Predor Karavanke: tudi v Sloveniji 50-milijonske razlike v ponudbah. Zakaj? Predor Karavanke: tudi v Sloveniji 50-milijonske razlike v ponudbah. Zakaj? Dars je danes odpiral ponudbe za gradnjo druge cevi predora Karavanke. Zanimivo je, da smo dobili povsem enak razpon cen kot na avstrijski strani predora: od 89 do 140 milijonov evrov.
Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb Q-Air je Evropska unija prepoznala kot veliko inovacijo, pomembno za Evropo in širše, ter projekt finančno podprla v okviru programa Obzorje 2020.
Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov Danes bo znano, kdo je najugodnejši ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke – ocenjena vrednost gradbenih del je 121,5 milijona evrov
Gradnja stanovanj se je močno podražila Gradnja stanovanj se je močno podražila Visoka konjunktura v slovenskem gospodarstvu dviga stroške gradbenim podjetjem, kar se kaže pri višanju cen gradnje novih stanovanj, ki ga je zaznal tudi Statistični urad Republike Slovenije.

Marles bo v Trebelnem zgradil športni center in dozidal šolo

16.10.2017  22:30
Na 1.200 kvadratnih metrov velikem območju je predvidena izgradnja telovadnice z dvorano in spremljajočimi prostori, dozidava dodatnih prostorov šole za izvajanje pouka ter nova zunanja ureditev.
Marles bo v Trebelnem zgradil športni center in dozidal šolo
Športni center v Trebelnem bo vrhunski nizkoenergijski oziroma skoraj ničenergijski objekt moderne zasnove, ki ga bo Marles zgradil do prihodnjega šolskega leta.

Trebelno bo do začetka prihodnjega šolskega leta bogatejše za sodobni športni center in dodatne prostore tamkajšnje šole. Naložba je vredna 1,9 milijona evrov. Za občino Mokronog - Trebelno je to največji projekt tega in prihodnjega leta. Naložbo sofinancirajo Eko sklad, fundacija za šport ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Lesena gradnja je odgovorna do generacij zanamcev

Pogodbo za gradnjo Športnega centra Trebelno in dozidavo podružnične šole so konec septembra podpisali Anton Maver, župan občine Mokronog - Trebelno, Bogdan Božac, direktor podjetja Marles hiše Maribor, ki je glavni izvajalec, ter Martin Gosenca, predsednik uprave podjetja CGP, ki je partner izvajalca. Bogdan Božac je ob tej priložnosti povedal, da bodo v Trebelnem dobili vrhunski nizkoenergijski oziroma skoraj ničenergijski objekt moderne zasnove, ki bo grajen iz materialov prijaznih do okolja. Konstrukcija objekta bo lesena, prav tako bo lesen velik del fasade, izolacija pa bo v več kot 75 odstotkih iz celuloze, ki je naraven material.

Načrtovani objekti so zasnovani tako, da zadoščajo novi zakonodaji, ki bo začela veljati 1. januarja 2018, in zahtevam Eko sklada za nepovratne finančne spodbude za skoraj ničenergijske stavbe v javni lasti.

»V Marlesu ugotavljamo, da državne institucije čedalje pogosteje prepoznavajo vrednost investicij v leseno gradnjo, saj ta ohranja okolje in je odgovorna do generacij zanamcev. To ni le v nacionalnem interesu vsake družbe, temveč je vlaganje v lesene javne objekte, kakršni so denimo leseni vrtci in šole, hkrati tudi naložba v ekološko in zdravo bivalno okolje, ki najmlajšim omogoča razvoj in odraščanje v skladu s trajnostnim konceptom bivanja,« je povedal Božac.

Več kot 400 objektov – bogate izkušnje

Nove usmeritve, ki poudarjajo izbiro do narave in otrok prijaznih materialov, kažejo, da je les najprimernejši material za gradnjo športnih in šolskih objektov. Marles si je z več kot štiristo zgrajenimi vrtci in šolami pridobil bogate izkušnje na področju projektiranja in gradnje teh specifičnih objektov. Poleg primerne cene, hitrega sistema gradnje in s tem tudi hitre možnosti vselitve sta najpomembnejša varnost ter prijetno in zdravo bivanje otrok.

