Nepremičnine

To sta dva pozitivna primera učinkovitega ogrevanja s toplotno črpalko

Predstavljamo individualni stanovanjski hiši, ki se ogrevata z ogrevalnim sistemom nemškega proizvajalca Stiebel Eltron. Obe stojita na Gorenjskem in se ogrevata s toplotno črpalko. V prvem primeru gre za prenovo ogrevalnega sistema, v drugem pa so ogrevalno-prezračevalni sistem vgradili v novozgrajeno hišo.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
10.04.2017 21:00
Čas branja: 3 min

Primer prenove ogrevalnega sistema

Hišo, zgrajeno leta 1998, so v preteklosti ogrevali z oljno pečjo, poleti pa je sanitarno vodo ogrevala elektrika. Povprečen letni strošek je znašal 1.460 evrov (pri izračunu je bila upoštevana cena kurilnega na dan 23. marec 2017, in sicer 0,837 evra na liter). Lastnik se je predlanskim odločil za prenovo ogrevalnega sistema in vgradil toplotno črpalko zrak-voda Stiebel Eltron WPL 25 A.

Drugih ukrepov na hiši, kot so zamenjava oken, izolacija fasade, zamenjava strehe in drugo, ni izvedel. V 165 kvadratnih metrov veliki hiši z radiatorskim sistemom in nastavljeno temperaturo na 22 stopinj Celzija živi petčlanska družina, ki je lani za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode porabila 4.083 kilovatnih ur, kar ob predpostavki cene kilovatne ure 0,10 evra znaša 409 evrov na leto. Lastnik hiše je izredno zadovoljen s kar 72-odstotnim prihrankom pri stroških ogrevanja, poudaril je tudi prihranek prostora v kotlovnici.

Primer vgradnje ogrevalno-prezračevalnega sistema v novo nizkoenergijsko hišo

V letu 2012 zgrajeno nizkoenergijsko montažno hišo je lastnik vgradil kompaktno toplotno črpalko zrak-voda s centralnim prezračevalnim sistemom Stiebel Eltron LWZ 404 Sol set. Vgrajeni sistem ogreva in hladi 230 kvadratnih metrov površine, pripravi toplo vodo ter poskrbi za energijsko učinkovito zračenje prostorov z vnovično uporabo toplote odpadnega zraka. Centralna prezračevalna naprava, ki je vgrajena v sistemu Stiebel Eltron, dovaja sveži zrak v prostore in s tem zagotavlja visoko bivanjsko udobje z optimalno kakovostjo zraka.

V hiši s talnim ogrevanjem in hlajenjem je pozimi nastavljena temperatura na 22,5, poleti pa na 24 stopinj Celzija. Skupna poraba za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje ter pripravo tople sanitarne vode za štiri družinske člane v štiriletnem obdobju 2013–2017 je bila 19.189 kilovatnih ur. To ob predpostavki cene kilovatne ure 0,10 evra znaša v povprečju 479 evrov na leto.

Odlična odločitev

»Med gradnjo montažne nizkoenergijske hiše so mi vsi povprek svetovali vgradnjo toplotne črpalke in prezračevalnega sistema. Po premisleku sem se odločil za oboje. Hiša stoji na majhni parceli, in ko so nam zadovoljni uporabniki svetovali sistem Stiebel Eltron LWZ 404 Sol set, je bila rešitev jasna. Ta naprava stoji v hiši in v enem ohišju združuje vse za pripravo tople vode ter ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Po dobrih štirih letih bivanja v hiši ocenjujem, da je bila odločitev o vgradnji sistema Stiebel Eltron več kot odlična! Stroški za pripravo tople vode, ogrevanje, hlajenje in prezračevanje celotne hiše so smešno nizki, bivanje v hiši pa resnično prijetno. Delovanje naše naprave bi lahko primerjal tudi s sodniki pri športu. Najboljših na tekmi sploh ne opazimo. Glede na natrpan urnik našega vsakdanjika je še toliko bolj pomembno, da se z ogrevalno-prezračevalnim sistemom ni treba ukvarjati, ker vse leto deluje brezhibno,« je izjavil lastnik hiše.

Rast števila vgradenj toplotnih črpalk v večje objekte

Podjetje Veto, uvoznik in zastopnik ogrevalnih sistemov Stiebel Eltron, v zadnjem obdobju opaža tudi povečanje povpraševanja po sistemih za vgradnjo v večje objekte. Pozitivne trende in odzive s trga pripisujejo slovenskemu gospodarskemu oživljanju, vse večjemu pomenu energetske učinkovitosti, ekološki ozaveščenosti investitorjev in kakovosti vgrajenih sistemov Stiebel Eltron, ki omogočajo dolgoročni prihranek pri ogrevanju objektov.

Več informacij o toplotnih črpalkah Stiebel Eltron je na voljo na spletni strani www.veto.si, odgovore pa je mogoče dobiti tudi prek elektronske pošte svetovanje@veto.si ali po telefonu 041 874 333.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
V petini gospodinjstev razmišljajo o spremembi načina ogrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V petini gospodinjstev razmišljajo o spremembi načina ogrevanja 3

Dobra petina slovenskih gospodinjstev razmišlja o prehodu na drugačen način ogrevanja prostorov ali dopolnitvi obstoječega načina ogrevanja, saj jim to predstavlja največji strošek za energijo. Vse več gospodinjstev pri tem motivira tudi zmanjšanje vplivov na okolje, ki jih povzročajo z gretjem, kažejo izsledki raziskave REUS.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj morate vedeti, preden kupite toplotno črpalko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj morate vedeti, preden kupite toplotno črpalko 24

Osem vprašanj in odgovorov o toplotnih črpalkah

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Na Dunaju gradijo največjo toplotno črpalko v srednji Evropi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Na Dunaju gradijo največjo toplotno črpalko v srednji Evropi 20

V avstrijski prestolnici bodo do konca leta zgradili najzmogljivejšo toplotno črpalko v srednji Evropi. Ogrevala bo 25 tisoč gospodinjstev in zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida za 40 tisoč ton na leto.

FINANCE
Dražbe
Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah

Najugodnejša bo naprodaj za 51 tisočakov, najdražja pa za 402 tisoč evrov.

FINANCE
Dražbe
Spletna dražba Unija: posestvo s hišo, bazenom, savno in tenis igriščem za 400 tisočakov
FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.