Nepremičnine

Pozor, ta konec tedna bodo potekali dnevi pasivnih hiš

Konzorcij pasivna hiša, Eko sklad in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani bodo tudi letos organizirali Dneve pasivnih hiš. Dogodki bodo potekali od 11. in 13. novembra. V tem času bo na ogled tudi 15 pasivnih hiš, večinoma v osrednji Sloveniji in na Štajerskem.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
08.11.2016 12:00
Čas branja: 3 min

V okviru Dnevov pasivnih hiš bodo 11. novembra 2016 ob 16.30 predavanja v Konferenčni dvorani poslovne stavbe Rotonda v Ljubljani. Udeleženci bodo izvedeli vse o pasivni hiši, kako deluje, kakšne so njene prednosti ter kako se stavbe prezračujejo in ogrevajo. Predstavljene bodo tudi možnosti financiranja.

Razstavljene pasivne hiše so grajene z različnimi gradivi in tehnologijami gradnje. Dokazujejo, da standard pasivne hiše omogoča številne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja. Na Dnevih pasivnih hiš si bodo obiskovalci lahko ogledali zgrajene pasivne hiše in tiste, ki se še gradijo in so zanimive tako za investitorje kot za projektante, saj je veliko pomembnih elementov še vidnih. Akcija se je sicer začela v Nemčiji in Avstriji pred več kot desetimi leti, v zadnjih letih pa jih organizirajo že na vseh celinah.

En standard, tri kategorije

Definicija pasivne hiše je samo ena. To je stavba, ki za ogrevanje na leto ne porabi več kot 15 kilovatnih ur na kvadratni meter kelvin. To na primer ustreza porabi litra in pol kurilnega olja na kvadratni meter ogrevane površine na leto. Poleg tega je skupna letna poraba primarne energije omejena na največ kilovatnih ur na kvadratni meter kelvin.

Standard pasivna hiša se razvija naprej. »V prihodnje ne bo pomembna samo energija, potrebna za ogrevanje, ampak tudi možnost izkoriščanja obnovljivih virov energije v bilanci stavbe, kot so sončna elektrarna, vetrna elektrarna, biomasa in podobno,« pravi Martina Zbašnik-Senegačnik s fakultete za arhitekturo. Lastna proizvodnja energije iz obnovljivih virov se bo ocenjevala glede na potencial, ki ga ima določena stavba.

Koncept osnovne pasivne hiše bo s tem nadgrajen in se bo nadalje razvijal v treh kategorijah:

  • Pasivna hiša klasik je osnovni koncept pasivne hiše. Letna poraba energije za ogrevanje prostorov je največ 15, skupna raba primarne energije obnovljivega izvora pa največ 60 kilovatnih ur na kvadratni meter kelvin.
  • Pasivna hiša plus je učinkovitejša pasivna hiša, ki z lastnim sistemom proizvede približno toliko energije, kot je porabi. Letna poraba energije za ogrevanje je največ 15, skupna raba primarne energije obnovljivega izvora največ 45, lastna proizvodnja obnovljive energije pa več kot 60 kilovatnih ur na kvadratni meter kelvin.
  • Pasivna hiša premium je dodatno izboljšana pasivna hiša, ki ob povečani učinkovitosti in produktivnejšem sistemu za lastno proizvodnjo že izkazuje presežek energije. Letna poraba energije za ogrevanje prostorov je največ 15, skupna raba primarne energije obnovljivega izvora največ 30, proizvodnja obnovljive energije pa več kot 120 kilovatnih ur na kvadratni meter kelvin.

V Nemčiji že obstaja nekaj pasivnih hiš plus in premium. Za zdaj so precej dražje od klasične pasivne hiše, pomembne pa so zaradi novih znanj in spoznaj, kar bo vplivalo na nadaljnji razvoj energijsko učinkovite hiše.

Direktiva je eno, pasivni standard nekaj drugega

Pasivna hiša načeloma nima neposredne povezave z direktivami Evropske unije. Dr. Wolfgang Feist in Passivhaus Institut iz Darmstadta sta ga razvila iz pilotnega projekta, ki se je zelo dobro izkazal, zato se je tovrstna gradnja zelo hitro širila. Standard pasivna hiša je sprožil razvoj v industriji stavbnega pohištva, prezračevalnih in ogrevalnih naprav ter številnih drugih komponent. Po 25 letih izkušenj je danes načrtovanje in gradnja pasivne hiše zelo enostavna, cene pa so se v teh letih tudi občutno znižale.

Direktive EU ne uzakonjajo pojma pasivne hiše, ampak uvajajo nov pojem skoraj ničenergijska hiša. »Glede na to, da imamo tehnologijo in znanje, pa ni razlogov, da se zahteve po energijski učinkovitosti ne bi približale zahtevam za pasivne hiše,« pravi Martina Zbašnik-Senegačnik. Skoraj ničenergijska hiša bo prav tako morala imeti zelo dobro toplotno izoliran ovoj, ki bo zrakotesen in brez toplotnih mostov, za prezračevanje pa bo potrebovala sistem nadzorovanega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka.

Več informacij o letošnjih Dnevih pasivnih hiš in seznam pasivnih hiš, ki bodo na ogled, je na spletni strani www.fa.uni-lj.si/konzorcijph.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Nepremičnine
Naslednji konec tedna si boste lahko ogledali okrog 20 pasivnih hiš
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Naslednji konec tedna si boste lahko ogledali okrog 20 pasivnih hiš

Na ogled bodo tudi hiše, ki se še gradijo, zato bodo elementi, ki definirajo standard pasivne hiše, še vidni

FINANCE
Nepremičnine
Na letošnjih Dnevih pasivnih hiš bo na ogled 20 stanovanjskih objektov
Nepremičnine
NepremičnineMartina Zbašnik-Senegačnik Na letošnjih Dnevih pasivnih hiš bo na ogled 20 stanovanjskih objektov 1

Pasivna hiša za ogrevanje potrebuje izredno malo energije, odlikuje jo tudi vedno svež in topel zrak, ki ga dovaja prezračevalni sistem

FINANCE
Dražbe
Zadenite mojo hišo – prodaja nepremičnine z nagradno igro
Dražbe
DražbeSimona Toplak Zadenite mojo hišo – prodaja nepremičnine z nagradno igro

Ne morete prodati hiše? Organizirajte nagradno igro! To je opozorilo, kaj omogočajo nove tehnologije, razmislek, da se vsega sistemsko ne bo dalo prepovedovati v nedogled, in nasvet, da tega – torej prodaje hiše na loteriji – še ne počnite doma

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Dražbe
Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah

Najugodnejša bo naprodaj za 51 tisočakov, najdražja pa za 402 tisoč evrov.

FINANCE
Dražbe
14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah

Cene se gibljejo od 107 tisoč evrov do pol milijona evrov

FINANCE
Dražbe
Spletna dražba Unija: posestvo s hišo, bazenom, savno in tenis igriščem za 400 tisočakov
Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.