Nepremičnine

Gradbenik se lahko dobro znajde tudi pri oblikovanju avtomobilskih luči

Pogovarjali smo se z Alešem in Matejo Kroflič, bratom in sestro, ki sta diplomirala na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Medtem ko je Mateja kljub nekaterim grenkim izkušnjam ostala v gradbeništvu, ima njen brat za gradbenika precej nenavaden poklic - projektira in oblikuje avtomobilske luči.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
22.08.2016 14:28
Čas branja: 3 min

Gradbenik bo imel vedno delo, so govorili starejši ljudje v Šaleški dolini, od koder prihajata dr. Aleš Kroflič, univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, in njegova leto in pol mlajša sestra Mateja, univerzitetna diplomirana inženirka vodarstva in komunalnega inženirstva. Oba sta diplomanta ljubljanske fakultete za Gradbeništvo in geodezijo.

Mateja je na smeri vodarstvo in komunalno inženirstvo diplomirala leta 2009, njen brat pa dve leti prej na konstrukcijski smeri oddelka za gradbeništvo, nakar je v petih letih kot mladi raziskovalec leta 2012 doktoriral na katedri za mehaniko na podiplomskem študiju gradbeništva. Oba so že v osnovni in srednji šoli zanimali naravoslovni predmeti. »Vedno sem bil dober v matematiki in fiziki, predmetih, na katerih temeljijo vse teorije mehanike, ki so podlaga tudi za gradbeno inženirstvo,« je razložil Aleš in dodal, da je bila prav zaradi tega odločitev za tehnični študij, ki je sledil splošni gimnaziji, povsem logična. Njegova sestra, med pogovorom precej bolj zadržana kot brat, je temu prikimala in povedala, da je bratova odločitev za študij gradbeništva precej vplivala tudi nanjo. »Brat je utiral pot, jaz sem mu sledila, zato mi je bilo na začetku študija nekoliko laže,« je dejala.

Od stečaja do stečaja

In zakaj prav gradbeništvo? »Nikdar se nisva videla v gradbeništvu. Mogoče tudi zato, ker je najin oče gradbenik. Bolj sem se videl v pravu oziroma odvetništvu kot pa pri betonu, pod žerjavi in med gradbenimi stroji,« pripoveduje Aleš. Pa vendar je z leti vse bolj spoznaval, da bo treba po gimnaziji za mirno prihodnost in karierni razvoj pridobiti diplomo na fakulteti, ki ponuja čim bolj široka tehnična znanja. »Prav to nam omogoča, da se lahko zaposlimo ne le v gradbeništvu, ampak opravljamo tudi druga inženirska dela,« je pojasnila Mateja.

kroflic-014-jm.1471866444.jpg
Mateja Kroflič, univerzitetna diplomirana inženirka vodarstva in komunalnega inženirstva: »Zamenjala sem že veliko zaposlitev in kljub temu, da sem doživela dva stečaja, se nisem nikdar počutila obupano in sem naslednjo zaposlitev našla zelo hitro.«

Njena karierna zgodba je zelo zanimiva in pestra, saj je na svoji koži dodobra občutila kalvarijo slovenskega gradbeništva. Zaposlila se je leta 2009 v podjetju Vegrad kot pomočnica vodje del na objektu Celovški dvori. V dobrem letu je šlo podjetje v stečaj. Za tem se je zaposlila v podjetju CP Ljubljana, kjer je delala pri objektu Fabianijev most čez Ljubljanico. Tudi to podjetje je natančno po enem letu od njene zaposlitve doživelo stečaj. »Negotovost z zaposlitvijo se mi je takrat zdela zelo velika težava, danes pa ugotavljam, da se je temu bolje čim prej prilagoditi. Vsa ta situacija me ni odvrnila od vztrajnosti pri iskanju nove zaposlitve,« opisuje Mateja. Ob delu je vpisala študij na ekonomski fakulteti in tako našla naslednjo službo v podjetju Alstom, kjer je delala kot finančni kontrolor pri projektu TEŠ 6. Po končanem projektu ji je Alstom ponudil službo v angleškem Rugbyju, a se je po dobrem letu vrnila nazaj v Slovenijo. Zdaj nadaljuje kariero v stabilnem slovenskem podjetju, katerega dejavnost je povezana z gradbeništvom. »Človek lahko počne marsikaj in se preizkusi v različnih vlogah, le če je iznajdljiv ter ima voljo in ljubezen do dela,« meni Mateja.

Aleš v razvoj avtomobilskih luči

Aleš je tone in kilograme zamenjal za grame, metre, decimetre in centimetre pa za milimetre in mikrometre. Dimenzije in tolerance so v projektiranju in oblikovanju avtomobilskih luči precej manjše kot v gradbeništvu. Aleš namreč svojo karierno pot nadaljuje v podjetju Hella Saturnus Slovenija, kjer je zaposlen v razvojnem oddelku ter sodeluje pri razvoju avtomobilskih žarometov in pomožnih eno- ali večfunkcijskih svetil. »Načela konstruiranja so v strojništvu zelo podobna tistim v gradbeništvu. Teorija mehanike je enaka, prav tako pa v fizikalnem popisu materiala bistvene razlike med odzivanjem betona in plastike ni - uporabljajo se enaki fizikalni pristopi.«

kroflic-009-jm.1471866441.jpg
Dr. Aleš Kroflič, univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva: »S študijem gradbeništva diplomant pridobi široka tehnična znanja, uporabna v več tehničnih panogah, gradbeniki pa smo tudi znani po tem, da znamo uspešno rešiti nepredvidene težave.«

Njegov preskok v strojništvo, ki je potekal brez večjih težav, je le eden izmed dokazov, da lahko inženirji gradbeništva poklicno pot nadaljujejo tudi v drugih tehničnih panogah. »Za inženirje gradbeništva je namreč znano, da se znamo vedno prilagoditi situaciji, v kateri se pojavimo. Kar je še ena odlika študija gradbeništva,« pojasnjuje Aleš.

