Nepremičnine

Marlesova tehnologija presega meje odličnosti

Montažne hiše Marles so prijazne do okolja in prava odločitev za tiste, ki si želijo zdrav, brezskrben in varčen življenjski slog.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
24.04.2017 22:30
Čas branja: 3 min
Marlesova tehnologija presega meje odličnosti
Za lastnike hiš Marles varčevanje z energijo ne pomeni nižjega življenjskega standarda, manjšega ugodja in dodatnih nepotrebnih stroškov. Nasprotno, z življenjem v hiši Marles ljudje dokazujejo, da se zavedajo pomena energije in njenega vpliva na okolje.

Z ogrevanjem bivalnih prostorov nadomeščamo toploto, ki uhaja iz stavb. S primerno izolacijo ovoja stavbe, učinkovitim ogrevalnim sistemom in sistemom prisilnega prezračevanja z rekuperacijo je toploto mogoče zadržati tam, kjer jo potrebujemo – v bivalnih prostorih. S tem je že skoraj vsak objekt, ki ga zgradi Marles, skoraj ničenergijski.

Sistemi, ki omogočajo gradnjo pasivne hiše Marles

Za izolacijo hiš v Marlesu uporabljajo kakovostne materiale, ki stroške ogrevanja krepko znižajo, ob tem pa stanovalcem omogočijo, da dolga leta uživajo v toplih domovih.

Hiša Marles, zgrajena v pasivnem standardu, je zelo dobro izolirana. Gre za zrak neprepustno gradnjo z zelo dobro izoliranim ovojem zgradbe brez toplotnih mostov. Ozračje v takšni zgradbi je udobno in zdravo, vzdržujemo pa ga lahko brez aktivnih sistemov ogrevanja in hlajenja. Za svoje delovanje hiša letno porabi manj kot 15 kilovatnih ur energije na kvadratni meter. Izkorišča obnovljive vire energije in notranje vire, zato je skoraj ni treba ne ogrevati ne hladiti.

Pomen načrtovanega prezračevanja in vračanje toplote

Brez rekuperacije ne moremo govoriti o pasivni hiši. Marles v svoje pasivne objekte standardno vgrajuje vrhunske naprave, ki vračajo do 93 odstotkov energije. To pomeni, da s toplim zavrženim zrakom grejemo svež hladen zrak. Zunanji zrak je dobro filtriran – v njem na primer ni prahu s ceste in pelodnega prahu, kar znajo posebej ceniti astmatiki in alergiki. S stalnim prezračevanjem poleg ogljikovega dioksida iz hiše odstranjujemo tudi vlago in neprijetne vonjave.

Komfortni prezračevalni sistem z vračanjem toplote izrabljenega zraka zagotavlja zdravo bivalno okolje, minimalne toplotne izgube zaradi prezračevanja in optimalno vlago v bivalnih prostorih. Najmanj v dveh urah bo zrak v hiši v celoti zamenjan. Ker odpiranje oken ni več potrebno, se izognemo neprijetnemu nihanju temperature zraka in izgubi toplote skozi odprta okna. V osnovni ponudbi je že zajet tudi oddaljen dostop do naprave, ki omogoča stalno spremljanje delovanja in zračne vlage v prostorih.

Še veliko možnosti pri izkoriščanju naravnih virov

V Marlesu poudarjajo, da gredo trendi v smeri popolne energetske samozadostnosti večine objektov. Ta se dosega z dodanimi ukrepi na področju zmanjšanja energetskih izgub na eni ter z vpeljevanjem naprav za pridobivanje energije iz okolja na drugi strani. Pri izolaciji objekta in njegovi zrakotesnosti so po mnenju Bogdana Božaca, direktorja Marlesa, tehnološko že blizu optimalnih rešitev, pri katerih je pomembno zgolj še razmerje med vloženo ceno in doseženim učinkom pri uporabi posameznih oblik izolacij in materialov, ki zagotavljajo neprepustnost objekta za zrak. Več novosti pa je pričakovati na področju tehnologij, ki bodo omogočale izkoriščanje virov iz okolja, kjer se bo izboljšala učinkovitost sedanjih toplotnih črpalk. Prav tako je pričakovati učinkovitejše sisteme, ki bodo omogočali še bolj nadzorovano prezračevanje.

