Nepremičnine

Marles na Hrvaškem zgradil vrtec in športno dvorano, v Švici kmalu začetek gradnje 15 luksuznih stanovanj

Marles je na Hrvaškem končal oziroma končuje dva odmevna projekta, v Švici pa se pripravlja na gradnjo 15 luksuznih stanovanj.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
26.06.2017 22:30
Čas branja: 3 min
Marles na Hrvaškem zgradil vrtec in športno dvorano, v Švici kmalu začetek gradnje 15 luksuznih stanovanj
Dvojček v kraju Blonay v Švici

Sredi maja so v Malinski na otoku Krku končali gradnjo 2,2 milijona evrov vrednega vrtca, ki ga bodo uradno odprli konec avgusta ob vpisu v novo šolsko leto, v občini Vabriga pa gre h koncu gradnja športne dvorane, katere investicijska vrednost je pol milijona evrov. Kot pravi Matej Vukmanič, direktor prodaje za tuje trge in direktor hčerinske družbe Marles Fertighaus na Dunaju, pomeni vrtec v Malinski za Marles – poleg njega je pri gradnji sodelovalo še podjetje GP Krk – nov mejnik v gradnji vrtcev, saj gre za arhitekturno dovršen in tehnološko zahteven objekt. Na bruto površini slabih dva tisoč kvadratnih metrov bo v dveh etažah prostor za 200 otrok. Objekt, v katerega so vgradili toplotno črpalko za ogrevanje in prisilno prezračevanje, so zgradili po sistemu Marles mega plus N10 z instalacijsko ravnino.

Enak sistem so uporabili tudi pri gradnji športne dvorane v Vabrigi, ki so jo v sodelovanju s podjetjem Đusto iz Poreča zgradili kot 350 kvadratnih metrov velik prizidek k osnovni šoli. Tudi pri tem objektu je Marles dokazal, da ohranja vlogo »trendsetterja« tudi na področju gradnje javnih objektov, kot so vrtci, šole, hoteli in športne dvorane. Na Hrvaškem so doslej na primer zgradili osemoddelčni vrtec v Karlovcu, hotel na Sljemenu ter več manjših tri- in štirioddelčnih vrtcev v Zagrebu in okolici.

Obseg poslov v južni sosedi stalno raste

»Vse to nam je uspelo izpeljati v obdobju, ko so se zaradi političnih razprtij med državama ter neugodne ekonomske klime mnoga slovenska podjetja umikala s hrvaškega trga. Tako Marles na Hrvaškem, podobno kot v Sloveniji, še danes ohranja mesto najbolj prepoznavnega proizvajalca prefabriciranih objektov,« pravi Vukmanič in dodaja, da se jim obseg poslov v naši južni sosedi stalno povečuje. To velja tudi za enodružinske hiše, kjer se je Marles doslej bolj usmerjal na zahodne trge, kjer je lahko dosegal višjo dodano vrednost. »Naši kupci na hrvaškem so posamezniki in družine, ki v naši ponudbi prepoznajo visoko kakovost, zanesljivost in konkurenčno ceno. Teh je vse več,« pravi sogovornik in poudarja, da je ena izmed ovir za še večje povpraševanje 25-odstotni davek na dodano vrednost, kar je pri tako veliki naložbi veliko finančno breme za posameznika oziroma družino.

Odmevni rezultati na vseh tujih trgih

Sicer pa Marlesu letos uspevajo odmevni rezultati tudi na vseh drugih trgih – tako na domačem kot na tujih. Na zadnjih prodajo 70 odstotkov vseh objektov, največ v Avstriji, Italiji, Švici, Nemčiji in Franciji. Med novimi trgi pa Vukmanič poudarja Ukrajino, kjer jim je znova uspelo skleniti pogodbe za dobave hiš, ki jih bodo odpremljali še letos.

Pred dvema velikima posloma v Švici in Nemčiji

Čez mesec dni bo Marles v Švici v bližini Lozane začel graditi luksuzen 15-stanovanjski kompleks, ki ga bo sestavljalo pet sklopov. Vrednost montažnih elementov brez obrtniških del presega milijon evrov. Naročnik se je za Marles odločil na podlagi njihovih referenc v Švici, kjer vsako leto postavijo od 20 do 25 objektov višjega cenovnega razreda oziroma večjih površin. Isti naročnik je pred štirimi leti Marlesu že zaupal gradnjo manjšega kompleksa, sestavljenega iz treh hiš. »Ker smo že takrat presegli vsa njegova pričakovanja, se je tudi tokrat odločil za sodelovanje z nami,« pravi Vukmanič in dodaja, da so letos v Švici med drugim že postavili luksuzno vilo v bližini Luzerna, kjer cene zemljišč dosegajo tudi 1.500 švicarskih frankov (1.382 evrov) za kvadratni meter, dvojček ob jezeru pri Interlaknu, pravkar končujejo večstanovanjski objekt pri Lozani, začeli pa so tudi gradnjo večstanovanjskega objekta v italijanskem delu Švice, kjer tuja podjetja zaradi izredno stroge kantonalne politike še posebej težko sklepajo posle. Omeniti je treba še posel, vreden pol milijona evrov za dobavo stenskih elementov za banko UBS v središču Ženeve.

Tudi na italijanskem in avstrijskem trgu jim je v prvi polovici tega leta uspelo prodati več objektov kot v istem lanskem obdobju, v Nemčiji pa končujejo pogajanja za gradnjo večjega objekta. Ker so do začetka gradnje zavezani k molčečnosti, o projektu ne smejo govoriti, je pa Vukmanič izdal, da bo šlo za največji Marlesov posel na tujih trgih doslej.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Nepremičnine
Marles odpira vrata visoko učinkovite nizkoenergijske hiše
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Marles odpira vrata visoko učinkovite nizkoenergijske hiše

Marles bo to soboto, 17. junija, med 10. in 15. uro v okolici Ljubljane na dnevu odprtih vrat predstavil že vseljeno tehnološko napredno visoko učinkovito nizkoenergijsko hišo R Individual.

FINANCE
Nepremičnine
Marles to soboto vabi na dan odprtih vrat hiše Modern
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Marles to soboto vabi na dan odprtih vrat hiše Modern

Podjetje Marles bo v soboto, 3. junija, na dnevu odprtih vrat v Škocjanu na Dolenjskem predstavilo že vseljeno hišo Modern.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Marles v središču sejma MOS
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Marles v središču sejma MOS

Marles, največji in najstarejši slovenski proizvajalec lesenih montažnih objektov, bo na sejmu MOS v Celju letos predstavil celotno ponudbo svojih hiš. V atriju sejmišča, ki so ga organizatorji namenili rešitvam za bivalno okolje tretjega tisočletja, pa bodo prikazali še mobilni leseni dom, ki je novost v leseni montažni gradnji. Na njem bo vgrajena tudi sončna elektrarna, s katero mobilni leseni dom postane energetsko samozadosten.

FINANCE
Nepremičnine
To soboto dan odprtih vrat Marlesove hiše Moderrn
FINANCE
Nepremičnine
Marlesov cilj je energetska samozadostnost
FINANCE
Nepremičnine
Marles bo v soboto blizu Ptuja predstavil hišo Modern