Nepremičnine

Samo zaradi astme v Evropi letno izgubimo 82 milijard evrov

»Za zdrave šolske, delovne in bivalne prostore bi morali narediti mnogo več, kot naredimo zdaj,« poudarja Vojko Golmajer, direktor podjetja Velux Slovenija.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
06.11.2017 14:20
Čas branja: 3 min
Samo zaradi astme v Evropi letno izgubimo 82 milijard evrov
Vojko Golmajer opozarja, da bi morali za boljše razmere v prostorih odgovornost sprejeti tako arhitekti in investitorji kot tudi institucije, ki oblikujejo pravila za gradnjo in obnovo stavb.

V Sloveniji vsaka peta družina, v Evropi pa vsaka šesta živi v vlažnih ali slabo osvetljenih prostorih. Kako komentirate ta podatek barometra Healthy Home?

Preveč ljudi živi v stavbah, kjer ne moremo govoriti o zdravem okolju. Pozimi ali poleti imajo težave z neustrezno temperaturo v prostorih in zračno vlažnostjo, imajo pa tudi premalo dnevne svetlobe. Devet od desetih stavb bo v uporabi tudi še leta 2050. Stavbni fond prenavljamo predvsem zaradi znižanja stroškov energije, vendar bi morali odločneje zahtevati tudi izboljšanje notranje klime, saj morajo stavbe zagotavljati zdrave razmere za življenje, delo in zabavo.

Kakšne so najpogostejše zdravstvene težave?

V Evropi ljudje preživimo okoli 90 odstotkov časa v zaprtih prostorih. Verjetnost za šibko zdravje je skoraj dvakrat večja, če živimo v vlažnih in temnih prostorih. Najpogostejša so obolenja dihal, astma, depresivnost, pojavi se nizka raven osebne energije. Zaradi slabih razmer tudi ne izkoristimo naših potencialov, nižja je produktivnost, učenje je slabše.

Kakšne so posledice na širšo družbo?

Premalo osvetljeni in neprimerno prezračevani prostori vplivajo na družbo mnogo bolj, kot se zdi na prvi pogled. Samo astma v Evropi povzroči okoli 82 milijard evrov neposrednih in posrednih stroškov ter izgub, kar je približno deset slovenskih proračunov. Širši pogled pokaže na neizkoriščeno produktivnost zaposlenih in na slabši učni uspeh v šolah. Po raziskavah se namreč otroci učijo tudi do 15 odstotkov hitreje, če imajo ustrezno dnevno svetlobo. Dokazov za pozitiven vpliv dnevne svetlobe in svežega zraka je še mnogo več.

Kakšna je torej odgovornost lastnikov stanovanj, da zagotovijo boljše bivanjske razmere?

Pri novogradnjah in prenovah bi moralo biti temeljno vodilo zdravo bivalno, šolsko ali delovno okolje in temu prilagojena čim boljša energetska učinkovitost. Pri tem vidim veliko vlogo arhitektov in investitorjev, ki bi morali imeti znanje o tem ter zagotoviti zdravo in produktivno okolje.

Kako pa naj jim pomagajo različne institucije, odgovorne za učinkovito rabo energije in čim boljše zdravje ljudi?

Skoraj bi morali govoriti o ministrstvu za gradnjo in zdrav­stvo in mogoče še gospodarstvo ali vsaj o tesni koordinaciji teh področij. S preventivo lahko izboljšamo zdravje, kar prinese še večjo blaginjo gospodarstvu, saj manj izostankov od dela in večja produktivnost prinesejo več dodane vrednosti kot le zmanjšan znesek na računu za energijo. Pri spodbujanju novogradenj in prenov zasebnih in javnih objektov bi morali postaviti merila, po katerih bi bila zdrava notranja klima poleg učinkovite rabe energije pogoj za pridobitev sredstev. Nižji račun za porabljeno energijo še ne pomeni, da uporabniki živijo v bolj zdravem prostoru. Poznamo enostavna merila za merjenje kakovosti zraka in bivalnega okolja. Gre za faktor dnevne svetlobe, temperaturo, vsebnost ogljikovega dioksida in zračno vlago.

