Predor Karavanke: tudi v Sloveniji 50-milijonske razlike v ponudbah. Zakaj? Predor Karavanke: tudi v Sloveniji 50-milijonske razlike v ponudbah. Zakaj? Dars je danes odpiral ponudbe za gradnjo druge cevi predora Karavanke. Zanimivo je, da smo dobili povsem enak razpon cen kot na avstrijski strani predora: od 89 do 140 milijonov evrov.
Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb Q-Air je Evropska unija prepoznala kot veliko inovacijo, pomembno za Evropo in širše, ter projekt finančno podprla v okviru programa Obzorje 2020.
Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov Danes bo znano, kdo je najugodnejši ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke – ocenjena vrednost gradbenih del je 121,5 milijona evrov
Gradnja stanovanj se je močno podražila Gradnja stanovanj se je močno podražila Visoka konjunktura v slovenskem gospodarstvu dviga stroške gradbenim podjetjem, kar se kaže pri višanju cen gradnje novih stanovanj, ki ga je zaznal tudi Statistični urad Republike Slovenije.

V Poslovni coni Komenda letošnje načrte presegajo za 100 odstotkov

26.09.2016  22:30
Osemnajst novih podjetij je v coni letos kupilo 21 zemljišč. Nove u privabljajo s spremenjenim lokacijskim načrtom. Direktor Matic Romšak pričakuje, da bodo prosta zemljišča prodali najpozneje v dveh letih.
V Poslovni coni Komenda letošnje načrte presegajo za 100 odstotkov
Sedem podjetij izmed 18, ki so letos kupila zemljišča, že gradi nove poslovne objekte.

V Poslovni coni Komenda (PCK) se končuje prodaja zemljišč v drugem delu, ki meri 75 hektarjev. Na voljo je le še 4,5 hektarja manjših površin in štiri hektarje veliko zemljišče, na katerem je možno graditi poslovni objekt tlorisne površine več kot 20 tisoč kvadratnih metrov.

S sedmimi milijoni evrov zaslužka zmanjšali dolgove

Sedem podjetij izmed 18, ki so letos kupila zemljišča, že gradi nove poslovne objekte. Za nakup so se odločila tudi tri tuja podjetja, vsa za površino 15 tisoč kvadratnih metrov. Uspešnim podjetjem v drugi fazi cone, kot so slovenska gazela RLS, VIP Virant, IMP Pumps, Biotera, Reisswolf in druga, so se pridružili še Frapak, Iskra Zaščite, Plastika Virant, ZEPTA, Lipar, HTS IC, Tim Pavlin, KLP in druga.

Kot je povedal Romšak, so s prodajo zemljišč letos namesto predvidenih treh milijonov na letni ravni zaslužili že sedem milijonov evrov ter tako za novih šest milijonov evrov zmanjšali dolg do Družbe za upravljanje terjatev bank, Gorenjske banke in Sberbank, v celoti pa so poplačali dolg do Factor banke in Eurocoma.

Spremenjen lokacijski načrt je bolj prožen

»Stabilizirali smo finančno poslovanje in postali zaupanja vredno podjetje, kar potrjujejo dobri odnosi z investitorji, ki jim pomagamo z nasveti, odlično pa je tudi sodelovanje z matično občino Komenda in upravno enoto Kamnik, ki investitorjem izdaja gradbena dovoljenja,« pravi Romšak, ki upa, da se bo trend prodaje ohranjal tudi zaradi spremenjenega lokacijskega načrta, ki na nekaterih parcelah omogoča večjo pozidljivost ter združevanje in delitev posameznih zemljišč.

Več omilitvenih naravovarstvenih ukrepov

Letos so v PCK očistili nekatere zadrževalnike, popravili robne ograje cone, uredili nadomestne habitate, sprehajalne poti in zelenice, postavili merilne postaje za merjenje padavinskih vod in odstranili invazivne rastline. Ukrepe je potrdil tudi Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, zato v PCK in na občini Komenda pričakujejo, da se bodo v pozitivno smer obrnila tudi prizadevanja za vrnitev izvzetih sedmih hektarjev v pozidljivo območje. Z njimi bi zaokrožili podobo cone in, kot pravi Romšak, »dejansko potrdili zgodbo o uspehu«.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.
Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Vodnik: Kaj vse me čaka in kaj moram vedeti, če želim graditi hišo

Ni vse v nakupu parcele in montažne hiše, računajte na nekaj birokracije in vrsto dodatnih stroškov

GRADBENIŠTVO
Podjetniki in posamezniki, tako vam bo življenje grenila nova gradbena zakonodaja

Preverili smo, komu vse in kako bi nova gradbena zakonodaja lahko grenila življenje

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Po novem otežen vpis etažne lastnine 17

Novela zakona o evidentiranju nepremičnin prinaša za določen del lastnikov pomembno novost. Enostanovanjskih stavb, zgrajenih po 1....

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kranjska Gora je predraga, da bi kupili nekaj apartmajev in od tega živeli

Nepreverjeno, vendar povsem verjetno iz Kranjske Gore: med planiškimi poleti je v času prevlade poljskega skakalca Adama Malysza nekaj...

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov 2

Danes bo znano, kdo je najugodnejši ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke – ocenjena vrednost gradbenih del je 121,5 milijona...

GRADBENIŠTVO
Gradnja stanovanj se je močno podražila 1

Visoka konjunktura v slovenskem gospodarstvu dviga stroške gradbenim podjetjem, kar se kaže pri višanju cen gradnje novih stanovanj, ki...

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki (Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo

Nekatere razstavljavce na letošnjem sejmu Dom smo povprašali, kaj pričakujejo v letošnjem poslovnem letu in kako se prilagajajo...