Nepremičnine

Na ljubljanski gradbeni fakulteti zelo zadovoljni z obiskom dneva odprtih vrat

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
19.10.2017 15:15
Čas branja: 3 min

Ljubljansko fakulteto za gradbeništvo in geodezijo je danes obiskalo približno 250 dijakov, osnovnošolcev in njihovih spremljevalcev, ki so se prijavili na dan odprtih vrat. Z zanimivimi interaktivnimi in drugimi predstavitvami so jim ponudili veliko informacij o poklicnih možnostih v gradbeništvu, vodarstvu, okoljskem inženirstvu, geodeziji, stavbarstvu in pri prostorskem načrtovanju.

Povabili so dijake gimnazij in tistih srednjih šol, ki so povezane z njihovim študijskim procesom. Dekan FGG dr. Matjaž Mikoš je bil z udeležbo zelo zadovoljen. »Gre le za enega izmed dogodkov, s katerimi želimo spodbuditi zanimanje za študij na naši fakulteti. Drugi dogodki so še informativni dan in tehniški dnevi, ko se za predstavitev dogovorimo s posamezno šolo.«

Na fakulteto so povabili tudi osnovnošolce, saj gospodarski in izobraževalni cikli niso v sozvočju, zato informirajo tudi mlajše. Deloma jih vabijo zaradi tega, ker gimnazijski programi nimajo predmetov s področja tehnike, tehnologije in drugih disciplin, povezanih z inženirstvom. Zato bi radi zanimanje za specialna znanja spodbudili čim prej.

V Sloveniji premalo gradbenih inženirjev

Predlanskim je na ljubljanski FGG diplomiralo 190 študentov, lani 307, k čemur je treba dodati tudi 71 diplomantov, ki so v teh dveh letih končali študij na drugostopenjskih bolonjskih programih. Zaposlitvene možnosti diplomantov gradbene fakultete so po opažanjih vodstva vsako leto boljše, kar kaže praksa in čedalje več povpraševanja delodajalcev.

Nekaj let so zaznavali upad vpisa, kar se zdaj, ko se je gospodarstvo stabiliziralo, že izraža v pomanjkanju strokovnega kadra v Sloveniji. Diplomanti se najbolj pogosto zaposlijo v gradbenih in projektantskih podjetjih ter javnih ustanovah s področja okolja, prometne in komunalne infrastrukture, veliko pa jih kariero gradi v tujini.

Vse več informatike tudi v gradbeništvu

»Vse bolj se v gradnjo vpeljujejo krožno gospodarstvo in trajnostna načela, kar še širi študijska področja ter s tem tudi znanja in veščine, ki jih usvojijo naši diplomanti,« pravi Matjaž Mikoš, ki vlogo gradbenega inženirja v prihodnosti vidi kot povezovalca in vodjo vseh procesov – od načrtovanja, projektiranja in gradnje objektov do njihove uporabe in na koncu razgradnje. Poudarja še, da je njihova fakulteta močno vpeta tudi v različne mednarodne raziskovalne programe, prek katerih lahko v prakso aplicirajo nova znanja, materiale in pristope.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Nepremičnine
Vpis na študij gradbeništva je nehal upadati
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Vpis na študij gradbeništva je nehal upadati

Na ljubljanski in mariborski gradbeni fakulteti zaznavajo večje zanimanje za vpis na študij gradbenih smeri. To pripisujejo boljšim razmeram v slovenskem gospodarstvu in gradbeni panogi. Pogrešajo pa aktivnosti države za povečanje prepoznavnosti in priljubljenosti študija na tehniških fakultetah.

FINANCE
Nepremičnine
Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo 36

»Danes lahko naši diplomanti izbirajo med ponujenimi delovnimi mesti in se zaposlijo takoj, ko opravijo diplomo,« pravi dr. Janko Logar, izredni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Če se bodo uresničile načrtovane naložbe v infrastrukturo, bo še nekaj časa tako, saj je število študentov v višjih letnikih zelo majhno.

FINANCE
Nepremičnine
(Intervju) Ne verjamem, da bi drugo cev karavanškega predora lahko gradilo slovensko podjetje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec (Intervju) Ne verjamem, da bi drugo cev karavanškega predora lahko gradilo slovensko podjetje 4

Tako pravi dr. Miroslav Premrov, dekan mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, ki nič kaj ne idealizira razmer v slovenskem gradbeništvu.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
(Intervju) Drugo cev karavanškega predora in drugi tir lahko zgradi konzorcij slovenskih podjetij
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec (Intervju) Drugo cev karavanškega predora in drugi tir lahko zgradi konzorcij slovenskih podjetij 4

»Ko so se pojavile težave v Agrokorju, je država za zaščito delovnih mest in poslovanja največjega slovenskega trgovca takoj sprejela lex Mercator, nihče pa ni s prstom mignil, ko se je celotna gradbena panoga dobesedno sesuvala in se je število zaposlenih v gradbeništvu zmanjšalo za polovico,« je med pogovorom poudaril član uprave gradbenega podjetja CGP Edo Škufca in tako opozoril na precej mačehovski odnos do panoge, ki bo letos skupno ustvarila skoraj dve milijardi evrov prihodkov in zaposluje več kot 55 tisoč ljudi.

FINANCE
Nepremičnine
Prihodnje leto nova brezplačna usposabljanja za zaposlene v gradbeništvu
Nepremičnine
NepremičnineBranko Žnidaršič Prihodnje leto nova brezplačna usposabljanja za zaposlene v gradbeništvu

Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja s Šolskega centra Celje (ŠCC) bo v okviru mednarodnega projekta SKILLCO pripravila dva izobraževalna modula, ki bosta posodobila izobraževanje v gradbeni stroki – tako v srednjih šolah kot med zaposlenimi v podjetjih.

FINANCE
Nepremičnine
V prvih sedmih mesecih 16,4-odstotna letna rast vrednosti gradbenih del
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)