Nepremičnine

Stanovanjski skladi od leta 2007 ob 70 milijonov evrov

»S trenutno neprofitno najemnino – najvišja je štiri evre za kvadratni meter – so ekonomsko upravičena tista stanovanja, ki ne presegajo cene 950 evrov za kvadratni meter,« je izračunal Dušan Gorenčič, predsednik združenja stanovanjskih skladov pri Zbornici za poslovanje z nepremičninami pri GZS. Takšnih stanovanj ni mogoče zgraditi, prav tako jih skoraj ni mogoče kupiti.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
19.09.2016 22:30
Čas branja: 3 min
Stanovanjski skladi od leta 2007 ob 70 milijonov evrov
V neprofitnih stanovanjih lahko živijo tudi gospodinjstva, ki bi lahko brez težav plačevala stroškovno najemnino, kar odžira prostor socialno šibkejšim in nažira denarne tokove stanovanjskih skladov.

Metodologija za izračun neprofitne najemnine je stara že 13 let in se v tem času ni spremenila. Vrednost točke, na podlagi katere se izračuna neprofitna najemnina, stanovanjskim skladom nikakor ne zagotavlja, da bi ti lahko zadovoljivo obnavljali zdajšnji stanovanjski fond, kaj šele, da bi gradili ali kupovali nove nepremičnine za najem.

Znajdejo se, kakor vedo in znajo

Prenizke neprofitne najemnine tako krčijo slovenski trg najemnih stanovanj in so največja zavora javnega nepremičninskega najemnega trga. Definicija neprofitnega stanovanja je anahrona, sistem dodeljevanja teh stanovanj in izračunavanja najemnin pa stanovanjskim skladom povzročajo velike likvidnostne težave. Poleg neizterjanih najemnin imajo precejšnje stroške iz naslova subsidiarne odgovornosti, stanovanjske sklade bi lahko dodatno obremenil tudi nepremičninski davek.

Nepremičninski skladi se znajdejo vsak po svoje. Nekaterim pomagajo njihovi ustanovitelji, torej občine, drugi krpajo luknje z nekaterimi drugimi aktivnostmi, najbolj skrb zbujajoče pa je, da prodajajo premoženje, zaradi česar se krči institucionalni fond najemnih stanovanj.

Bolje stoječi zažirajo najšibkejše

Neprofitna najemna stanovanja so tudi vsebinsko precej vprašljiva. V javnosti so znana kot socialna kategorija, ki naj bi bila namenjena predvsem najšibkejšim slojem. Pa vendar še zdaleč ni tako. Cenzusi so namreč postavljeni tako visoko, da bi bilo do neprofitnega stanovanja upravičenih kar 95 odstotkov gospodinjstev. Stanovanjski skladi zato opozarjajo na prikrite transferje, saj v neprofitnih stanovanjih živijo posamezniki in gospodinjstva, ki bi lahko povsem brez težav plačevali višje najemnine ali bi živeli v lastniških stanovanjih. Takšna gospodinjstva tako zasedajo poceni stanovanja tistim, ki bi bili do njih moralno bolj upravičeni.

Devet let odneslo tisoč stanovanj

Neprofitna mesečna najemnina znaša od tri do štiri evre za kvadratni meter, 43 odstotkov stanovanj na trgu se oddaja za devet do 12 evrov za kvadratni meter, tretjina stanovanj pa za šest do devet evrov za kvadratni meter, je pokazala raziskava Urbanističnega inštituta Republike Slovenije. Dušan Gorenčič predlaga dvig neprofitne najemnine za 27 odstotkov, za kolikor so se dvignile neto plače od leta 2007. Zakaj prav od leta 2007, če pa je bila metodologija sprejeta že štiri leta pred tem? »Takrat smo sprejeli evro. Pred tem se je višina neprofitne najemnine usklajevala z vrednostjo evra, po tem letu pa tega mehanizma ni več, sprejeli pa nismo nobenega novega, kar je lastnikom 20.500 javnih najemnih stanovanj odneslo nekaj več kot 70 milijonov evrov oziroma skoraj tisoč dodatnih stanovanj,« pravi sogovornik.

