Nepremičnine

V Mariboru je tudi gradnja ene samcate hiše omembe vreden podatek

V štajerski prestolnici se ta trenutek ne gradi noben večstanovanjski objekt; gradi se nekaj manjših stanovanjskih hiš ali dvojčkov, vendar so ti projekti zanemarljivi

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
06.09.2016 15:14
Čas branja: 3 min
V Mariboru je tudi gradnja ene samcate hiše omembe vreden podatek
V Mariboru se že več kot leto dni prodajajo le rabljena stanovanja in vsaj še dve leti bo tako, saj naložb v večstanovanjsko gradnjo ni.

»V Mariboru noben stanovanjski gradbeni projekt ni zanemarljiv, saj še tako majhni štejejo. Tudi gradnja enodružinske hiše,« je nekoliko cinično odgovoril direktor mariborske nepremičninske agencije Insa Branko Potočnik, ki ta trenutek ne ve niti za eno gradbišče, kjer bi rasla večstanovanjska stavba. Njegov kolega iz Dodome Jože Murko razlog vidi pri kupcih, ki pričakujejo zelo nizke cene: »Kupci pričakujejo nova stanovanja po največ 1.500 evrov za kvadratni meter.«

Pri ugibanju o tem, za koliko bi se lahko prodajala novozgrajena stanovanja, se je treba vprašati, ali stroški tovrstnih projektov investitorju sploh lahko prinesejo dobiček. Jože Murko pravi, da so stroški previsoki. »Proizvodna cena novozgrajenega stanovanja je vsaj 1.500 evrov za kvadratni meter. Sam se bolj nagibam k ceni 1.750 evrov, v kar pa ni všteta premija za tveganje, ali bo investitor vsa stanovanja sploh prodal in v kakšnem času,« razlaga sogovornik in dodaja, da ima velika večina projektov tudi dve ali tri stanovanja, ki jih je težje prodati, in prav ta so tista, ki investitorju prinesejo donos oziroma zaslužek.

Vse na izkušnjah in občutkih nepremičninarjev

Po Murkovem mnenju bi lahko v Mariboru na leto prodali približno 30 stanovanj, na drugi strani pa Branko Potočnik meni, da bi lahko na leto prodali med 300 in 500 novozgrajenih stanovanj. »Ta stanovanja bi se lahko prodala po ceni od 1.350 do 1.600 evrov za kvadratni meter. Cene bi bile odvisne od lokacije in standarda oziroma kakovosti gradnje, opreme in materialov, ki bi jih vgradili v stavbo,« razlaga Potočnik in dodaja, da v Mariboru ni na trgu nobenih še ne vseljenih stanovanj, niti tistih, ki so prešla v stečajno maso propadlih gradbincev in investitorjev.

Raziskav, ki bi vsaj približno nakazale, koliko, kje in po kakšnih cenah bi lahko investitorji prodali stanovanj, ni, zato ocene naših sogovornikov temeljijo na njunih izkušnjah. Edini kazalnik je promet z rabljenimi nepremičninami. Ta se je, podobno kot po drugih slovenskih območjih, okrepil, višje so tudi cene, ki pa niti približno ne dosegajo ravni drugih večjih slovenskih mest. Večina mariborskih stanovanj se proda po ceni med 700 in 1.100 evri za kvadratni meter. Prodajalci lahko iztržijo tudi več, vendar mora biti stanovanje na zelo dobri lokaciji in kakovostno obnovljeno.

Previsoki komunalni prispevki

Branko Potočnik pravi, da je v Mariboru zemljišč na primernih lokacijah za razvoj večstanovanjskih projektov dovolj, vendar so cene za zdaj še previsoke. Primerna cena kvadratnega metra bi bila po njegovem mnenju okoli 60 evrov, prišteti pa je treba tudi komunalne prispevke. »Prav pri komunalnih prispevkih je še veliko rezerv, saj menim, da so zdaj previsoki,« ocenjuje Potočnik in poudarja, da je treba pri gradnji za trg gradbenim stroškom prišteti še projektiranje, trženje in oglaševanje ter stroške financiranja projekta.

Novogradnje bodo le za izbrance

Nove projekte bodo morali graditi v skladu s sodobnimi smernicami na področju arhitekture, funkcionalnosti, tehnološke opremljenosti in energetske varčnosti. Seveda ostaja še naprej glavni dejavnik lokacija. »Takšnih objektov pa ni mogoče zgraditi za 1.500 evrov za kvadratni meter, torej bodo nova stanovanja še nekaj časa namenjena le izbrancem. In šele, ko bo investitor ocenil, da je teh dovolj, bo tudi začel graditi,« meni Jože Murko.

Investitorji bodo morali po njegovih besedah v Mariboru zelo dobro pretehtati, kako sploh zasnovati in izvesti projekt. »Vsekakor ne bodo mogli kar počez graditi in pričakovati, da bodo kupci drli v njihove prodajne oddelke, kot je to bilo v letih od 2004 do 2008,« pravi Murko in dodaja, da bo moral investitor v večstanovanjsko gradnjo slediti željam oziroma potrebam kupcev: »Dokler je logika najnižja cena, smo v krožnem sklicu, če se izrazim matematično.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšna sta trga zazidljivih zemljišč v Ljubljani in Mariboru
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kakšna sta trga zazidljivih zemljišč v Ljubljani in Mariboru

V prestolnici so cene zazidljivih zemljišč v drugi polovici prejšnjega leta zaradi dokaj skromne ponudbe po ugotovitvah nepremičninskih družb zrasle za petino, v Mariboru pa teh transakcij, z izjemo nakupov republiškega stanovanjskega sklada, tako rekoč ni

FINANCE
Dražbe
13 stanovanj v Ljubljani, ki jih lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 13 stanovanj v Ljubljani, ki jih lahko kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 49 tisočakih in segajo do pol milijona evrov

FINANCE
Nepremičnine
Pozor, prihaja e-dražba nadstandardnih stanovanj stanovanjskega sklada
Nepremičnine
NepremičnineTeja Grapulin Pozor, prihaja e-dražba nadstandardnih stanovanj stanovanjskega sklada

Prodajajo 15 stanovanj in 13 vrstnih hiš, izklicne cene so v povprečju za pet odstotkov nižje od prvotnih

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Koliko stane 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani?
Nepremičnine
NepremičnineJurij Šimac Koliko stane 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani? 4

S pomočjo nepremičninskih baz odkrivamo cene: za koliko se prodajajo stanovanja v prestolnici in kako rastejo cene

FINANCE
Dražbe
Stečaj Sigmanove: za pet stanovanj v Celovških dvorih se je steplo 63 dražiteljev
Dražbe
DražbeAleš Perčič Stečaj Sigmanove: za pet stanovanj v Celovških dvorih se je steplo 63 dražiteljev 2

​​​​​​​Potem ko so kupci pograbili vsa stanovanja, ki so bila v lasti DUTB, se boj za stanovanja v Celovških dvorih seli na stečajne dražbe.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.