Za nizkoenergijske in pasivne vrtce – prvega v Sloveniji je Marles zgradil v Zgornji Kungoti – in šole ter tudi za vse druge objekte uporabljajo najnovejše materiale vrhunske kakovosti, ki maksimalno izpolnjujejo kriterije varne, varčne, estetske in ekološke gradnje, vsi dobavitelji pa izpolnjujejo zahteve evropskih standardov za gradbeništvo. Nizkoenergijski objekti so zgrajeni z minimalno količino primarne energije in minimalnim sproščanjem ogljikovega dioksida. Visoko učinkovite zgradbe zagotavljajo tudi minimalne stroške vzdrževanja v celotni življenjski dobi.

Neskončne možnosti za kakovostno bivanje

Gradnja Marlesovega vrtca ali šole traja do devet mesecev, po izgradnji pa se uporabniki lahko takoj vselijo v suh in za zdravje varen objekt. Hitrost pa ni edina prednost. Pomembni so tudi kakovost gradnje in vgrajenih materialov ter dobro razmerje med ceno in kakovostjo ter bivalnim udobjem. Gre za rešitev, ki je trajna, gospodarna, mednarodno priznana, preskušena in cenovno ugodna.

V objektih zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, kar se pokaže pri ravnanju s proračunskimi sredstvi, saj takšna zgradba skrbi za nizke stroške vzdrževanja z nizko porabo energije za ogrevanje. Če k temu dodamo še možnosti kontroliranega prezračevanja objektov z rekuperacijo, zbiranje deževnice za uporabo vode v sanitarijah in druge rešitve, ugotovimo, da so možnosti izboljšanja bivalnega ugodja in odgovornega odnosa do okolja skoraj neskončne.

Letos več povpraševanja po velikih lesenih objektih

Marles je z gradnjo lesenih javnih objektov prodrl tudi v tujino. Tako so na primer sredi maja v Malinski na hrvaškem otoku Krku zgradili 2,2 milijona evrov vreden vrtec, v občini Vabriga pa so nekoliko pozneje zgradili še športno dvorano, katere investicijska vrednost je pol milijona evrov.

V Marlesu letos nasploh poudarjajo občutno rast prodaje v segmentu velikih lesenih objektov – tako javnih kot stanovanjskih. Letos so izvozili že tri velike javne objekte – enega, velikega 600 kvadratnih metrov, so postavili tudi v srednji Italiji, kjer izvajajo popotresno obnovo. V Švici v bližini Lozane pa so začeli graditi luksuzen 15-stanovanjski kompleks, ki ga bo sestavljalo pet sklopov. Vrednost montažnih elementov brez obrtniških del presega milijon evrov. Graditi pa so začeli tudi večstanovanjski objekt v italijanskem delu Švice.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.
Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Vodnik: Kaj vse me čaka in kaj moram vedeti, če želim graditi hišo

Ni vse v nakupu parcele in montažne hiše, računajte na nekaj birokracije in vrsto dodatnih stroškov

GRADBENIŠTVO
Podjetniki in posamezniki, tako vam bo življenje grenila nova gradbena zakonodaja

Preverili smo, komu vse in kako bi nova gradbena zakonodaja lahko grenila življenje

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Po novem otežen vpis etažne lastnine 17

Novela zakona o evidentiranju nepremičnin prinaša za določen del lastnikov pomembno novost. Enostanovanjskih stavb, zgrajenih po 1....

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kranjska Gora je predraga, da bi kupili nekaj apartmajev in od tega živeli

Nepreverjeno, vendar povsem verjetno iz Kranjske Gore: med planiškimi poleti je v času prevlade poljskega skakalca Adama Malysza nekaj...

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov 2

Danes bo znano, kdo je najugodnejši ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke – ocenjena vrednost gradbenih del je 121,5 milijona...

GRADBENIŠTVO
Gradnja stanovanj se je močno podražila 1

Visoka konjunktura v slovenskem gospodarstvu dviga stroške gradbenim podjetjem, kar se kaže pri višanju cen gradnje novih stanovanj, ki...

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki (Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo

Nekatere razstavljavce na letošnjem sejmu Dom smo povprašali, kaj pričakujejo v letošnjem poslovnem letu in kako se prilagajajo...