Veliko možnosti je še pri razvoju sistemov, ki bodo omogočali izrabo energije sonca in vetra ter tudi padavin, ki jih je prav tako treba izkoristiti pri obratovanju objekta. Marles tako v vse objekte standardno vgrajuje predpripravo za vgradnjo fotovoltaike in polnilne enote za električni avtomobil. Da lahko ponudijo celostno storitev, so se povezali tudi s ponudnikom omenjenih storitev GEN-I Sonce.

Moč izvira iz kolektiva

»Zaradi znanja, ki ga je v podjetju ogromno in je plod večdesetletnega razvoja, smo v vseh obdobjih ohranjali tehnično jedro, ki je danes sposobno slediti vsem trendom, ki jih postavlja trg, in izpolniti vsake še tako zahtevne želje kupcev,« pravi Božac. Dodaja, da je zanimivo spremljati delo zaposlenih v proizvodnji, ki so se z leti naučili zaznavati in prepoznavati najmanjše anomalije v lesu in ga obdelovati tako dolgo, da doseže meje popolnosti. »Tak pristop prepoznavajo tudi naši kupci iz tujine, kjer se je že večkrat zgodilo, da so bili tudi ljudje iz stroke presenečeni nad natančnostjo obdelave materialov in izvedbe detajlov, ki so jo videli v naši proizvodnji.«

V Marlesu si prizadevajo, da poglede z različnih zornih kotov, ki jih imajo posamezni oddelki, izkoristijo za to, da se dopolnjujejo in izboljšujejo. »Neprecenljive so zahteve naših prodajalcev, ki vztrajajo in zahtevajo nove in nove izboljšave naših izdelkov ter narekovanje trendov, s katerimi imajo konkurenčno prednost na trgu. Neprecenljive so tudi zahteve tehničnega sektorja, ki zahteva boljše, natančnejše in polnejše vhodne podatke, ki omogočajo optimalno izvedbo objektov. Seveda pa svoj delež pri občutenju našega podjetja prispevajo tudi zaposleni, ki so pred upokojitvijo ali so se že upokojili in jim je bil Marles vse življenje edini delodajalec. Gre za izkušnje ljudi, ki jih danes skoraj ni več mogoče zaslediti,« poudarja sogovornik.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Nepremičnine
Marles bo v Medvodah razkazal priljubljeno pritlično hišo
FINANCE
Nepremičnine
Marles bo predstavil dve hiši s pogledom na Triglav
FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Okolje & energija
V petini gospodinjstev razmišljajo o spremembi načina ogrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V petini gospodinjstev razmišljajo o spremembi načina ogrevanja 3

Dobra petina slovenskih gospodinjstev razmišlja o prehodu na drugačen način ogrevanja prostorov ali dopolnitvi obstoječega načina ogrevanja, saj jim to predstavlja največji strošek za energijo. Vse več gospodinjstev pri tem motivira tudi zmanjšanje vplivov na okolje, ki jih povzročajo z gretjem, kažejo izsledki raziskave REUS.

FINANCE
Nepremičnine
(Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec (Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo

Nekatere razstavljavce na letošnjem sejmu Dom smo povprašali, kaj pričakujejo v letošnjem poslovnem letu in kako se prilagajajo zahtevam investitorjev v gradnjo oziroma prenovo stanovanjskih nepremičnin.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj kljub večjemu povpraševanju življenje proizvajalcev montažnih hiš ni povsem sladko
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Zakaj kljub večjemu povpraševanju življenje proizvajalcev montažnih hiš ni povsem sladko 1

Podobno kot vsa gradbena podjetja tudi proizvajalci montažnih hiš zaznavajo povečano povpraševanje in večje število končanih projektov. Med njimi veje optimizem, a hkrati opozarjajo na višje cene in zapletene postopke pri pridobivanju dovoljenj.