Čas branja: 3 min
10.04.2017  21:00
Predstavljamo individualni stanovanjski hiši, ki se ogrevata z ogrevalnim sistemom nemškega proizvajalca Stiebel Eltron. Obe stojita na Gorenjskem in se ogrevata s toplotno črpalko. V prvem primeru gre za prenovo ogrevalnega sistema, v drugem pa so ogrevalno-prezračevalni sistem vgradili v novozgrajeno hišo.
To sta dva pozitivna primera učinkovitega ogrevanja s toplotno črpalko

Več iz teme:  
HSBC >
Obveščaj me o novih člankih:  
HSBC dodaj

Primer prenove ogrevalnega sistema

Hišo, zgrajeno leta 1998, so v preteklosti ogrevali z oljno pečjo, poleti pa je sanitarno vodo ogrevala elektrika. Povprečen letni strošek je znašal 1.460 evrov (pri izračunu je bila upoštevana cena kurilnega na dan 23. marec 2017, in sicer 0,837 evra na liter). Lastnik se je predlanskim odločil za prenovo ogrevalnega sistema in vgradil toplotno črpalko zrak-voda Stiebel Eltron WPL 25 A.

Drugih ukrepov na hiši, kot so zamenjava oken, izolacija fasade, zamenjava strehe in drugo, ni izvedel. V 165 kvadratnih metrov veliki hiši z radiatorskim sistemom in nastavljeno temperaturo na 22 stopinj Celzija živi petčlanska družina, ki je lani za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode porabila 4.083 kilovatnih ur, kar ob predpostavki cene kilovatne ure 0,10 evra znaša 409 evrov na leto. Lastnik hiše je izredno zadovoljen s kar 72-odstotnim prihrankom pri stroških ogrevanja, poudaril je tudi prihranek prostora v kotlovnici.

Primer vgradnje ogrevalno-prezračevalnega sistema v novo nizkoenergijsko hišo

V letu 2012 zgrajeno nizkoenergijsko montažno hišo je lastnik vgradil kompaktno toplotno črpalko zrak-voda s centralnim prezračevalnim sistemom Stiebel Eltron LWZ 404 Sol set. Vgrajeni sistem ogreva in hladi 230 kvadratnih metrov površine, pripravi toplo vodo ter poskrbi za energijsko učinkovito zračenje prostorov z vnovično uporabo toplote odpadnega zraka. Centralna prezračevalna naprava, ki je vgrajena v sistemu Stiebel Eltron, dovaja sveži zrak v prostore in s tem zagotavlja visoko bivanjsko udobje z optimalno kakovostjo zraka.

V hiši s talnim ogrevanjem in hlajenjem je pozimi nastavljena temperatura na 22,5, poleti pa na 24 stopinj Celzija. Skupna poraba za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje ter pripravo tople sanitarne vode za štiri družinske člane v štiriletnem obdobju 2013–2017 je bila 19.189 kilovatnih ur. To ob predpostavki cene kilovatne ure 0,10 evra znaša v povprečju 479 evrov na leto.

Odlična odločitev

»Med gradnjo montažne nizkoenergijske hiše so mi vsi povprek svetovali vgradnjo toplotne črpalke in prezračevalnega sistema. Po premisleku sem se odločil za oboje. Hiša stoji na majhni parceli, in ko so nam zadovoljni uporabniki svetovali sistem Stiebel Eltron LWZ 404 Sol set, je bila rešitev jasna. Ta naprava stoji v hiši in v enem ohišju združuje vse za pripravo tople vode ter ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Po dobrih štirih letih bivanja v hiši ocenjujem, da je bila odločitev o vgradnji sistema Stiebel Eltron več kot odlična! Stroški za pripravo tople vode, ogrevanje, hlajenje in prezračevanje celotne hiše so smešno nizki, bivanje v hiši pa resnično prijetno. Delovanje naše naprave bi lahko primerjal tudi s sodniki pri športu. Najboljših na tekmi sploh ne opazimo. Glede na natrpan urnik našega vsakdanjika je še toliko bolj pomembno, da se z ogrevalno-prezračevalnim sistemom ni treba ukvarjati, ker vse leto deluje brezhibno,« je izjavil lastnik hiše.

Rast števila vgradenj toplotnih črpalk v večje objekte

Podjetje Veto, uvoznik in zastopnik ogrevalnih sistemov Stiebel Eltron, v zadnjem obdobju opaža tudi povečanje povpraševanja po sistemih za vgradnjo v večje objekte. Pozitivne trende in odzive s trga pripisujejo slovenskemu gospodarskemu oživljanju, vse večjemu pomenu energetske učinkovitosti, ekološki ozaveščenosti investitorjev in kakovosti vgrajenih sistemov Stiebel Eltron, ki omogočajo dolgoročni prihranek pri ogrevanju objektov.

Več informacij o toplotnih črpalkah Stiebel Eltron je na voljo na spletni strani www.veto.si, odgovore pa je mogoče dobiti tudi prek elektronske pošte svetovanje@veto.si ali po telefonu 041 874 333.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Več iz teme:  
HSBC >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
NEP&GRAD
Nepremičnine
Nepremičnine Kako vam bodo nepremičninski posredniki po novem zaračunali provizijo za najemne posle

Za posredovanje pri najemu boste še plačevali od 1,5 do dve najemnini ali pa posredniki posla ne bodo opravili

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Pregledali smo, kako dolgo izvajalci gradijo stanovanjske hiše 1

Kdaj lahko izvajalci klasičnih in montažnih hiš začnejo z gradnjo in kako dolgo gradnja traja?

NEP&GRAD
Nepremičninski agenti trdijo, da se tudi za ceno novogradenj lahko izpogaja nižja cena 1

Na drugi strani prodajalci novozgrajenih stanovanj pravijo, da so cene fiksne in da se lahko pogaja le o shrambah in parkirnih mestih