Poenotenje tehničnih specifikacij le za gradnjo cestne in železniške infrastrukture Poenotenje tehničnih specifikacij le za gradnjo cestne in železniške infrastrukture Projekt poenotenja tehničnih specifikacij za cestno in železniško infrastrukturo od oktobra lani teče pod okriljem ministrstva za infrastrukturo. V dveh letih bodo za prioritetna področja namenili 1,6 milijona evrov.
Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine so vabljiv pristan za presežne milijone, v njih slovenski multimilijonarji, ne glede na naravo osnovne dejavnosti, s katero so ustvarili svoje bogastvo, vidijo tudi priložnosti za zaslužek s hotelirstvom ali stanovanjsko gradnjo.
Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja Ob Šmartinski cesti naj bi v kratkem zraslo okoli 500 novih stanovanj, če se uresničijo ideje Igorja Laha, pa še precej več
Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu V vodilnem slovenskem proizvajalcu montažnih objektov Lumarju pozdravljajo spremembe direktive o skoraj ničenergijski gradnji. Direktor podjetja Marko Lukić poudarja, da že danes gradijo po tem standardu, kot pozitiven učinek direktive pa vidi, da se bo z njo trg prečistil. Na njem bodo obstali le tehnološko in procesno najnaprednejši.

Marles bo v Trebelnem zgradil športni center in dozidal šolo

Čas branja: 3 min
16.10.2017  22:30
Na 1.200 kvadratnih metrov velikem območju je predvidena izgradnja telovadnice z dvorano in spremljajočimi prostori, dozidava dodatnih prostorov šole za izvajanje pouka ter nova zunanja ureditev.
Marles bo v Trebelnem zgradil športni center in dozidal šolo
Športni center v Trebelnem bo vrhunski nizkoenergijski oziroma skoraj ničenergijski objekt moderne zasnove, ki ga bo Marles zgradil do prihodnjega šolskega leta.

Obveščaj me o novih člankih:  

Trebelno bo do začetka prihodnjega šolskega leta bogatejše za sodobni športni center in dodatne prostore tamkajšnje šole. Naložba je vredna 1,9 milijona evrov. Za občino Mokronog - Trebelno je to največji projekt tega in prihodnjega leta. Naložbo sofinancirajo Eko sklad, fundacija za šport ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Lesena gradnja je odgovorna do generacij zanamcev

Pogodbo za gradnjo Športnega centra Trebelno in dozidavo podružnične šole so konec septembra podpisali Anton Maver, župan občine Mokronog - Trebelno, Bogdan Božac, direktor podjetja Marles hiše Maribor, ki je glavni izvajalec, ter Martin Gosenca, predsednik uprave podjetja CGP, ki je partner izvajalca. Bogdan Božac je ob tej priložnosti povedal, da bodo v Trebelnem dobili vrhunski nizkoenergijski oziroma skoraj ničenergijski objekt moderne zasnove, ki bo grajen iz materialov prijaznih do okolja. Konstrukcija objekta bo lesena, prav tako bo lesen velik del fasade, izolacija pa bo v več kot 75 odstotkih iz celuloze, ki je naraven material.

Načrtovani objekti so zasnovani tako, da zadoščajo novi zakonodaji, ki bo začela veljati 1. januarja 2018, in zahtevam Eko sklada za nepovratne finančne spodbude za skoraj ničenergijske stavbe v javni lasti.

»V Marlesu ugotavljamo, da državne institucije čedalje pogosteje prepoznavajo vrednost investicij v leseno gradnjo, saj ta ohranja okolje in je odgovorna do generacij zanamcev. To ni le v nacionalnem interesu vsake družbe, temveč je vlaganje v lesene javne objekte, kakršni so denimo leseni vrtci in šole, hkrati tudi naložba v ekološko in zdravo bivalno okolje, ki najmlajšim omogoča razvoj in odraščanje v skladu s trajnostnim konceptom bivanja,« je povedal Božac.

Več kot 400 objektov – bogate izkušnje

Nove usmeritve, ki poudarjajo izbiro do narave in otrok prijaznih materialov, kažejo, da je les najprimernejši material za gradnjo športnih in šolskih objektov. Marles si je z več kot štiristo zgrajenimi vrtci in šolami pridobil bogate izkušnje na področju projektiranja in gradnje teh specifičnih objektov. Poleg primerne cene, hitrega sistema gradnje in s tem tudi hitre možnosti vselitve sta najpomembnejša varnost ter prijetno in zdravo bivanje otrok.

