendar le v London. Analitike zelo skrbijo druga območja, saj je zelo negotovo napovedati, kako se bodo gibale obrestne mere hipotekarnih posojil. Banke bi lahko povišale stroške zadolževanja, vendar pa bi lahko centralna banka znižala osnovno obrestno mero, s čimer se skupne obrestne mere ne bi dvignile.

Dražja belgijska opeka in španska keramika

Z veliko težavami se že srečujejo gradbinci in investitorji v stanovanjsko gradnjo. Padec vrednosti funta bo v prihodnje zelo podražil nabavo gradbenih materialov in opreme. Posle, predvsem nakup primernih zemljišč za stanovanjsko gradnjo, bodo zelo omejili, če ne povsem ustavili. Velika Britanija namreč uvaža veliko gradbenih materialov, stavbnega pohištva in opreme. Opeko uvažajo predvsem iz Belgije, keramiko iz Španije, belo tehniko in drugo opremo iz Nemčije.

Na cesti najprej pripravniki

Stephen Stone, direktor enega največjih podjetij za gradnjo stanovanjskih nepremičnin Chrest Nicholson, tako kot večina poslovnežev z ogorčenjem sprejema odločitev britanskih volivcev za izstop iz Evropske unije. Poudarja, da so se tveganja v do sedaj zelo stabilnih razmerah zelo povišala, zato ni nobenih pogojev, da bi njihova dejavnost rasla. Najprej bodo zelo verjetno prekinili zaposlovanje in izobraževanje pripravnikov.

Nihče tudi ne ve natančno, kako bodo ob morebitnem dejanskem izstopu lahko zaposlovali tuje delavce. V gradbeni industriji proizvodnji betona ter drugih gradbenih materialov je namreč kar 40 odstotkov zaposlenih delavcev iz vzhodne Evrope.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu

Medtem ko so cene stanovanjskih nepremičnin v Londonu upadle, v drugih delih Anglije pa zrasle, postaja med vlagatelji z vsega sveta čedalje bolj priljubljena Nemčija.

FINANCE
Nepremičnine
Gradnja je dražja in še dražja bo
Nepremičnine
NepremičnineJure Ugovšek Gradnja je dražja in še dražja bo

Gradbinci po zadnjih podatkih vsak šesti evro zaslužijo na tujih trgih, medtem ko so v predkriznem obdobju zgolj vsakega osemnajstega.

FINANCE
Nepremičnine
Vrednost gradbenih del se je lani povzpela na slabih 1,9 milijarde evrov
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Vrednost gradbenih del se je lani povzpela na slabih 1,9 milijarde evrov

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila lanska vrednost opravljenih gradbenih del za 17,8 odstotka višja od predlanske in je dosegla 1,88 milijarde evrov. Vrednost gradbenih del na stavbah je bila višja za 27,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 14,6 odstotka.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Optimistične napovedi za gradbeni sektor v jugovzhodni Evropi do leta 2019
Nepremičnine
NepremičnineGoran Vrga Optimistične napovedi za gradbeni sektor v jugovzhodni Evropi do leta 2019

Glede na najnovejše napovedi združenja EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association), ki se nanašajo na gradbeni trg v osmih državah jugovzhodne in vzhodne Evrope, smo v bližnji prihodnosti v tem delu Stare celine lahko optimistični.

FINANCE
Nepremičnine
Gradnja stanovanj se je močno podražila
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Gradnja stanovanj se je močno podražila 1

Visoka konjunktura v slovenskem gospodarstvu dviga stroške gradbenim podjetjem, kar se kaže pri višanju cen gradnje novih stanovanj, ki ga je zaznal tudi Statistični urad Republike Slovenije.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.