Nepremičnine

Statistika zaznava zniževanje cen novogradenj, bolje rečeno, še nevseljenih stanovanj

Surs je v zadnjem poročilu o cenah nepremičnin za prvo letošnje četrtletje ugotovil, da cene novih nepremičnin upadajo, rabljenih pa rastejo; kot razlog za znižanja cen novogradenj navajajo nizke cene pri prodajah na dražbi

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
04.07.2016 22:30
Čas branja: 3 min
Statistika zaznava zniževanje cen novogradenj, bolje rečeno, še nevseljenih stanovanj
Prodaja stanovanj iz stečajnih postopkov pomeni desetodstotni delež vseh prodaj. Foto: Irena Herak

Ugotovitvam statistike pritrjujejo tudi v nepremičninski družbi Stan nepremičnine, direktorica Stanka Solar pravi, da rastejo predvsem cene rabljenih manjših nepremičnin na dobrih in iskanih lokacijah. Takšne nepremičnine so po njenem mnenju primerne tudi za naložbo. Glede upada cen novogradenj je precej bolj skeptična, saj novozgrajenih stanovanj v Ljubljani tako rekoč ni, ampak gre predvsem za prodaje na dražbah, kot ugotavlja že statistični urad.

solar-stanka.1467650469.jpg.o.240px.jpg
Stanka Solar, Stan nepremičnine: Pravih novogradenj v Ljubljani skoraj ni, statistični urad tako večinoma zajema transakcije prodaj iz dražb, kjer pa se prodajajo še nevseljena stanovanja iz propadlih, včasih tudi nedokončanih projektov. Nakup takšne nepremičnine ni primerljiv z nakupom novogradnje. Foto: Arne Hodalič

»Na dražbah se prodajajo nevseljena in nedokončana stanovanja, ki jih ne moremo enačiti z novogradnjami,« pravi Solarjeva in dodaja, da je povpraševanje po novozgrajenih stanovanjih precej večje od ponudbe, zato bi statistika zaznala rast cen na tem segmentu. Vendar pa je treba najprej ta stanovanja dejansko zgraditi.

Ljubljana potrebuje nove projekte

»Največ stanovanj, ki se prodajajo na dražbah, so zgradili leta 2009, ko je prvič počil nepremičninski balon. Cene nepremičnin so začele upadati, z njimi pa tudi likvidnost investitorjev in vlagateljev v nepremičnine ter tovrstno bančno financiranje,« pravi Solarjeva.

Se pa trenutno v Ljubljani gradi kar nekaj novih objektov. Glavni trije so Tribuna ob Dolenjski cesti, stanovanjski sklad na Brdu končuje, prodaja in načrtuje še vsaj 200 stanovanj, pred kratkim pa je Kolektor Koling na območju Slovina od DUTB prevzel in vnovič zagnal projekt, v katerem bodo zgradili okoli 200 stanovanj. »Omenjeni projekti bodo vsekakor prinesli vnovično oživljanje trga in zaupanje v tovrstne naložbe, saj je veliko povpraševanja po novih stanovanjih,« pravi Solerjeva. Po njenem mnenju bi to lahko zvišalo cene rabljenih in večjih nepremičnin, predvsem na bolj iskanih lokacijah.

Podravje še posebej nizko

Statistika zaznava tudi zelo nizke cene pri prodajah na dražbah v Podravju. Branko Potočnik, direktor nepremičninske družbe Insa, ne more zagotovo pojasniti, zakaj so na njihovem koncu cene še posebej nizke. Opozarja pa predvsem na dejstvi, da so na njihovem območju cene že v izhodišču zelo nizke in da se veliko še nevseljenih nepremičnin prek dražb proda po polovici ocenjene vrednosti. »To pa je precej nižje kot na dražbah, ki so potekale v prejšnjih letih,« poudarja Potočnik. So pa cene rabljenim stanovanjem v Podravju, podobno kot v večini drugih statističnih regij, v zadnjem letu tudi dejansko zrasle, pravih novogradenj, zelo podobno kot v Ljubljani, pa skoraj ni.

Desetina prodanih stanovanj je iz stečajev

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so se cene nepremičnin v prvem letošnjem četrtletju zvišale za 2,2 odstotka. Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se glede na prejšnje četrtletje v povpreč­ju znižale za 4,4 odstotka, rabljene nepremičnine pa so se podražile za 3,3 odstotka.

