Nepremičnine

Potencialni kupci novih koroških nepremičnin se selijo v Avstrijo

Več kot polovico nepremičnin na Koroškem kupijo ljudje, ki delajo v sosednji Avstriji, vendar se ti zaradi spornega obračunavanja dohodnine v Sloveniji in ukinjanja otroškega dodatka zanje v Avstriji čedalje pogosteje odločijo za selitev prek meje

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
18.07.2016 22:30
Čas branja: 4 min

Kupce na Koroškem, kjer so cene med najnižjimi v državi, večinoma zanimajo tri- ali štirisobna stanovanja, parcele za enostanovanjske hiše so predrage, samograditeljskim objektom pa skoraj ni mogoče določiti cene, saj je ta odvisna od lokacije, ohranjenosti, funkcionalnosti ter od višine stroškov za sanacijo. Nepremičninski agenti pravijo, da imajo v zadnjem letu več dela in transakcij kot lani in predlanskim.

Na Koroškem najbolj primanjkuje najemnih stanovanj, velikih od 50 do 70 kvad­ratnih metrov. Po besedah Stanka Kumpreja, direktorja prevaljske nepremičninske agencije Simobilia, takšna stanovanja iščejo predvsem mladi pari in družine ter tuji državljani, ki v Sloveniji nepremičnine ne morejo kupiti. Gre predvsem za državljane BiH in Kosova, ki delajo na teh območjih. Povprečno opremljena stanovanja se najemajo za 200 do 300 evrov na mesec, obnovljena in opremljena pa za 100 do 150 evrov več.

V Radljah bodo začeli graditi 24 stanovanj

Na Koroškem se skoraj ne da prodati stanovanjske nepremičnine za več kot 150 tisoč evrov.

Nekaj zasebnikov sicer oddaja stanovanja. Med njimi je nekaj lastnikov stanovanj v večstanovanjskih stavbah, nekaj pa lastnikov velikih dvostanovanjskih hiš, v katerih praviloma oddajajo eno nadstropje. Vendar so to posamezni primeri. Projektov institucionalnih vlagateljev, kot so republiški ali občinski stanovanjski skladi, ni, lokalne skupnosti tudi ne načrtujejo tovrstnih projektov. Na drugi strani pa zasebne investitorje v stanovanjsko gradnjo zanima predvsem prodaja novozgrajenih stanovanj. Investitorji - nekaj jih tudi snuje večstanovanjske projekte z do 15 stanovanji - upoštevajo potrebe trga. Cene novogradenj, v katerih bi bila večina stanovanj velika od 75 do 90 kvadratnih metrov, bi tako lahko dosegle 1.200 evrov za kvadratni meter.

Koroška, predvsem Mežiška dolina, je majhno območje, zato je tudi prostora za novogradnje malo. Tako morajo biti investitorji zelo previdni pri velikosti projekta in zasnovi stanovanj. »Še pred tremi leti so se prodajala najmanjša stanovanja, zdaj se prodajajo večja. Kupci praviloma iščejo stanovanje, v katerem imajo otroci svojo sobo, prej to ni bil pogoj,« pravi Kumprej, ki s podjetjem Sveček prenavlja poslovno-stanovanjski objekt, v katerem bodo uredili 11 stanovanj in apartmajev. V Črni na Koroškem končujejo obnovo poslovno-stanovanjskega objekta, v katerem bodo uredili šest stanovanj in poslovni prostor, izvajajo pa še nekaj drugih projektov. Med drugim bodo jeseni začeli graditi blok s 24 stanovanji, pri čemer gre za prvo fazo razvoja lokacije, na kateri bo na koncu zgrajenih 75 stanovanj.

krumpej-stanko-1.1468861326.jpg
Tudi na Koroškem se promet z nepremičninami povečuje. Ta trenutek pa najbolj primanjkuje najemnih trisobnih stanovanj.

Stanko Kumprej, Simobilia

Večinoma kupujejo ljudje, zaposleni v Avstriji

Prodaja rabljenih stanovanj je kar zapletena, saj je praviloma povezana s posojili. Na Koroškem so ljudje namreč zelo negotovi. Najprej so tu relativno nizki prihodki in precej nizka varnost njihovih delovnih mest v industriji in storitvenih dejavnostih. »Več kot polovico nepremičnin kupijo ljudje, ki delajo v sosednji Avstriji, saj so tam plače višje, gospodarstvo in z njim povezana delovna mesta pa veliko bolj stabilna, kot je to v Sloveniji,« je povedal Stanislav Kumprej. Vendar se pojavljata dve težavi. Najprej je tu precej sporno obračunavanje dohodnine delavcev, ki delajo v Avstriji, na drugi strani pa Avstrija ukinja otroške dodatke za delavce, ki živijo v Slovenji. Ta dva dejavnika veliko ljudi, ki služijo kruh v Avstriji, dobesedno sili v selitev čez mejo, kar pomeni, da koroški nepremičninski trg izgublja pomemben segment kupcev.

