Nepremičnine

V Portorožu letos tudi o novem davku na nepremičnine

Letošnji posvet Poslovanje z nepremičninami, ki ga organizira zbornica za poslovanje z nepremičninami pri GZS, bo 10. in 11. novembra v Portorožu. Organizator prvi dan pripravlja več okroglih miz, na katerih bodo govorili predvsem o prihajajočih zakonih, ki bodo vplivali na trg nepremičnin, drugi dan pa bo, kot je to že tradicionalno, posvečen razpravam po sekcijah.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
17.10.2016 22:30
Čas branja: 3 min

Letos na resornih ministrstvih pripravljajo več pomembnih zakonov za nepremičninsko panogo, zato bodo s pomočjo strokovnjakov, ki bodo sodelovali na posvetu, poskušali vplivati na pripravo zakonov. Na posvetu bo na strani vladnih resorjev, povezanih z nepremičninami, navzočih največ predstavnikov v zadnjih letih. »Zato pričakujemo, da bo stroka dobila zelo dober vpogled v aktualna dogajanja,« pravi direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič in poudarja da se ne želijo zgolj seznanjati s temi procesi in gradivi, ampak želijo prevzeti pomembnejšo vlogo pri ustvarjanju področnih predpisov. Tudi zato bodo organizirali Portorož po Portorožu, ki bo 21. novembra na sedežu GZS. Tam bodo predstavnikom vseh resornih ministrstev predali sklepe portoroškega posveta in poskušali dobiti njihove odzive.

Prvič konkretno o vrednotenju nepremičnin

»Zelo smo zadovoljni, da bo ena od osrednjih tem plenarneg a dela prvega dne posveta namenjena vrednotenju nepremičnin in načrtovanemu vnovičnemu poskusu uvedbe davka na nepremičnine,« razlaga Boštjan Udovič. Od predstavnikov ministrstva za finance bodo izvedeli, kako nameravajo odpraviti napake, na katere je ob prvem poskusu uvedbe davka na nepremičnine leta 2013 opozorilo ustavno sodišče. Podrobneje bodo namreč predstavili predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki bo vsebinska podlaga za davek na nepremičnine, predstavili pa bodo tudi izhodišča predloga novega zakona o davku na nepremičnine. Posvet v Portorožu bo tako prva priložnost, da se strokovna in preostala javnost seznani s konkretnimi načrti ministrstva za finance za prihodnje davčne obremenitve nepremičnega premoženja. Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin je vsebinska podlaga za uvedbo davka na nepremičnine. Nepremičninski akterji in nepremičninska strokovna združenja ugotavljajo, da predlog zakona, ki ga je ministrstvo v javno obravnavo posredovalo julija, septembra pa ga je na GZS tudi predstavilo strokovni javnosti, še vedno ne odpravlja vseh razlogov, zaradi katerih je propadel prvi poskus njegove uvedbe To izhaja tudi iz skupnih stališč Gospodarske zbornice Slovenije, Inženirske zbornice Slovenije in Slovenskega nepremičninskega združenja – FIABCI, ki so bila ministrstvu posredovana v okviru javne obravnave. Od ministrstva gospodarstvo pričakuje, da bo predlog zakona dodelalo in upoštevalo glavne pripombe iz javne obravnave. »Pričakujemo tudi, da bodo skupaj z zakonom o množičnem vrednotenju sprejeli tudi druge predpise, ki pomembno vplivajo na področje,« pravi Udovič in razloži, da gre predvsem za zakon o urejanju prostora, gradbeni zakon in zakon o evidentiranju nepremičnin.

Predstavili bodo izhodišča za obdavčevanje nepremičnin

Strokovna združenja tudi ugotavljajo, da je težko presojati ustreznost predloga zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, če ministrstvo za finance ne predstavi tudi predloga zakona o davku na nepremičnine. Zato so na zbornici še posebej veseli, da bodo predstavniki ministrstva na posvetu v Portorožu predstavili tudi izhodišča tega predpisa. S tem pa bodo vzpostavili pogoje za širšo strokovno razpravo o predvidenem davku in za podrobnejše ocene posledic. V povezavi z množičnim vrednotenjem nepremičnin bo izjemno pomembna tudi strokovna razprava, ki bo drugi dan posveta v okviru sekcije za vrednotenje in ocenjevanje nepremičnin. Tam bodo razpravljavci spregovorili o najpomembnejših modelih množičnega vrednotenja nepremičnin, sklepi pa bodo ministrstvu tudi za pomoč pri ustrezni modifikaciji teh modelov.

