Čas branja: 1 min
15.09.2016  11:20
Ministrstvo za finance zbira predloge, kako bi lahko zakonsko uredili obdavčevanje nepremičnin tako, da bi bila določila stimulativna za energetske sanacije stavb.
Z nepremičninskim davkom bi lahko spodbujali energetsko sanacijo stavb
V Celju danes v sklopu projekta Build Upon poteka dogodek z naslovom Soustvarjanje slovenske nacionalne strategije prenove.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

»Davek na nepremičnine je lahko eno izmed ključnih orodij za spodbujanje naložb v energetsko prenovo,« je na poslovnem dogodku Soustvarjanje slovenske nacionalne strategije prenove, ki je v Celju potekal v organizaciji Slovenskega združenje za trajnostno gradnjo, dejala Neva Žibrik z ministrstva za finance. Pojasnila je, da bo zelo verjetno osnova za določanje davčne osnove tudi v novem predlogu vrednost nepremičnine. Vendar pa imajo energetsko bolj učinkovite stavbe praviloma višjo vrednost kot nepremičnine z nižjo energetsko učinkovitostjo. To pomeni, da bo davčna osnova višja, zato bo višja tudi davčna obveznost, kar pa ne more biti spodbudno za naložbe v energetsko učinkovitost.

Žibrikova je opozorila, da bi lahko davčno obremenitev znižali z nižjimi davčnimi stopnjami, kar je bil tudi predlog pri ustvarjanju prejšnjega padlega zakona o davku na nepremičnine. Za to odločitev se niso odločili, ker niso imeli nobenih kriterijev o energetski učinkovitosti stavb.

»Danes je drugače, saj imamo energetsko izkaznico, ki bi lahko bila osnova za določanje različnih davčnih stopenj,« je dejala Žibrikova. Sodelujoče v projektu Build Upon tako ministrstvo za finance poziva, naj predlagajo, kako bi lahko zakonsko uredili obdavčevanje nepremičnin tako, da bi bila določila stimulativna za energetske sanacije stavb.

Dogodek v Celju je bil eden izmed dogodkov projekta Build Upon, prek katerega bodo slovenski vladi predložili podlage za vzpostavitev nacionalne energetske prenove stavb.

 

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
NEP&GRAD
Nepremičninske agencije pri najemnih razmerjih zaračunavajo storitve, ki jih pred spremembo zakona niso 4

Ker se je s spremembami nepremičninskega zakona znižalo plačilo za posredovanje, nepremičninski posredniki pri sklepanju najemnih...

NEP&GRAD
V Kranju pričakujejo manj prometa s stanovanji, cene rabljenih ostajajo že dobro leto enake 1

Od leta 2013 so v Kranju zgradili okoli 50 stanovanj, ponudbe je premalo in ne sledi povpraševanju, zato cene novih stanovanj segajo do in...

NEP&GRAD
Preverili smo najemnine v Ljubljani, Mariboru in Kopru

Študentski domovi so prijave za bivanje za prihodnje študijsko leto nehali zbirati 16. avgusta, iskanje študentskih sob pri zasebnikih...