Nepremičnine

Marlesove hiše pritegnejo pozornost doma in v tujini

Marles, vodilni graditelj sodobnih trajnostnih lesenih montažnih objektov, je prejel posebno priznanje za razvoj na področju proizvodnje lesenih montažnih hiš. Hkrati je hiša M, ki so jo projektirali SoNo arhitekti, zgradil pa Marles, dobila nacionalno nagrado za najboljšo leseno gradnjo v letu 2016 v kategoriji stanovanjskih stavb.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
05.12.2016 22:30
Čas branja: 2 min
Marlesove hiše pritegnejo pozornost doma in v tujini
Hiša M, ki jo je po načrtih biroja SoNo arhitekti zgradil Marles, je bila razglašena za najboljšo leseno gradnjo v letu 2016.

Podelitev omenjenih nagrad je pripravila Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z direktoratom za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. »Ponosni smo, da smo z nagrado prejeli tudi potrditev svoje strateške vloge na področju razvoja sodobne lesene montažne gradnje v Sloveniji in širše,« je ob prejemu posebnega priznanja za razvoj na področju proizvodnje lesenih montažnih hiš povedal direktor Marlesa Bogdan Božac. Dodaja, da jim nagrada daje spodbudo in hkrati zavezo, da bodo objekti tudi v prihodnje pomenili standard energetsko varčnih, varnih in do okolja prijaznih lesenih objektov.

Priznanje delijo z zaposlenimi in poslovnimi partnerji

»Nagrada je potrditev vsem zaposlenim, ki so v dolgi tradiciji podjetja s svojim znanjem in strokovnostjo dragoceno pripomogli k uresničevanju visokih standardov sodobnega koncepta bivanja. Prav tako je nagrada priznanje, ki ga želimo deliti z vsemi partnerskimi podjetji, arhitekti in raziskovalnimi institucijami, s katerimi smo v bogati tradiciji potrdili vrhunskost svojih izdelkov in zmožnost gradnje najzahtevnejših arhitekturnih zasnov,« je še dejal Božac.

Najboljša lesena gradnja letos

Ena izmed takšnih arhitekturnih zasnov je Hiša M, ki je bila v kategoriji stanovanjskih stavb razglašena za najboljšo leseno gradnjo v letu 2016. Projektirali so jo v arhitekturnem biroju SoNo arhitekti, izdelal pa jo je Marles. Hiša je zasnovana kot sklop treh objektov, v katere so premišljeno vključeni najnaprednejši tehnološki elementi, ki z zadržano ekskluzivnostjo sestavljajo prostorsko kompozicijo, ki sledi izročilu tradicionalne slovenske pozidave v krajinskem prostoru.

V Švici zgradili štiri milijone evrov vreden objekt

Marlesovi objekti so velike pozornosti deležni tudi v tujini. Eden izmed projektov, ki je zbudil veliko zanimanja, je hiša Terrassenhaus, ki so jo postavili v švicarskem kraju Küssnacht am Rigi am Immensee. Štirietažno individualno zasnovana stavba z dodatnimi kletnim parkiriščem je še ena izmed Marlesovih trajnostno zasnovanih arhitekturnih rešitev, ki se uvrščajo med nadstandardne objekte z vsemi tehničnimi odlikami in dovršenostjo.

Objekt meri 1.600 kvadratnih metrov, naložba pa je vredna več kot štiri milijone evrov. V njem je pet luksuznih stanovanj. Največje, 4,5-sobno, v zgornji etaži ima dobrih 160 kvadratnih metrov neto stanovanjske površine. Investitor je vsa stanovanja, za katera mesečna najemnina znaša 4.750 švicarskih frankov (4.418 evrov), oddal v najem v desetih dneh po objavi.

Zgradba sodi v visoko učinkoviti nizkoenergijski razred. Posebnost njene konstrukcijske zasnove so prostostoječe konzolne terase s previsom 2,5 metra. Zgrajena je v sistemu Mega plus DOH, vgrajeno pa je trislojno leseno oziroma aluminijasto stavbno pohištvo Marles z naprednim električnim pogonom žaluzij in sodobnim sistemom prezračevanja. Toplotna prehodnost hiše je 0,12 vata na kvadratni meter kelvin.

Čiste linije, velike steklene površine in prostori, ki jim je določen namen s postavitvijo opreme, so uporabnikom ponudili nove razsežnosti in visoko kakovost bivanja, ki dosledno združuje napredne Marlesove arhitekturne rešitve, ki presegajo običajne dimenzije bivanja.

Prihodnje leto bodo praznovali 75 let proizvodnje

Marles, že več kot sedem desetletij dviguje bivanjske standarde, spodbuja do okolja odgovorno gradnjo ter se s predanostjo visokim standardom tehnične, energetske, okoljevarstvene in poslovne odličnosti uvršča med zagovornike trajnostnega razvoja. S kakovostnim dizajnom, odlično arhitekturo in najboljšo tehnologijo izpolnjuje pričakovanja sodobnega uporabnika in s tem tako doma kot na tujem vedno znova potrjuje prevladujoč tržni položaj. Prihodnje leto bodo praznovali 75-letnico proizvodnje. Direktor Božac pravi, da kot najstarejši in največji slovenski proizvajalec montažnih lesenih objektov pozitivno zrejo v prihodnost. »Zagotavljanje kakovosti na najvišji ravni je naše vodilo, ki bo še odpiralo vrata novim generacijam sodobnih trajnostno grajenih montažnih hiš,« je povedal sogovornik.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Nepremičnine
Marles bo v Medvodah razkazal priljubljeno pritlično hišo
FINANCE
Nepremičnine
Marles bo predstavil dve hiši s pogledom na Triglav
FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Oglejte si Marlesovo hišo, ki je kot fantazija
FINANCE
Nepremičnine
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.

FINANCE
Nepremičnine
Arhitekturni minimalizem – stanovanje na dobrih sedmih ali hiša na 30 kvadratih
Nepremičnine
NepremičnineJacqueline Stuart Arhitekturni minimalizem – stanovanje na dobrih sedmih ali hiša na 30 kvadratih 10

Majhna stanovanja in bivalne enote bodo v prihodnje skoraj gotovo pridobivale pomen, čeprav je danes še prezgodaj govoriti, ali bo minimalizem prevladal, ali pa se bo za tak način življenja odločila le peščica ljudi