(Intervju) Drugo cev karavanškega predora in drugi tir lahko zgradi konzorcij slovenskih podjetij (Intervju) Drugo cev karavanškega predora in drugi tir lahko zgradi konzorcij slovenskih podjetij »Ko so se pojavile težave v Agrokorju, je država za zaščito delovnih mest in poslovanja največjega slovenskega trgovca takoj sprejela lex Mercator, nihče pa ni s prstom mignil, ko se je celotna gradbena panoga dobesedno sesuvala in se je število zaposlenih v gradbeništvu zmanjšalo za polovico,« je med pogovorom poudaril član uprave gradbenega podjetja CGP Edo Škufca in tako opozoril na precej mačehovski odnos do panoge, ki bo letos skupno ustvarila skoraj dve milijardi evrov prihodkov in zaposluje več kot 55 tisoč ljudi.
Kdo od gradbincev je na lestvici 100 najbogatejših Slovencev Kdo od gradbincev je na lestvici 100 najbogatejših Slovencev Preverili smo, kdo z lestvice najbogatejših 100 Slovencev se ukvarja z gradbeništvom, gradbenim inženiringom in drugimi dejavnostmi, ki so povezane z gradbeništvom
Predlog novega zakona o nepremičninskem posredovanju razočaral nepremičninarje Predlog novega zakona o nepremičninskem posredovanju razočaral nepremičninarje Nepremičninske družbe so zmotile predvsem časovna omejitev ekskluzivnih posredniških pogodb, odprava dodatnih izobraževanj in (ne)napotilo k uporabi kodeksa dobrih običajev.
Heta prodaja nekdanjo Metalkino trgovino nad podhodom Ajdovščina Heta prodaja nekdanjo Metalkino trgovino nad podhodom Ajdovščina Heta Asset Resolution, slaba banka nekdanje avstrijske Hypo banke, v središču Ljubljane prodaja stavbo, v katerih je včasih delovala Metalkina trgovina, nekaj let pa je bil tam tudi sedež podjetja Časnik Finance.

Marles bo v Trebelnem zgradil športni center in dozidal šolo

16.10.2017  22:30
Na 1.200 kvadratnih metrov velikem območju je predvidena izgradnja telovadnice z dvorano in spremljajočimi prostori, dozidava dodatnih prostorov šole za izvajanje pouka ter nova zunanja ureditev.
Marles bo v Trebelnem zgradil športni center in dozidal šolo
Športni center v Trebelnem bo vrhunski nizkoenergijski oziroma skoraj ničenergijski objekt moderne zasnove, ki ga bo Marles zgradil do prihodnjega šolskega leta.

Trebelno bo do začetka prihodnjega šolskega leta bogatejše za sodobni športni center in dodatne prostore tamkajšnje šole. Naložba je vredna 1,9 milijona evrov. Za občino Mokronog - Trebelno je to največji projekt tega in prihodnjega leta. Naložbo sofinancirajo Eko sklad, fundacija za šport ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Lesena gradnja je odgovorna do generacij zanamcev

Pogodbo za gradnjo Športnega centra Trebelno in dozidavo podružnične šole so konec septembra podpisali Anton Maver, župan občine Mokronog - Trebelno, Bogdan Božac, direktor podjetja Marles hiše Maribor, ki je glavni izvajalec, ter Martin Gosenca, predsednik uprave podjetja CGP, ki je partner izvajalca. Bogdan Božac je ob tej priložnosti povedal, da bodo v Trebelnem dobili vrhunski nizkoenergijski oziroma skoraj ničenergijski objekt moderne zasnove, ki bo grajen iz materialov prijaznih do okolja. Konstrukcija objekta bo lesena, prav tako bo lesen velik del fasade, izolacija pa bo v več kot 75 odstotkih iz celuloze, ki je naraven material.

Načrtovani objekti so zasnovani tako, da zadoščajo novi zakonodaji, ki bo začela veljati 1. januarja 2018, in zahtevam Eko sklada za nepovratne finančne spodbude za skoraj ničenergijske stavbe v javni lasti.

»V Marlesu ugotavljamo, da državne institucije čedalje pogosteje prepoznavajo vrednost investicij v leseno gradnjo, saj ta ohranja okolje in je odgovorna do generacij zanamcev. To ni le v nacionalnem interesu vsake družbe, temveč je vlaganje v lesene javne objekte, kakršni so denimo leseni vrtci in šole, hkrati tudi naložba v ekološko in zdravo bivalno okolje, ki najmlajšim omogoča razvoj in odraščanje v skladu s trajnostnim konceptom bivanja,« je povedal Božac.