Cenzus presega slaba četrtina najemnikov

Gorenčič pravi, da bi bilo treba stanovanjskim skladom omogočiti vpogled v bazo podatkov o materialnem stanju najemnikov, kar tako lastnikom kot tudi najemnikom velikokrat povzroča precej težav. Stanovanjski zakon namreč določa, da skladi ne morejo preveriti materialnega statusa tistih najemnikov, ki so najemno pogodbo sklenili pred 14. oktobrom 2003. »Vzemimo fiktivni primer, denimo zdravnika, ki je pogodbo podpisal pred omenjenim datumom. Ta je lahko na začetku njegove kariere med stažiranjem izpolnjeval pogoje za najem neprofitnega stanovanja, vendar je danes njegova plača višja od predpisane vrednosti za tovrstni najem. Stanovanjski sklad po zdajšnjih določbah stanovanjskega zakona nima nobene pravne podlage, da bi to stanje preveril, zato tudi ne more preklicati najemne pogodbe. Podobnih primerov je veliko, nekateri skladi poročajo, da cenzus presega slaba četrtina najemnikov,« razlaga Gorenčič.

Namesto neprofitne najemnine dodatek

Resolucija nacionalnega stanovanjskega programa odpravlja institut neprofitne najemnine in uvaja tako imenovano stroškovno najemnino. V strategiji je predvideno, da bo vsak najemnik tako plačeval stroškovno najemnino, s katero bodo stanovanjski skladi lahko upravljali in širili svoj fond. Najšibkejši sloji bodo glede na postavljena merila prejeli stanovanjski dodatek, ki bo pokril razliko med danes neprofitno in stroškovno najemnino. Stanovanjski skladi se s takšno rešitvijo strinjajo in pravijo, da bi jo gotovo pozdravili. Vendar pa skoraj nihče ne verjame, da ima državni aparat dovolj znanja za uvedbo takšnega sistema. Še manj je menda politične volje, saj so interesi strank in posameznih skupin znotraj ministrstev zelo različni in jih je skoraj nemogoče poenotiti. Ko k temu dodamo tudi zasebne interese poslancev, je več kot očitno, da je resolucija, ki se sprejme takrat, ko izpeljave materije nihče noče, že danes mrtva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Nepremičnine
Najemna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada še ne vplivajo na nepremičninski trg
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Najemna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada še ne vplivajo na nepremičninski trg

Da so potrebe po najemnih stanovanjih institucionalnih lastnikov izjemno velike, dokazujeta 102 najemni stanovanji, ki ju je Stanovanjski sklad Republike Slovenije oddal že na prvem razpisu. Še več, zavrniti so morali skoraj polovico prošenj.

FINANCE
Nepremičnine
Kako Slovenija izgublja javni stanovanjski fond
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kako Slovenija izgublja javni stanovanjski fond 1

Resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu do leta 2025 predvideva gradnjo devet tisoč javnih najemnih stanovanj, vendar danes za to ni ne sistemskega vira financiranja ne modela zaračunavanja stroškovnih najemnin, ki bodo zamenjale neprofitne

FINANCE
Nepremičnine
Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani 9

Poleti bodo na sosednji lokaciji začeli gradnjo novih 500 stanovanj.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

Moje finance
Finančna šola
Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje

Po koncu življenja v študentskih sobah in stanovanjih se za tiste »ta poparčkane« začne misija iskanja primernega stanovanja za skupno življenje – kako in kdaj se lotiti iskanja? Nama je uspelo stanovanje najeti v le 14 dneh. Omenjam pa tudi sedem zanimivih spoznanj o najemodajalcih.

FINANCE
Nepremičnine
Kako lahko financiranje gradnje najemnih stanovanj skoraj podvoji najemnino
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kako lahko financiranje gradnje najemnih stanovanj skoraj podvoji najemnino 4

Na prvi pogled se sicer zdi, da financiranje ne more pomembno vplivati na izračun stroškovne najemnine, vendar preračuni pokažejo, da se lahko najemnina za isto stanovanje ob ekstremnih, vendar povsem možnih pogojih financiranja, skoraj podvoji

FINANCE
Gurs prvič razkril številke: takšne so cene najemnin stanovanj v Ljubljani in drugje po Sloveniji
Finance
Jurij Šimac Gurs prvič razkril številke: takšne so cene najemnin stanovanj v Ljubljani in drugje po Sloveniji 2

Vprašanje pa je, kako točni so podatki, na Gursu sami priznavajo: »Nekateri najemodajalci v Evidenco trga nepremičnin iz davčnih razlogov sporočajo nižje najemnine od dejansko realiziranih«  

FINANCE
Nepremičnine
(Intervju) Pred volitvami stranke nimajo jasnih odgovorov, kaj z najemnim trgom
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec (Intervju) Pred volitvami stranke nimajo jasnih odgovorov, kaj z najemnim trgom 1

Združenje lastnikov nepremičnin v Sloveniji se je v prejšnjih tednih srečalo s predstavniki nekaterih političnih strank in ugotovilo, da reševanje stanovanjske problematike ni na njihovem prednostnem seznamu. O tem smo se pogovarjali s predsednikom združenja dr. Edom Pirkmajerjem.