Tokrat je po analizah statističnega urada na upad cen novih stanovanj ob znova majhnem številu prodaj (184) vplivala tudi prodaja stanovanj iz stečajnih postopkov, ki je pomenila desetodstotni delež vseh prodaj. Največ novih stanovanj je bilo prodanih v osrednjeslovenski (45 odstotkov), zatem v obalno-kraški (23 odstotkov) in podravski statistični regiji (17 odstotkov). Cene novih družinskih hiš so se po rekordnem 14,2-odstotnem znižanju v tretjem četrtletju 2015 tokrat zvišale za dva odstotka.

potocnik-branko1.1467650472.jpg.n.600px.jpg
Branko Potočnik, Insa: V Podravju se letos na dražbah nepremičnine prodajajo po precej nižjih cenah kot v prejšnjih letih. Foto: Vasilij Krivec

Živahno trgovanje z rabljenimi stanovanji

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se zvišale in tudi število prodaj je bilo zaradi živahnega trgovanja še veliko. Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se v prvem četrtletju glede na prejšnje zvišale za 2,8 odstotka, s čimer se je skoraj izničil upad cen iz zadnjega četrtletja 2015. Blaga rast cen rabljenih stanovanj v Ljubljani, zaznana v zadnjem letu in pol, se je počasi nadaljevala. Trgovanje z rabljenimi stanovanji je še živahno, tokrat je bilo prodanih 465 rabljenih stanovanj.

Cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji so se v prvem četrtletju 2016 zvišale za 2,3 odstotka. Tudi zunaj Ljubljane se je obnovilo blago naraščanje cen rabljenih stanovanj, ki se je začelo v letu 2015. Ponudba rabljenih stanovanj je še vedno velika, tokrat je bilo prodanih 1.257 stanovanj. V prvem četrtletju je bilo v Sloveniji prodanih 580 hiš, cene pa so v prvih treh mesecih zrasle za 5,1 odstotka in se s tem v povprečju vrnile skoraj na raven iz obdobja zadnjih dveh let.

Prek dražb kupec praviloma ni zavarovan tako kot pri pravih novogradnjah

Na nepremičninsko družbo Stan smo naslovili tudi vprašanje o glavnih razlikah med nakupom dejanske novogradnje in še nevseljenih stanovanj na dražbah. Odgovorili so, da pri dražbah kupec ne dobi nobenih garancij, prav tako ne more zahtevati odprav pomanjkljivosti in skritih napak. Te nepremičnine se prodajo po tako imenovanem načelu videno - kupljeno, kar pomeni, da kupec v tem primeru prevzame tveganje za odpravo vseh napak in pomanjkljivosti. Težava je tudi glede ustreznosti gradbenih in uporabnih dovoljenj ter skladnostjo izdanih dovoljenj s stanjem v naravi, kajti stečajni upravitelji na to ne opozarjajo in tega ne preverjajo.

Pri dejanskih novogradnjah pa mora investitor zagotoviti ustrezne bančne garancije in odpravo skritih napak v garancijski dobi (26 mesecev od dneva izdaje uporabnega dovoljenja) oziroma sam jamči za odpravo napak dve leti po prevzemu. Zagotavljati mora tudi, da je stavba zgrajena v skladu z izdanimi dovoljenji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Nepremičnine: kam gredo cene, koliko se da o njih pogajati in katere gredo za med
Finance
Jurij Šimac Nepremičnine: kam gredo cene, koliko se da o njih pogajati in katere gredo za med 4

O nepremičninah na dogodku revije Moje finance

FINANCE
Tri slike slovenskega trga nepremičnin
Finance
Jurij Šimac Tri slike slovenskega trga nepremičnin 13

Kam gredo cene in kaj se dogaja s številom sklenjenih transakcij

FINANCE
Nepremičnine
Pozor, prihaja e-dražba nadstandardnih stanovanj stanovanjskega sklada
Nepremičnine
NepremičnineTeja Grapulin Pozor, prihaja e-dražba nadstandardnih stanovanj stanovanjskega sklada

Prodajajo 15 stanovanj in 13 vrstnih hiš, izklicne cene so v povprečju za pet odstotkov nižje od prvotnih

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Povsod se velika večina transkacij zgodi z rabljenimi stanovanji
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Povsod se velika večina transkacij zgodi z rabljenimi stanovanji 1

Novogradenj je le za vzorec, zato ni kredibilnih podatkov o cenah novih stanovanj.

Moje finance
Nakup
Cene stanovanj gredo v nebo. Kaj storiti?
Moje finance
Pameten nakupNina Simič Cene stanovanj gredo v nebo. Kaj storiti?

Tako svetujejo poznavalci nepremičninskega trga mladi družini Novak, ki se je znašla v dilemi – kupiti stanovanje zdaj, ko so cene že kar zasoljene, ali počakati recimo pet let, da nekoliko upadejo. Strokovnjaki so si skoraj edini – kupijo naj ga zdaj! Seveda pa ne pozabite na 6 nasvetov pri nakupu stanovanj.

FINANCE
Dražbe
Bi imeli apartma v Budvi? Na dražbi sredi marca bodo naprodaj štirje
Dražbe
DražbeUroš Božin Bi imeli apartma v Budvi? Na dražbi sredi marca bodo naprodaj štirje

Dva apartmaja nista v celoti dokončana, izklicne cene se gibljejo od 83 do 91 tisočakov.