Nepremičnine

Večina nasedlih nepremičninskih projektov je zanikrna, zato jih je tako rekoč nemogoče prodati

Veliko nedokončanih nepremičninskih projektov, ki se prodajajo na dražbah, ne bo kupil noben resen razvijalec, saj jih je večina zelo slabo pripravljena, da o kakovosti gradnje niti ne govorimo.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
14.11.2016 20:00
Čas branja: 4 min

Kakovost nasedlih nepremičninskih projektov je izjemno slaba. To velja tako za umestitev v prostor ter zasnovo objektov in stanovanj kot tudi za izvedbo gradbenih del. Razvijalci nepremičninskih projektov in investitorji, ki predvsem prek stečajev iščejo priložnosti in želijo s prevzemi končati projekte, so v večini primerov razočarani. Zapuščina propadlih nepremičninskih projektov namreč kaže, da so se jih lotevali za to povsem nekompetentni in do obisti požrešni investitorji. Dejansko so se stanovanjske gradnje za trg lotevali mesarji, zobozdravniki, prevozniki in drugi zasebniki. Ti so imeli v času visoke konjunkture zadosti sredstev, vendar nobenega znanja. Njihova zapuščina je katastrofalna.

Projektirali so tudi študenti

Iz dokumentacije je velikokrat že na prvi pogled jasno, da so večstanovanjske stavbe ali soseske vrstnih hiš načrtovali ljudje, ki niso bili niti približno usposobljeni za projektiranje tovrstnih objektov. Bogdan Jamšek iz podjetja SGP Graditelj poudarja, da so v zadnjih letih pregledali ničkoliko nasedlih projektov, prevzeli pa so le enega. »V veliko primerih arhitekti oziroma projektanti niso upoštevali niti osnovnih normativov, ki določajo, kako mora biti stavba načrtovana in zgrajena,« pravi sogovornik. Veliko investitorjev je načrtovanje zaupalo povsem neveščim arhitektom, projekti, ki so jih snovali študentje, niso nobena redkost.

Jamšek je bil precej konkreten. Pravi, da so nekatera stanovanja načrtovana tako, da lastniki ne bi mogli vanj vgraditi standardnega pohištva, rešitve za dušenje zvoka so površne in zgolj teoretske. »Elaborati za projektno dokumentacijo so bolj okras kot vodilo, velikokrat so bili narejeni le zaradi nujnosti, včasih so jo izdelali šele naknadno,« je poudaril Jamšek.

In na katere najpogostejše napake oziroma nedoslednosti opozarja? Zelo pomanjkljivo požarno varnost, pri projektiranju podzemnih garaž prometni strokovnjaki niso sodelovali, zato so nekatera parkirišča, predvsem ob uvozih in predelnih stenah, neuporabna, jaški za dvigala zvočno niso oddvojeni, objekti so v prostor umeščeni zelo nemarno, inštalacije so povsem neprimerne in tako naprej. Vse te napake pa so le vrh ledene gore. Investitorji v te projekte niso poznali potreb takratnega trga, danes pa so projekti že povsem zastareli in pogosto ne ustrezajo več današnjim pravilom, predvsem PURES.

Zemljišča iz stečajev so prevelika

Podobno opaža direktor Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja Florijan Bulovec. Enako kot Jamšek poudarja, da investitor ni upošteval nobenega predpisa, po katerem morajo biti projektirana oskrbovana stanovanja, za katera se zanima omenjeni sklad. »To pomeni, da moramo večino projektov, ki se po propadu znajdejo v prodaji ali na dražbah, preprosto zavrniti,« pravi Bulovec. Če je projekt že zgrajen ali napol dokončan, skoraj gotovo ni rešitve, mogoče se še da kaj storiti, če je projekt le na papirju, vendar je vse odvisno od samih okoliščin.

