Nepremičnine

Steklena hiša je lahko ničenergijska

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
22.05.2017 22:30
Čas branja: 2 min

Rezultati raziskav podjetja Kager hiša dokazujejo, da je mogoče z modernimi projektantskimi prijemi in razpoložljivo tehnologijo zgraditi ničenergijsko stekleno hišo. Če se vgradi še sončna elektrarna, takšen objekt proizvede več energije, kot je porabi. Med drugimi dejavniki, ki so pomembni za kakovost bivanja, poudarjajo energetski potencial steklenih hiš. Ta se izkaže v transparentnem ovoju, ki prepušča brezplačno sončno energijo. Z večjo izolativnostjo stekel in večjo prepustnostjo sončnega sevanja se bo ta potencial še močneje izrazil. Največja težava so lahko sončni pridobitki, ki lahko objekt pregrevajo, kar se brez težav prepreči z doslednim senčenjem.

Ne pozabi, da gradiš dom

Vsaka hiša Kager izkoristi vse energetske vire, tudi pasivno sončno energijo. Zato leseno-steklene konstrukcije z velikimi steklenimi in s tem transparentnimi površinami obrnejo na jug in zahod, saj s tem objekt pridobi največ sončne energije. Na sever obrnejo manjše, proti mrazu odpornejše okenske površine. S tem hiša sama lovi toploto in jo malo izgublja, s čimer zelo znižamo stroške ogrevanja.

Povsem naravno in samodejno so že pred časom v središče razvoja postavili stekleno hišo. Sistem leseno-steklene hiše se namreč povsem sklada s filozofijo podjetja. Tukaj ne govorimo samo o energetskih karakteristikah. »Hišo kot objekt bivanja vidimo mnogo bolj kompleksno. Paziti namreč moramo, da ne pademo pod prevelik vpliv iskanja zgolj odličnih rezultatov znotraj energijskih kazalnikov,« pravi Friderik Kager, prokurist in lastnik podjetja Kager hiša, ki vedno poudarja ter nikoli ne pozablja, da gradijo dom.

Kako navdihniti stanovalce in sosede

Leseno-steklena hiša ima toliko prednosti, da jo želijo približati vsakomur. To je razlog, da se v zadnjem obdobju ukvarjajo z družino leseno-steklenih hiš za gradnjo na vseh geografskih območjih. Razvili so sistem detajlov, s katerimi lahko hišo prilagodijo tako rekoč vsem zahtevam urbanistov. Za približevanje sodobnim potrebam in zahtevam bivanja so razvili sistem skeleta, s katerim izpolnjujejo načela trajnosti in racionalne ekonomike. V hišah stanovalci občutijo toplino.

Razvili so skelet, ki je od zunaj trajno zaščiten pred vremenskimi vplivi, zato takšnih objektov skoraj ni treba vzdrževati, na notranji strani pa so ohranili domačnost in toplino vidnega lesa. Izhodišče pri snovanju steklene hiše 2020 je dojemanje stekla (transparentnega ovoja) kot nekaj dobrega in ne kot nujno zlo, kjer zgolj uhaja toplota. V razvoju upoštevajo vse kazalnike, ki vplivajo na kakovostno, prijetno in ekonomsko ugodno bivanje v vsej življenjski dobi objekta. Pri razvoju objektov prihodnosti ne smemo zanemariti pomena kakovosti bivanja, ki jih prinašajo naravna svetloba, odprti pogledi, všečni ter arhitekturno skladni objekti, ki navdihujejo stanovalce in okolico.

Kaj pomeni ničenergijska gradnja

Prehod na skoraj ničenergijsko gradnjo je ena izmed najbolj pomembnih zahtev prenovljene direktive o energetski učinkovitosti stavb. Države članice morajo v nacionalnih zakonodajah opredeliti merila za skoraj ničenergijsko hišo in nato ta merila postopoma uvesti v prakso, najprej v javnem sektorju, do leta 2020 pa mora postati skoraj ničenergijska gradnja zaveza za vse investicije.

Hiše uvrščamo med ničenergijske takrat, ko poskrbimo za vso potrebno energijo v hiši s pomočjo izkoriščanja obnovljivih virov energije. Za gradnjo ničenergijskih hiš so primerni fotovoltaični sistemi ali vetrnice, če so v bližini, se lahko izkoriščajo tudi viri geotermalne energije.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nepremičnine
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.

FINANCE
Dražbe
Zadenite mojo hišo – prodaja nepremičnine z nagradno igro
Dražbe
DražbeSimona Toplak Zadenite mojo hišo – prodaja nepremičnine z nagradno igro

Ne morete prodati hiše? Organizirajte nagradno igro! To je opozorilo, kaj omogočajo nove tehnologije, razmislek, da se vsega sistemsko ne bo dalo prepovedovati v nedogled, in nasvet, da tega – torej prodaje hiše na loteriji – še ne počnite doma

FINANCE
Nepremičnine
Kager bo na sejmu Dom prvič predstavil hiše Vita Prima
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Kager bo na sejmu Dom prvič predstavil hiše Vita Prima

Hiše Vita Prima so finančno zanimive in fantastično izhodišče za vsako življenjsko situacijo, predvsem za mlade pare in družine, ki načrtujejo prvo selitev.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Dražbe
Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin Od obale do Prekmurja: to so hiše, ki bodo naprodaj na februarskih dražbah

Najugodnejša bo naprodaj za 51 tisočakov, najdražja pa za 402 tisoč evrov.

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

FINANCE
Dražbe
14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah

Cene se gibljejo od 107 tisoč evrov do pol milijona evrov