Več kot 400 objektov – bogate izkušnje

Nove usmeritve, ki poudarjajo izbiro do narave in otrok prijaznih materialov, kažejo, da je les najprimernejši material za gradnjo športnih in šolskih objektov. Marles si je z več kot štiristo zgrajenimi vrtci in šolami pridobil bogate izkušnje na področju projektiranja in gradnje teh specifičnih objektov. Poleg primerne cene, hitrega sistema gradnje in s tem tudi hitre možnosti vselitve sta najpomembnejša varnost ter prijetno in zdravo bivanje otrok.

Za nizkoenergijske in pasivne vrtce – prvega v Sloveniji je Marles zgradil v Zgornji Kungoti – in šole ter tudi za vse druge objekte uporabljajo najnovejše materiale vrhunske kakovosti, ki maksimalno izpolnjujejo kriterije varne, varčne, estetske in ekološke gradnje, vsi dobavitelji pa izpolnjujejo zahteve evropskih standardov za gradbeništvo. Nizkoenergijski objekti so zgrajeni z minimalno količino primarne energije in minimalnim sproščanjem ogljikovega dioksida. Visoko učinkovite zgradbe zagotavljajo tudi minimalne stroške vzdrževanja v celotni življenjski dobi.

Neskončne možnosti za kakovostno bivanje

Gradnja Marlesovega vrtca ali šole traja do devet mesecev, po izgradnji pa se uporabniki lahko takoj vselijo v suh in za zdravje varen objekt. Hitrost pa ni edina prednost. Pomembni so tudi kakovost gradnje in vgrajenih materialov ter dobro razmerje med ceno in kakovostjo ter bivalnim udobjem. Gre za rešitev, ki je trajna, gospodarna, mednarodno priznana, preskušena in cenovno ugodna.

V objektih zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, kar se pokaže pri ravnanju s proračunskimi sredstvi, saj takšna zgradba skrbi za nizke stroške vzdrževanja z nizko porabo energije za ogrevanje. Če k temu dodamo še možnosti kontroliranega prezračevanja objektov z rekuperacijo, zbiranje deževnice za uporabo vode v sanitarijah in druge rešitve, ugotovimo, da so možnosti izboljšanja bivalnega ugodja in odgovornega odnosa do okolja skoraj neskončne.

Letos več povpraševanja po velikih lesenih objektih

Marles je z gradnjo lesenih javnih objektov prodrl tudi v tujino. Tako so na primer sredi maja v Malinski na hrvaškem otoku Krku zgradili 2,2 milijona evrov vreden vrtec, v občini Vabriga pa so nekoliko pozneje zgradili še športno dvorano, katere investicijska vrednost je pol milijona evrov.

V Marlesu letos nasploh poudarjajo občutno rast prodaje v segmentu velikih lesenih objektov – tako javnih kot stanovanjskih. Letos so izvozili že tri velike javne objekte – enega, velikega 600 kvadratnih metrov, so postavili tudi v srednji Italiji, kjer izvajajo popotresno obnovo. V Švici v bližini Lozane pa so začeli graditi luksuzen 15-stanovanjski kompleks, ki ga bo sestavljalo pet sklopov. Vrednost montažnih elementov brez obrtniških del presega milijon evrov. Graditi pa so začeli tudi večstanovanjski objekt v italijanskem delu Švice.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.
Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Gradbena zakonodaja je sprejeta. Preverite glavne novosti. 3

Objekti, zgrajeni na črno, bodo lahko po hitri poti legalizirani le, če so bili zgrajeni pred letom 1998

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Kako boste lahko gradili v lastni režiji in kdaj vas lahko obišče inšpekcija

Po novi gradbeni zakonodaji bo omejitev za gradnjo v lastni režiji manj, a pozor, takoj, ko najamete električarja, ne gradite več sami!

GRADBENIŠTVO
(Nova gradbena zakonodaja) Kdo bo najbolj pod drobnogledom inšpektorjev? 4

Male, enostavne objekte bodo imele pod drobnogledom občine, zato se bodo državni gradbeni inšpektorji bolj posvečali večjim kršiteljem

GRADBENIŠTVO
Kdo od gradbincev je na lestvici 100 najbogatejših Slovencev

Preverili smo, kdo z lestvice najbogatejših 100 Slovencev se ukvarja z gradbeništvom, gradbenim inženiringom in drugimi dejavnostmi, ki...

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki (Intervju) Ne verjamem, da bi drugo cev karavanškega predora lahko gradilo slovensko podjetje 4

Tako pravi dr. Miroslav Premrov, dekan mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, ki nič kaj ne...

GRADBENIŠTVO
(Nova gradbena zakonodaja) Skriti davki ali kaj vse vam bodo lahko zaračunale občine

Novi zakon o urejanju prostora predvideva nove takse za nekatera zemljišča, vloge, lokacijske preveritve

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Znana najemnina za javna najemna stanovanja na Brdu in izhodišča za izračun stanovanjskega dodatka 1

Stroškovna najemnina za 102 najemni stanovanji na Brdu v Ljubljani, ki jih je zgradil Stanovanjski sklad (RS), bo 6,5 evra na kvadratni...