Nepremičnine
Oglasno sporočilo

V prvem četrtletju pihal maestral, v tretjem bo verjetno burja

V prvem četrtletju tega leta so evropski nepremičninski trgi cveteli, vprašanje pa je, kaj bo do konca leta prinesel referendum o brexitu
Avtor
11.07.2016 22:30
Čas branja: 3 min

Nepremičninski portal Global Property Guide je v zadnji analizi, ki obravnava gibanja cen, v ospredje postavil dve hitrosti. V večini evropskih držav in Severni Ameriki so cene v prvem četrtletju tega leta skokovito rasle, medtem ko rasti v Aziji, na Bližnjem vzhodu in Novi Zelandiji zelo pešajo.V prvem letošnjem četrtletju so cene zrasle v 31 izmed 35 držav - najbolj v Turčiji, natančneje v Istanbulu, kjer so po letu dni višje skoraj za petino. Daleč zadaj je še vedno Rusija, kjer so cene na letni ravni upadle za dobrih 13 odstotkov. V tem obdobju so bile rasti večje od upadov.

Nekatera velika nepremi­čninska podjetja v Veliki Britaniji, ki razvijajo tako stanovanjske kot poslovne nepremi­čnine, so že napovedala, da bodo začete projekte sicer končala, zelo pa bodo previdna pri nepremi­čninskih projektih, ki so še na papirju.

Brexit še ni upoštevan

Cene so najbolj zrasle v Evropi. Tako so rasti izračunali v 18 izmed 22 držav in so največje po svetovni finančni krizi. Vendar gre v drugem četrtletju pričakovati drugačne številke, razlog za to pa so vse negotovosti, ki jih je prinesel referendumski rezultat o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Na omenjenem spletnem portalu tega sicer še niso postavili v ospredje, saj je bila analiza izdelana pred odločitvijo na referendumu. Večina analitikov in poznavalcev nepremičninskih trgov ne napoveduje nič določenega, vendar pa napovedi niso optimistične.

Na Otoku so tveganja prevelika

Predvsem je veliko vprašanj na Otoku. Prva posledica referendumskega izida je bila znižanje vrednosti funta, kar pomeni, da se bodo uvožene dobrine in gradbeni materiali podražili. Nekatera velika nepremičninska podjetja, ki razvijajo tako stanovanjske kot poslovne nepremičnine, so že napovedala, da bodo začete projekte sicer končala, zelo pa bodo previdna pri nepremičninskih projektih, ki so še na papirju, gotovo pa se bo zelo zmanjšal promet z zemljišči. Tveganja so namreč ta trenutek prevelika za večje nakupe lokacij, na katerih bi v »normalnih« časih brez težav ustvarili želene dobičke.

Več vprašanj kot odgovorov

Precej manj je napovedi, kaj se lahko zgodi v drugih delih Evrope. Pri vseh je zaznati le eno stvar - previdnost. Odprtih vprašanje je namreč preveč, da bi lahko analitiki dajali kolikor toliko verodostojne napovedi.

Zanimivo je, da so največje rasti - kljub bližini sirskih bojišč in tveganjem, ki jih nosi kontroverzna politika predsednika Redžepa Tadžipa Erdogana - zaznali v Istanbulu. To pripisujejo zelo močnemu tujemu vlaganju v to državo in naraščajočemu številu prebivalstva, ki se seli v večja mesta. Eden izmed dejavnikov je tudi več kot desetodstotni upad vrednosti njihove nacionalne valute lire, zaradi česar so nepremičnine tujim kupcem precej bolj zanimive. Letos naj bi turško gospodarstvo po napovedih Mednarodnega denarnega sklada zraslo za 3,8, prihodnje leto pa za 3,4 odstotka.

Največji bolnik ostaja Rusija, ki se še zdaleč ni izkopala iz finančne krize. Ta je predvsem posledica nizkih cen surove nafte, svoje pa prispevajo tudi vmešavanje v sirsko krizo in dogodki v Ukrajini. Letos pričakujejo, da se bo rusko gospodarstvo skrčilo še za 1,8 odstotka.

V ZDA niso povsem mirni

Precej bolj mirni, čeprav ne povsem, so v Združenih državah Amerike. Nepremičninski trg ostaja stabilen, vendar se gospodarstvo nekoliko ohlaja. Cene stanovanjskih nepremičnin so se po rasteh v prvem četrtletju povišale tudi aprila, glavni razlog pa je pomanjkanje ponudbe. Indeks cen v 20 največjih mestnih območjih ZDA, ki ga merita Standard & Poor's po metodologiji Case-Shiller, je aprila poskočil za 5,4 odstotka, potem ko je šel marca navzgor za 5,5 odstotka. Cene v 20 največjih mestnih območjih so zdaj le še 9,6 odstotka pod rekordno ravnijo izpred desetletja, ko je bil dosežen vrh razcveta trga, končalo pa se je z velikim pokom nepremičninskega balona leta 2008.

Nakupe zavirajo zaostreni kreditni pogoji

Maja so v ZDA zaznali zmanjšanje prometa z novimi in rast prometa z rabljenimi nepremičninami. Prodaja novih nepremičnin v primerjavi z aprilom je nazadovala za šest odstotkov, na letno prilagojeno število 551 tisoč enot. Na drugi strani je prodaja rabljenih nepremičnin v primerjavi z aprilom poskočila za 1,8 odstotka, na 5,53 milijona enot na letni ravni, kar je največ od februarja 2007. Rasti prodaje ne ogroža niti rast cen, ker hipotekarne obresti ostajajo nizke.

Prodaja novih nepremičnin na jugu ZDA je maja nazadovala za 0,9 odstotka, na severovzhodu za 3,3 odstotka, na zahodu je zgrmela za 15,6 odstotka, na srednjem zahodu pa celo zrasla za 12,9 odstotka.

Prodaja rabljenih nepremičnin je zrasla na severovzhodu, jugu in zahodu države, malce pa je nazadovala na srednjem zahodu, kjer so cene najnižje. Danes v ZDA v svojih stanovanjih ali hišah živi 63,5 odstotka družin, kar je, zgodovinsko gledano, nizka raven in posledica zadnje hude finančne, nepremičninske in gospodarske krize. Največja ovira za rast deleža lastništva so zaostreni kreditni pogoji.

38992

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.