Hitreje končati na pol dokončane projekte

Na plenarni del posveta so uvrstili tudi okroglo mizo Priložnosti nedokončanih nepremičninskih projektov. Strokovna združenja in nepremičninska podjetja opažajo, da v Sloveniji zaradi prepočasne reaktivacije teh projektov nastaja velikanska škoda. Predstavniki ministrstva za okolje in prostor, ministrstva za pravosodje, lokalnih skupnosti, DUTB, stečajnih upraviteljev in investitorjev ter nepremičninskih posrednikov bodo tako poskušali identificirati glavne težave. Predlagali bodo tudi rešitve za hitrejšo izvedbo izvršilnih oziroma stečajnih postopkov, s čimer bi lahko ustavljene projekte čim prej končali. »Ugotovitve tega dela posveta bodo pomembne za prostorski razvoj območij, saj so nedokončani nepremičninski projekti v marsikateri občini velike črne pike,« pravi Udovič.

Urediti je treba tudi stanovanjsko zakonodajo

Tretja pomembna tema prvega dne posveta se nanaša na načrtovane spremembe stanovanjske zakonodaje, kamor sodi tudi področje upravljanja nepremičnin. Tudi v tem delu imajo strokovna združenja velika pričakovanja. Želijo čim hitrejšo uveljavitev določb lani sprejete resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu in ureditev upravljanja nepremičnin v enotnem zakonu, ki bo sistemsko urejal tudi upravljanje poslovnih nepremičnin. Kot rečeno, bodo pristojna ministrstva s sklepi posveta seznanili na dogodku Portorož po Portorožu, kjer bodo od njih slišali tudi prve odzive. »Že zdaj pa lahko izrazimo zadovoljstvo z izboljšano komunikacijo z vsemi pristojnimi resorji, saj so aktivno sodelovali tudi v programskem odboru, ki je pripravil program letošnjega posveta,« je še dejal Boštjan Udovič.

 
 

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Gurs je morda spremenil vrednost vašega stanovanja. Kaj to pomeni?
Finance
Teja Grapulin Gurs je morda spremenil vrednost vašega stanovanja. Kaj to pomeni? 1

Gursova ocena vrednosti vašega stanovanja bo, če stanujete v Ljubljani, lahko višja tudi za 20 odstotkov ali več

FINANCE
Nepremičnine
Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu

Medtem ko so cene stanovanjskih nepremičnin v Londonu upadle, v drugih delih Anglije pa zrasle, postaja med vlagatelji z vsega sveta čedalje bolj priljubljena Nemčija.

FINANCE
Kje ste, nepremičninski investitorji?
Finance
Rok Pikon Kje ste, nepremičninski investitorji? 2

Previdnost pri gradnji nepremičnin je sicer dobrodošla, vendar pa je bojazen, da trg ne bi mogel požreti novih stanovanj, za zdaj še odveč. 

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Nepremičnine
Predlog zakona o nepremičninskem posredovanju: »Ko dobiš licenco, ti nihče ne more nič več!«
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Predlog zakona o nepremičninskem posredovanju: »Ko dobiš licenco, ti nihče ne more nič več!«

Pred dvema letoma se je začel postopek za posodobitev zakona o nepremičninskem posredovanju. Namesto bolj jasne dikcije in večjih obveznosti za nepremičninske posrednike se ministrstvo za okolje in prostor sklicuje na deregulacijo poklicev in med drugim opušča obveznost izobraževanja nepremičninskih posrednikov.

AGROBIZ
Novice
Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč 2

Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na Primorskem znižale za 10 odstotkov, na Goričkem, v Pomurju in ponekod južno od Ljubljane pa zvišale do 25 odstotkov. Kaj to pomeni za kmete?

FINANCE
Nepremičnine
Tako rastejo cene nepremičnin po svetu – zmagovalka je Islandija
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Tako rastejo cene nepremičnin po svetu – zmagovalka je Islandija 1

Po analizah spletnega portala Global Property Guide se rast cen stanovanjskih nepremičnin na svetovnih trgih umirja, čeprav cene v nekaterih delih Evrope, Azije in v Kanadi še vedno opazno rastejo.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)