Drugi segment kupcev nepremičnin so zaposleni v javnem sektorju in dobro delujočih podjetjih, saj so tam plače za koroške razmere nadpovprečne, višja je tudi varnost. Staro in neopremljeno stanovanje se lahko proda za okoli 700 evrov za kvadratni meter, obnovljeno stanovanje od 900 do 950, na najboljših lokacijah izjemoma tudi več.

Parcele za stanovanjske hiše so predrage

Korošci bi se tudi lotili gradnje družinske hiše, vendar ni primernih parcel. Te prodajajo zlasti zasebniki, težava pa je v komunalni opremljenosti in seveda previsoki ceni. Komunalno neopremljene parcele se prodajajo po 30 do 40 evrov za kvadratni meter. Ko k temu prištejemo še stroške komunalne opreme, naraste to skupaj na okoli 60 tisoč evrov, kar je začetna investicija. »To je odločno preveč. Takšne parcele bi bile zanimive le, če bi že bile komunalno oprem­ljene, njihova cena pa ne bi smela preseči 25 evrov za kvadratni meter,« nam je razložil Kumprej. Zasebni lastniki takšnih parcel bi ekonomsko zelo težko upravičili naložbo v komunalno opremo ter prodajo po nižji ceni, zato bi primerne lokacije morale razvijati občine.

Trg starih enostanovanjskih hiš je, tako kot v večini drugih slovenskih regij, zelo skromen. Velike hiše so za sodobne potrebe in način življenja prevelike, zato se bolje prodajajo enostanovanjske vrstne hiše, in to po ceni od 65 do 75 tisoč evrov. K temu je treba dodati še stroške obnove, ki pa so precej nižji kot pri velikih samostojnih stanovanjskih hišah. O cenah teh je povsem nemogoče govoriti, saj je vse odvisno od lokacije, ohranjenosti in z njo povezanih stroškov obnove.

Lani povprečna cena kvadratnega metra 1.030 evrov

• Trgovanje s stanovanji se je lani v primerjavi z letom 2014 povečalo za pet odstotkov, število evidentiranih prodaj hiš s pripadajočim zemljiščem pa se je opazno zmanjšalo. V primerjavi z letom 2014 je bilo za več kot 40 odstotkov manjše.

• Povprečna cena rabljenega stanovanja je v Slovenj Gradcu lani znašala 1.030 evrov na kvadratni meter, v Prevaljah in Ravnah na Koroškem pa 130 evrov manj. Na preostalem območju Koroške je bila povprečna cena 800 evrov za kvadratni meter. Cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah in hiš s pripadajočim zemljiščem - lani je povprečna cena za malenkost presegla 80 tisoč evrov - še vedno kažejo rahlo upadanje.

• Za hiše, predvsem pa poslovne nepremičnine na Koroškem, je značilno, da ponudba že od začetka krize leta 2008 močno presega povpraševanje. Temu primeren je tudi skromen promet z njimi. Tudi ponudba zemljišč za gradnjo, tako za hiše kot za poslovne prostore in industrijo, presega povpraševanje. Na območju Slovenj Gradca se prodajajo zemljišča za poslovno-stanovanjsko gradnjo po približno 50 evrov na kvadratni meter, na območju Prevalj in Raven po 40 evrov in v Dravski dolini od 25 do 35 evrov za kvadratni meter.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Dražbe
13 stanovanj v Ljubljani, ki jih lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 13 stanovanj v Ljubljani, ki jih lahko kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 49 tisočakih in segajo do pol milijona evrov

FINANCE
Nepremičnine
Pozor, prihaja e-dražba nadstandardnih stanovanj stanovanjskega sklada
Nepremičnine
NepremičnineTeja Grapulin Pozor, prihaja e-dražba nadstandardnih stanovanj stanovanjskega sklada

Prodajajo 15 stanovanj in 13 vrstnih hiš, izklicne cene so v povprečju za pet odstotkov nižje od prvotnih

Moje finance
Nakup
Cene stanovanj gredo v nebo. Kaj storiti?
Moje finance
Pameten nakupNina Simič Cene stanovanj gredo v nebo. Kaj storiti?

Tako svetujejo poznavalci nepremičninskega trga mladi družini Novak, ki se je znašla v dilemi – kupiti stanovanje zdaj, ko so cene že kar zasoljene, ali počakati recimo pet let, da nekoliko upadejo. Strokovnjaki so si skoraj edini – kupijo naj ga zdaj! Seveda pa ne pozabite na 6 nasvetov pri nakupu stanovanj.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

Moje finance
Finančna šola
Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje

Po koncu življenja v študentskih sobah in stanovanjih se za tiste »ta poparčkane« začne misija iskanja primernega stanovanja za skupno življenje – kako in kdaj se lotiti iskanja? Nama je uspelo stanovanje najeti v le 14 dneh. Omenjam pa tudi sedem zanimivih spoznanj o najemodajalcih.

FINANCE
Nepremičnine
Koliko stane 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani?
Nepremičnine
NepremičnineJurij Šimac Koliko stane 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani? 4

S pomočjo nepremičninskih baz odkrivamo cene: za koliko se prodajajo stanovanja v prestolnici in kako rastejo cene

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)