Nepremičnine

Izteka se rok za namestitev javljalnikov ogljikovega monoksida

Do konca tega leta morajo lastniki kurilnih naprav namestiti javljalnik ogljikovega monoksida. Namestiti ga je treba najmanj v bivalni prostor s kurilno napravo, ki zajema zrak iz prostora, glede na tveganja pa je v posameznih primerih priporočljiva tudi namestitev v druge prostore.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
10.10.2016 22:30
Čas branja: 3 min
Izteka se rok za namestitev javljalnikov ogljikovega monoksida
Ogljikov monoksid (CO) je eden najnevarnejših produktov zgorevanja, ki nastaja pri nepopolnem gorenju trdnega, tekočega ali plinastega goriva. V gospodinjstvih se največkrat sprošča ob gorenju v kurilnih napravah in delovanju motorjev z notranjim zgorevanjem.

Ogljikov monoksid nima vonja, barve in okusa in ne draži ter ga ljudje ne moremo zaznati, zato ga imenujemo tihi ubijalec. Opozarjanje na ta plin je čedalje pomembnejše, saj so tudi zaradi učinkovite rabe energije stavbe vse bolj zatesnjene, zaradi česar je zračenje prostorov slabše. Tudi zato je vse pomembnejša zaznava tega plina.

Javljalnik ne prepreči vzroka, temveč ublaži posledice

Javljalnik ogljikovega monoksida lahko na nevarnost opozori in morda prepreči najhujše. Noben javljalnik pa niti ne preprečuje niti ne odpravlja vzrokov za uhajanje dimnih plinov v prostor. Zelo pomembno je, da prebivalci javljalnik ogljikovega monoksida uporabljajo samo v skladu z navodili proizvajalca in skrbijo za njegovo brezhibno delovanje. Za zagotavljanje varnosti pa je še vedno treba predvsem odpraviti vzroke nevarnosti. To je mogoče le z ustreznim načrtovanjem, pravilno vgradnjo, rednimi dimnikarskimi storitvami in sprotnim odpravljanjem napak.

Vse se začne pri vgradnji kurilne naprave

Za varnost je treba najprej zagotoviti brezhibno delovanje kurilne naprave ter dimovodnov in prezračevalnih naprav. Začne se s pravilno in strokovno vgradnjo, zaradi česar naj kurilne in dimovodne naprave vgrajujejo samo pooblaščeni izvajalci, ki morajo poznati in upoštevati navodila proizvajalcev ter nacionalno in evropsko zakonodajo.

Vgradnja v lastni režiji je tvegana, saj ni odgovorne in strokovne osebe, ki bi poznala vsa tveganja. Pooblaščeni izvajalec dimnikarskih storitev mora po končanih delih opraviti obvezni prvi pregled, s katerim preveri izpolnjevanje tehničnih in varnostnih pogojev.

Nato je treba kurilno napravo uporabljati po navodilih proizvajalca in predpisih. Kurilna naprava, dimovodna naprava, prezračevalna naprava in pomožne naprave zahtevajo redne preglede, čiščenja, meritve emisije dimnih plinov in druge meritve, povezane z varnostjo obratovanja. V skladu z navodili za uporabo naj pooblaščeni serviser tudi redno opravlja nastavitve zgorevanja.

Najbolj problematične shrambe in kopalnice

V večstanovanjskih stavbah so najbolj problematične shrambe in kopalnice, ki so pogosto majhne in brez ustreznega prezračevanja. Če so v njih nameščene stenske plinske kurilne naprave, ki porabljajo zrak iz teh prostorov, je to za stanovalce zelo visoko tveganje. Nevarni so tudi prostori, skozi katere teče slabo zatesnjena ali poškodovana dimovodna naprava, zato jo je treba ustrezno nadzorovati in vzdrževati. Pri kurilnih napravah, žarih, agregatih in podobnih napravah mora biti ustje nameščeno nad streho stavbe. Nikakor ne sme biti vgrajeno blizu strešnih oken, balkonov in frčad. Problematični so tudi napušči strešne konstrukcije, notranji zaprti koti v stavbah, zaprta dvorišča in druge površine, kjer se produkti zgorevanja ne morejo razpihati.

Obvestite upravnika, ko priključite kurilno napravo

Pri večstanovanjskih stavbah nevarnost pogosto povzročijo stanovalci, ko na dimovodno napravo priključijo kurilno napravo, ne da bi o tem obvestili upravnika. Če se na delujočo dimovodno napravo nenadzorovano priključi še ena kurilna naprava, se lahko dimnovodna naprava preveč obremeni. Dimovodna naprava lahko na splošno ni primerna za priključitev, kar privede do uhajanja dimnih plinov v višjem nadstropju ali pa do poškodb dimovodne naprave.

Nevaren je nenadzorovan priklop kurilnih naprav na trdno gorivo in tudi plinskih kurilnih naprav. Dimovodne naprave sodijo med skupne dele stavbe, zato mora za njihovo rabo etažni lastnik po določilih stanovanjskega zakona dobiti ustrezno soglasje.

Povzeto po članku Kako pri obratovanju kurilnih in dimovodnih naprav uspešno, »brez skrbi« preprečevati zastrupitve z ogljikovim monoksidom, ki ga je napisal Simon Dovrtel, predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Članek je bil oktobra 2016 objavljen v strokovni reviji Požar, ki jo izdaja Slovensko združenje za požarno varstvo.
Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Članki
S čim nas v volilnem letu obdarja ministrica za okolje? Tudi s podražitvami dimnikarskih storitev
Finance
FinanceAna Turk S čim nas v volilnem letu obdarja ministrica za okolje? Tudi s podražitvami dimnikarskih storitev 1

Razkrivamo, kako Desusova ministrica Irena Majcen mimo strokovnih nasvetov uvaja dimnikarske meritve za peči na trdna goriva, kakršnih nimajo nikjer na svetu, razen Nemci poskusno

FINANCE
IKT
Rekordnih 294 milijard evrov za potrošniško elektroniko
IKT
IKTMiran Varga Rekordnih 294 milijard evrov za potrošniško elektroniko

Tolikšen je znesek, ki ga bodo letos Američani porabili za svoje digitalne igrače, pripomočke in belo tehniko.

FINANCE
Okolje & energija
Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov 7

Zrak ni onesnažen samo v večjih mestih. Tudi na podeželju sredi gozdov koncentracija PM 10 pozimi pogosto preseže dopustno mejo, so pokazale meritve v Loškem Potoku.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
IKT
Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala
IKT
IKTMiran Varga Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala

Medtem ko se množica ljubiteljev porabniške elektronike navdušuje nad sodobnimi digitalnimi televizorji in številnimi inovativnimi mobilnimi rešitvami, nas je zanimalo, kaj sejem CES ponuja na področju digitalne preobrazbe poslovanja

FINANCE
Okolje & energija
Energetika Ljubljana v novo naložbo za čistejši zrak
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetika Ljubljana v novo naložbo za čistejši zrak

V enoti TE-TOL v Energetiki Ljubljana bodo dodatno znižali emisijske koncentracije dušikovih oksidov s postavitvijo naprave za denitrifikacijo dimnih plinov DENOx.

FINANCE
IKT
(intervju) Tudi povezana vozila bodo postala mobilne denarnice
IKT
IKTMiran Varga (intervju) Tudi povezana vozila bodo postala mobilne denarnice

Na sejmu Mobile World Congress v Barceloni smo se pogovarjali s Kiki Del Valle, podpredsednico in vodjo oddelka plačevanja na vsaki napravi v družbi Mastercard

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)