Bulovec, ki je ob postopkih za prevzem takšnih projektov doživel precejšnjo aroganco bank, opozarja predvsem na zemljišča za gradnjo objektov. Prek dražb tako na trg prihajajo prevelika zemljišča. »Trdim, da ta trenutek v Sloveniji ni nobenega razvijalca nepremičninskega projekta za trg, ki bi kupil več hektarjev veliko zemljišče, kakršna ponujajo stečajni upravitelji.«

Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja je prek stečajnih postopkov želel kupiti določena zemljišča, ki so na zanimivih lokacijah, vendar so prevelika. Zato svetuje, naj stečajni upravitelji, ki upravljajo te postopke, zemljišča razdelijo na manjše dele in jih šele tako razdeljene ponudijo na trgu. Zelo podobno je z napol dokončanimi projekti. Informacije so zelo pomanjkljive, velikokrat se v paketu prodajajo sklopi povsem različnih nepremičnin, ki niti vsebinsko niti lokacijsko niso povezane v smiselno in sklenjeno celoto.

Zanimal jih je le dobiček

Na začetku smo omenili tudi neskončno požrešnost investitorjev v nasedle projekte. To se izkaže predvsem pri kakovosti gradnje. Ne glede na to, v kateri gradbeni fazi so objekti, je v večini primerov vidno, da so vgrajeni najcenejši materiali, neredko pa sama izvedba sploh ni sledila projektu.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Kje ste, nepremičninski investitorji?
Finance
Rok Pikon Kje ste, nepremičninski investitorji? 2

Previdnost pri gradnji nepremičnin je sicer dobrodošla, vendar pa je bojazen, da trg ne bi mogel požreti novih stanovanj, za zdaj še odveč. 

FINANCE
Nepremičnine
Kakšna sta trga zazidljivih zemljišč v Ljubljani in Mariboru
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kakšna sta trga zazidljivih zemljišč v Ljubljani in Mariboru

V prestolnici so cene zazidljivih zemljišč v drugi polovici prejšnjega leta zaradi dokaj skromne ponudbe po ugotovitvah nepremičninskih družb zrasle za petino, v Mariboru pa teh transakcij, z izjemo nakupov republiškega stanovanjskega sklada, tako rekoč ni

FINANCE
Nepremičnine
Predlog zakona o nepremičninskem posredovanju: »Ko dobiš licenco, ti nihče ne more nič več!«
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Predlog zakona o nepremičninskem posredovanju: »Ko dobiš licenco, ti nihče ne more nič več!«

Pred dvema letoma se je začel postopek za posodobitev zakona o nepremičninskem posredovanju. Namesto bolj jasne dikcije in večjih obveznosti za nepremičninske posrednike se ministrstvo za okolje in prostor sklicuje na deregulacijo poklicev in med drugim opušča obveznost izobraževanja nepremičninskih posrednikov.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Dražbe
Kdo so Slovaki, ki bi v Šiški gradili novo stanovanjsko sosesko
Dražbe
DražbeAleš Perčič Kdo so Slovaki, ki bi v Šiški gradili novo stanovanjsko sosesko 1

Zemljišče ob Celovških dvorih, kjer je nekoč stala restavracija Kitajski zid, je od DUTB kupila slovaška družba Corwin, ki namerava graditi stanovanja. Prejšnji investitor je nameraval zgraditi tri stolpnice s 180 stanovanji, kaj pa načrtuje novi kupec?

FINANCE
Nepremičnine
Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu

Medtem ko so cene stanovanjskih nepremičnin v Londonu upadle, v drugih delih Anglije pa zrasle, postaja med vlagatelji z vsega sveta čedalje bolj priljubljena Nemčija.

FINANCE
Nepremičnine
DUTB: Razmere na trgu so dobre, cene stanovanj bodo še rasle
Nepremičnine
NepremičnineAleš Perčič DUTB: Razmere na trgu so dobre, cene stanovanj bodo še rasle

Kako slaba banka vidi razmere na nepremičninskem trgu, kako prodaja nepremičnine, kaj se je prodalo in kaj še prihaja na trg

Moje finance
Nakup
Cene stanovanj gredo v nebo. Kaj storiti?
Moje finance
Pameten nakupNina Simič Cene stanovanj gredo v nebo. Kaj storiti?

Tako svetujejo poznavalci nepremičninskega trga mladi družini Novak, ki se je znašla v dilemi – kupiti stanovanje zdaj, ko so cene že kar zasoljene, ali počakati recimo pet let, da nekoliko upadejo. Strokovnjaki so si skoraj edini – kupijo naj ga zdaj! Seveda pa ne pozabite na 6 nasvetov pri nakupu stanovanj.