Nepremičnine

Tako preiskujejo zemljine in kamnine na trasi druge cevi Karavanškega predora

»Pa saj to je glina,« sem ob pogledu na vzorce ob vrtini na pobočju Hruškega vrha precej presenečeno dejal geologinjama podjetja Elea iC Tini Živec in Juliji Fux.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
08.09.2016 09:35
Čas branja: 4 min

Zakaj sem bil presenečen? Dobrih deset kilometrov od avtocestnega izvoza pri Hrušici je na 1.180 metrih nadmorske višine točno nad traso, kjer bodo skopali drugo cev Karavanškega predora, postavljen vrtalni stroj za sondiranje kamnin. Kot verjetno večina drugih laikov, sem tudi sam mislil, da Karavanke sestavljajo kompaktne kamnine kot je apnenec in njemu podobno skalovje.

Lomljenje, mletje in stiskanje

»Nikakor ni tako,« je dejala Tina Živec. Za Karavanke je pestra geološka sestava povsem logična, saj gre zaradi delovanja evropske in afriške tektonske plošče za geološko aktivno območje. S 15 horizontalnimi vrtinami, ki so jih izvedli iz že obstoječe prve cevi karavanškega predora, so zaznali številne geološke prelome. V osrednjem območju slovenskega dela predora sledijo šibki hribini, v kateri je mehak material, podoben tistemu, skozi katerega so vrtali šentviški predor. Pred in za tem območjem so trdne kamnine. »Na prelomni coni med plastmi nastajajo veliki pritiski, kjer se trde kamnine lomijo, meljejo in stiskajo v krhek material. In tako nastane kompaktna masa, podobna glini, ki smo jo izvrtali iz globin,« je razložila Julija Fux.

Gradbincem želijo odkriti čim več pasti

Karavanke sestavljajo zelo različne kamnine in zemljine, zato je bila gradnja prve cevi precej zahtevna, nič drugače ne bo z vrtanjem druge. Vendar lahko z dobrim projektiranjem predvidimo marsikaj. Projektiranje slovenskega dela druge cevi karavanškega predora je prevzelo poslovno združenje slovenskih projektantskih podjetij, katero vodi in koordinira vodilni partner Elea iC.

Pomen raziskav terena nam je obrazložil direktor Angelo Žigon. Kot je dejal, je bistveno, da imamo čim več podatkov, s katerimi bomo lahko izdelali bolj natančen projekt izgradnje druge cevi. »Z vrtinami bomo ugotovili, skozi kakšne plasti bodo morali prodirati gradbinci, ki bodo kopali tunelsko cev. Če poznamo zemljino, lahko predvidimo hitrost gradnje in gradbene postopke,« pravi Angelo Žigon.

Dodana vrednost tudi za investitorja

Podatki, pridobljeni z vrtanjem bodo prinesli veliko dodano vrednost gradbenim podjetjem in investitorju, saj bodo prvi lahko pripravili bolj natančne ponudbe na javni razpis, prek katerega bo drugi izbral glavnega izvajalca. Boljše kot so raziskave, manjša so tveganja, da v fazi gradnje prihaja do presenečenj, zamud ali povečanja stroškov. »Razumljivo pa je, da popolnega geološkega modela ni mogoče izdelati, dokler ne izkopljemo samega predora. Po končani gradnji predora bomo natančno vedeli, kaj je v izkopnem profilu, ne pa tudi v njegovi okolici,« je dejal Žigon.

Vsega le ne morejo predvideti

»Seveda vseh malenkosti oziroma nepredvidenih dogodkov ob vrtanju ne bomo mogli predvideti,« razlaga Tina Živec, ki ne more zagotoviti, da se nepredvideni dogodki, kot so vdori metana ali vode ne bodo dogajali.

V projekt geoloških raziskav so vključena tri podjetja. Dela vodi podjetje IRGO Consulting, poleg podjetja Elea iC pa je v konzorciju še CVP inženiring. Raziskave bodo stale nekaj več kot tri milijone evrov, najgloblja vertikalna vrtina bo na koncu globoka okoli 550 metrov. Na dan izvrtajo okoli deset metrov, vrtanje pa bo končano v začetku oktobra.

Uvajanje novih naprednih metod

Vse pridobljene podatke iz 15 horizontalnih in šestih vertikalnih vrtin bodo vnesli v program Leapfrog Geo (Aranz Geo), s katerim bodo izdelali tridimenzionalen geološki model. Geološke razmere, ki se bodo pojavljale vzdolž gradnje druge predorske cevi, bodo vključili v celovit model BIM (Building Information Model oziroma informacijski model objekta), s čimer bodo le eden izmed modulov skupinskega projektiranja z uporabo enotnega sistema računalniških modelov.

Elea iC, ki je v sklopu konzorcija s partnerji na javnem razpisu pridobila projektiranje, pri projektu Karavanke sodeluje že od začetka, ko so še izbirali način nadgradnje predora. Med prvo fazo so z avstrijsko stranjo sodelovali pri študiji nadgradnje predora Karavanke, kjer so obravnavali dva koncepta in na koncu izbrali gradnjo samostojne druge cevi. Kot pri drugih projektih, tudi pri tem uvaja nove naprednejše metode preiskav in projektiranja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nepremičnine
Poglejte, skozi kaj vse se bodo prebijali gradbinci pod Karavankami
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Poglejte, skozi kaj vse se bodo prebijali gradbinci pod Karavankami 2

Dars je pred približno mescem dni objavil razpis za predvidoma 150 milijonov evrov vredno gradnjo druge cevi karavanškega predora. Drugače od gradnje prve cevi bodo izvajalci precej bolj natančno vedeli, skozi katere plasti se bodo prebijali, saj je v projektu tudi dokaj podrobna geološka karta.

FINANCE
Članki
Kako je mogoče, da v Sloveniji lahko največ zapravljajo Korošci
Finance
FinanceAna Turk Kako je mogoče, da v Sloveniji lahko največ zapravljajo Korošci 2

Skoraj tisoč evrov večje dohodke na leto imajo Korošci od slovenskega povprečja, kažejo podatki statističnega urada. Raziskali smo, kako jim to uspe.

FINANCE
Topjob
Novosti na poslovnih šolah: nov doktorski program in še več povezovanja s tujimi univerzami
Topjob
TopjobLana Dakić Novosti na poslovnih šolah: nov doktorski program in še več povezovanja s tujimi univerzami 1

Bližajo se informativni dnevi, zato smo pogledali, katere novosti pripravljajo poslovne šole za novo študijsko leto

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Članki
Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?
PRO
Članki
ČlankiMoje finance Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja? (PRO)

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan osvaja »sveža« dekleta. Tako namreč gleda na svojo službo - prodajo. Danes mora vsak znati kaj prodati. Če ne drugega, pa sebe.

FINANCE
Transport in logistika
Se je rušenje Darsovih cestninskih postaj s 50 milijonov evrov pocenilo na 30?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Se je rušenje Darsovih cestninskih postaj s 50 milijonov evrov pocenilo na 30? 9

Ni čudežev: Dars je razpis razbil v dva dela, prvega ocenjujejo na 30,5 milijona evrov

FINANCE
Manager
Turški Cengiz je z naskokom najcenejši
FINANCE
Okolje & energija
Z roboti po zalitih in opuščenih rudnikih
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z roboti po zalitih in opuščenih rudnikih

Geološki zavod Slovenije (GeoZS) s partnerji projektov UNEXMIN in iVAMOS! organizira 29. in 30. januarja mednarodno strokovno konferenco Uporaba robotike in avtomatizacije za iskanje in izkoriščanje mineralnih surovin.