Za nizkoenergijske in pasivne vrtce – prvega v Sloveniji je Marles zgradil v Zgornji Kungoti – in šole ter tudi za vse druge objekte uporabljajo najnovejše materiale vrhunske kakovosti, ki maksimalno izpolnjujejo kriterije varne, varčne, estetske in ekološke gradnje, vsi dobavitelji pa izpolnjujejo zahteve evropskih standardov za gradbeništvo. Nizkoenergijski objekti so zgrajeni z minimalno količino primarne energije in minimalnim sproščanjem ogljikovega dioksida. Visoko učinkovite zgradbe zagotavljajo tudi minimalne stroške vzdrževanja v celotni življenjski dobi.

Neskončne možnosti za kakovostno bivanje

Gradnja Marlesovega vrtca ali šole traja do devet mesecev, po izgradnji pa se uporabniki lahko takoj vselijo v suh in za zdravje varen objekt. Hitrost pa ni edina prednost. Pomembni so tudi kakovost gradnje in vgrajenih materialov ter dobro razmerje med ceno in kakovostjo ter bivalnim udobjem. Gre za rešitev, ki je trajna, gospodarna, mednarodno priznana, preskušena in cenovno ugodna.

V objektih zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, kar se pokaže pri ravnanju s proračunskimi sredstvi, saj takšna zgradba skrbi za nizke stroške vzdrževanja z nizko porabo energije za ogrevanje. Če k temu dodamo še možnosti kontroliranega prezračevanja objektov z rekuperacijo, zbiranje deževnice za uporabo vode v sanitarijah in druge rešitve, ugotovimo, da so možnosti izboljšanja bivalnega ugodja in odgovornega odnosa do okolja skoraj neskončne.

Letos več povpraševanja po velikih lesenih objektih

Marles je z gradnjo lesenih javnih objektov prodrl tudi v tujino. Tako so na primer sredi maja v Malinski na hrvaškem otoku Krku zgradili 2,2 milijona evrov vreden vrtec, v občini Vabriga pa so nekoliko pozneje zgradili še športno dvorano, katere investicijska vrednost je pol milijona evrov.

V Marlesu letos nasploh poudarjajo občutno rast prodaje v segmentu velikih lesenih objektov – tako javnih kot stanovanjskih. Letos so izvozili že tri velike javne objekte – enega, velikega 600 kvadratnih metrov, so postavili tudi v srednji Italiji, kjer izvajajo popotresno obnovo. V Švici v bližini Lozane pa so začeli graditi luksuzen 15-stanovanjski kompleks, ki ga bo sestavljalo pet sklopov. Vrednost montažnih elementov brez obrtniških del presega milijon evrov. Graditi pa so začeli tudi večstanovanjski objekt v italijanskem delu Švice.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Boste lahko legalizirali črno gradnjo? Odvisno od dobre volje vašega uradnika 4

Kakšne preglavice povzroča pri legalizaciji črnih gradenj gradbeni zakon in zakaj je ta lahko - čeprav obljubljena - nemogoča tudi in...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator (Intervju) Vse nepremičnine mečemo v isti koš in potem poslušamo, kako cene rastejo 1

»Rastejo cene stanovanj in tu se zgodba konča. Trg poslovnih, trgovskih, industrijskih in logističnih nepremičnin stagnira.«

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kdo je kriv za zbezljane cene nepremičnin?

Spet mediji – tako kot takrat, ko so cene strmoglavljale; če želite izvedeti več, si prenesite brezplačno prilogo Nepremičnine

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Gradnja vse dražja in še dražja bo 2

Montažne hiše so se v letu dni podražile za dobro desetino, nekateri večji gradbeni projekti tudi za četrtino.

GRADBENIŠTVO
Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja 1

Ob Šmartinski cesti naj bi v kratkem zraslo okoli 500 novih stanovanj, če se uresničijo ideje Igorja Laha, pa še precej več

GRADBENIŠTVO
Kdo so gradbinci na lestvici 100 najbogatejših Slovencev

Na letošnji lestvici 100 najbogatejših Slovencev se je znašlo 13 takšnih, ki so kakorkoli povezani z gradbeništvom in nepremičninami

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija BIM se končno seli na velika gradbišča 1

Stolp Vinarium v Lendavi, zgrajen leta 2015, je bil prvi javni projekt, ki so ga projektirali z BIM; danes čaka na gradnjo druga cev...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kako zelo bogati Luksemburg poskrbi za stanovanjsko vprašanje revežev 2

Precej zanimivo prakso je predstavil Gilles Hempel, direktor luksemburške Agence Immobiliere Sociale (nepremičninsko-socialne agencije),...