Kot vesta naša sogovornika, noben izmed njunih študijskih kolegov ni brez zaposlitve - kljub zelo slabim razmeram in ohlajeni gradbeni dejavnosti. Je pa res, da so se karierne poti mnogih diplomantov s propadom velikih slovenskih gradbenih podjetij precej zapletle. Vendar so se na koncu znašli vsi. Najdemo jih tako na profesorskih mestih na tujih univerzah kot v manjših samostojnih projektantskih podjetjih. »Zelo redko se zgodi, da gradbeni inženir ostane brez zaposlitve. Njegova znanja so uporabna marsikje, zato je bojazen, da zaradi zelo hladne gradbene panoge inženirji ostanejo brez zaposlitve, povsem odveč. Veliko je priložnosti tako v Sloveniji kot tujini,« ugotavlja Mateja.

Med študijema gradbeništva in arhitekture je velika razlika

Aleš in Mateja Kroflič pravita, da študij ni prinesel bistvenih presenečenj, saj sta približno vedela, kaj lahko pričakujeta. Sta pa poudarila, da je bilo kar nekaj njunih študijskih kolegov razočaranih in večina teh je študij zelo hitro zaključila. Pričakovali so namreč da je študij gradbeništva zelo podoben študiju arhitekture. Gre za napačna pričakovanja, saj je delo gradbenega inženirja povsem drugačno od arhitektovega. Priznavata tudi, da obstaja med gradbenimi inženirji in arhitekti tudi večno rivalstvo.

»Arhitekt zasnuje stavbo, njeno obliko in funkcionalnost, gradbenik projektant mora poskrbeti, da bo ta stavba uporabna vsaj petdeset let, izvajalec del pa mora stavbo kakovostno zgraditi,« pravi Aleš Kroflič. Gre za različne pristope in znanja, zato so tudi študijski programi povsem različni. Zato vse, ki se nagibajo k arhitekturi, opozarja, da študij gradbeništva ni podoben študiju arhitekture in da bodo že takoj v prvem letniku razočarani.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo 36

»Danes lahko naši diplomanti izbirajo med ponujenimi delovnimi mesti in se zaposlijo takoj, ko opravijo diplomo,« pravi dr. Janko Logar, izredni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Če se bodo uresničile načrtovane naložbe v infrastrukturo, bo še nekaj časa tako, saj je število študentov v višjih letnikih zelo majhno.

PA
Novice
Nov zagon gradbeništva
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Nov zagon gradbeništva

Prva konferenca Biznis & trendi v gradbeništvu bo v ospredje postavila trende in novosti v gradbeništvu

PA
Novice
»Morali se bodo začeti pomembnejši projekti, s katerimi se bodo mladi lahko poistovetili«
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija »Morali se bodo začeti pomembnejši projekti, s katerimi se bodo mladi lahko poistovetili«

»Opažamo tudi, da je grenak priokus glede netransparentnega delovanja, rigidnosti ter lobiranja na področju gradbeništva še vedno prisoten«, izpostavlja Blaž Bejek iz kadrovskega podjetja Competo.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

PA
Novice
(intervju) »Gradbena industrija 4.0 se trudi industrializirati izdelavo unikatov in prepoznati, kaj se ponavlja«
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija (intervju) »Gradbena industrija 4.0 se trudi industrializirati izdelavo unikatov in prepoznati, kaj se ponavlja«

Dodatna investicija v boljše in digitalne podatke se večkratno vrne zaradi bolj predvidljive gradnje, poudarja dr. Žiga Turk in opozarja na nov poklic v gradbeništvu, na katerega so slovenski diplomanti dobro pripravljeni.

FINANCE
Okolje & energija
Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.

Mariborsko podjetje v večinski javni lasti Nigrad, zavod Inštitut Wcycle Maribor in Zavod za gradbeništvo Slovenije so bili decembra uspešni na evropskem razpisu za sistemske, eko-inovativne pristope k novim krožnim poslovnim modelom za trajnostno gradbeništvo.

FINANCE
Nepremičnine
V Sloveniji se letna vrednost gradbenih del lahko spremeni za več kot 30, v Avstriji pa za manj kot štiri odstotke
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec V Sloveniji se letna vrednost gradbenih del lahko spremeni za več kot 30, v Avstriji pa za manj kot štiri odstotke

Na GZS ne vidijo ovir, da bi zlato pravilo sprejela še ta vlada, pa čeprav gre za zahtevna usklajevanja med več ministrskimi resorji

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)