Nepremičnine

V Rihterju stavijo na kakovostno pasivno gradnjo

Pasivna gradnja je v Sloveniji čedalje bolj razširjena in jo v podjetju Rihter kot enem izmed vodilnih podjetij pasivne gradnje priporočajo vsakomur, ki se spogleduje z gradnjo montažne enodružinske hiše.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
05.12.2016 22:30
Čas branja: 3 min
V Rihterju stavijo na kakovostno pasivno gradnjo
Naložba v pasivno gradnjo je lahko v času nizkih obresti na depozite in poceni posojil še bolj zanimiva, zlasti če dodamo nepovratna sredstva Eko sklada.

Sicer še vedno prevladujejo kupci, ki se odločajo za gradnjo nizkoenergijskih montažnih hiš, saj je finančni zalogaj v času pasivne gradnje prevelik ali pa v tem ne vidijo dodane vrednosti.

»Seveda razumemo finančni položaj vsakega kupca in se mu prilagodimo. A ker je naše poslanstvo svetovati in graditi kar najbolje, poskušamo kupcem razložiti, da je gradnja pasivne hiše dolgoročna naložba, ki se vsekakor splača,« pravi direktor Janez Rihter in opozarja na povsem spregledano dejstvo. Smo namreč v času zelo ugodnih posojil in zelo šibkih obresti na depozite, zato je lahko dolgoročna naložba v pasivno gradnjo, ki se povrne v desetih letih, še bolj zanimiva, še posebej, ker lahko investitor za gradnjo pridobi nepovratna sredstva Eko sklada.

Brez postanega zraka

Nikakor pa ne smemo mimo pomembnega dejstva. Pasivna hiša je najbolj »zdrava« stavba oziroma objekt za bivanje. Poleg odličnega bivanjskega ugodja, ki ga ljudje praviloma povezujemo zgolj s prijetno temperaturo, pozabljamo na svež zrak, ki je v pasivni hiši ves dan in vse dni v letu. Ljudje se ne zavedamo dovolj, kako odvisni smo od svežega zraka in kako nezdravo je dihanje postanega zraka, ki se nabira v prostorih. Zavedanje o dovolj pogostem odpiranju oken ni blizu ljudem, ker želijo z zapiranjem oken varčevati z energijo. To seveda delno drži, vendar moramo kljub izgubi energije okna pogosto odpirati, v pasivni hiši pa tega ni treba, saj za to poskrbijo sodobni prezračevalni sistemi.

Bistvo je v načrtovanju

Rihter lahko vse to doseže z znanjem in izkušnjami. Bistvo kakovostne pasivne gradnje se skriva v odličnem načrtovanju, optimalni postavitvi na parcelo in brezhibni izvedbi. »S tem zagotovimo, da hiša porabi zelo malo energije za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti,« razlaga Janez Rihter in poudarja, da mora biti pasivna hiša načrtovana in izvedena brez toplotnih mostov.

Pri načrtovanju iščemo odprtost proti jugu, s čimer dobimo čim več brezplačnih sončnih virov. Drugače te izgube nadomeščamo z boljšimi tehnološkimi rešitvami in boljšo izolacijo zunanjega ovoja. V vročih poletnih dneh moramo zagotoviti ustrezno arhitekturno ali mehansko senčenje z zunanjimi senčili.

Na skrajnem robu energijsko varčne gradnje, ki je tehnološko zelo zahtevna in se lahko imenuje pasivna, ničenergijska ali pa plusenergijska gradnja, opažajo pri Rihterju kar nekaj zmede pri razumevanju samih pojmov. Vedeti moramo, da je lahko tudi slaba nizkoenergijska hiša že plusenergijska, če ima na strehi dovolj močno sončno elektrarno. Zato je treba ločiti pojme pri gradnji, pri čemer so vsi Rihterjevi kupci pred odločitvijo za pasivno gradnjo o tem podrobno poučeni. Pošteno in strokovno jim predstavijo prednosti te gradnje in natančno ovrednotijo strošek, ki ga mora investitor vložiti za dosego pasivnega standarda gradnje. S tem jim tudi zagotovijo povračilo nepovratnih subvencij.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj kljub večjemu povpraševanju življenje proizvajalcev montažnih hiš ni povsem sladko
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Zakaj kljub večjemu povpraševanju življenje proizvajalcev montažnih hiš ni povsem sladko 1

Podobno kot vsa gradbena podjetja tudi proizvajalci montažnih hiš zaznavajo povečano povpraševanje in večje število končanih projektov. Med njimi veje optimizem, a hkrati opozarjajo na višje cene in zapletene postopke pri pridobivanju dovoljenj.

FINANCE
Nepremičnine
(Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec (Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo

Nekatere razstavljavce na letošnjem sejmu Dom smo povprašali, kaj pričakujejo v letošnjem poslovnem letu in kako se prilagajajo zahtevam investitorjev v gradnjo oziroma prenovo stanovanjskih nepremičnin.

FINANCE
Dražbe
Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah

Najugodnejša bo naprodaj za 51 tisočakov, najdražja pa za 402 tisoč evrov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Nepremičnine
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

FINANCE
Dražbe
14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah

Cene se gibljejo od 107 tisoč evrov do pol milijona evrov

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.