Kako se zaznave vaših naročnikov o posledicah slabih bivalnih prostorov razlikujejo od raziskav mednarodnih institucij?

Ljudje vemo, da zdravje krepijo dober spanec, svež zrak, zdrava prehrana in ugodna dnevna svetloba, vendar se vedemo drugače. Vemo, da zračenje zmanjšuje kondenziranje zračne vlage in zatohlost in da moramo prostore zračiti. Vendar marsikdo ne odpre oken za nekaj minut na dan. Ker smo pozabljivi, moramo nekatere stvari avtomatizirati.

So naročniki javnih objektov bolje ozaveščeni?

Na žalost pri javnih objektih opažamo, da je v središču pozornosti čim manjši znesek na računu. Pri energetski prenovi šole v Endrupu na Danskem so z enostavnimi prijemi zmanjšali porabo energije in hkrati zelo izboljšali notranjo klimo. Tudi v Sloveniji imamo nekaj projektov z monitoringom po opravljenih delih, kjer spoznavamo razlike med izračuni med projektiranjem in dejanskim stanjem. Tako za javni kot zasebni sektor velja, da večinoma sledi minimalnim zahtevam, v katere bi morali resneje vtkati zdravo notranjo klimo. S tem bi tudi arhitekti dobili podlago za pogovor z naročniki.

Kako v vašem podjetju obveščate javnost o pomenu kakovostnih bivalnih prostorov?

V zadnjem desetletju je skupina Velux postavila in sodelovala pri 26 pilotnih projektih, kjer smo projektirali, zgradili in merili vplive in rezultate principov aktivne hiše. Naučili smo se in dokazali, da je z današnjim znanjem, tehnologijo in gradbenimi elementi možno prenoviti ali zgraditi skoraj nič­energijske objekte, kjer človek živi in dela v zdravem bivalnem okolju ob čim manjšem vplivu na okolje.

Katere pa so vaše konkretne aktivnosti za to?

Dnevna svetloba in sveži zrak v prostor prehajata skozi okna. Elektrificirana strešna okna poleg udobnosti prinašajo nove razsežnosti. Ker ljudje začutimo vlago ali ogljikov dioksid v zraku šele, ko nam škodi, dajemo na trg senzorski sistem, ki odpre okna in prezrači prostore takoj, ko zazna presežene vrednosti. Tega ne naredi v hladnem ali deževnem dnevu, človek ima pravico vse narediti po svojih potrebah, tudi senčenje na vroč poletni dan je avtomatizirano. Skratka, avtonomni pametni sistem, ki se lahko povezuje tudi širše.

Kako aktivnosti nadgrajujete s svetovanji vaših arhitektov in inženirjev?

Že pri projektiranju naredimo arhitektom in investitorjem analizo osvetljenosti z dnevno svetlobo, saj imamo orodje Daylight Visualiser, ki zelo dobro simulira osvetlitev prostorov z dnevno svetlobo. Za lažjo predstavo lahko naredimo tudi rendering. Takšna analiza bi morala biti vsaj pilotno obvezna za vse šole ali vrtce, s čimer bi zagotovili zdravo in produktivno izobraževalno okolje.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Nepremičnine
Načelo »vsi se spoznamo na vse« v mansardi plačamo z živci
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Načelo »vsi se spoznamo na vse« v mansardi plačamo z živci

Urejanje bivalnih prostorov v podstrešjih lahko postane ena najbolj racionalnih rešitev stanovanjskega vprašanja. Tisti, ki so na začetku skupne poti in nimajo začetnih sredstev za nakup stanovanja, si lahko na podstrešju stanovanjske hiše uredijo zelo prijeten dom.

FINANCE
Manager
Ljubljančani, ki v navidezno resničnost peljejo tudi Coca-Colo, Mercedes-Benz...
Manager
ManagerŽiga Brdnik Ljubljančani, ki v navidezno resničnost peljejo tudi Coca-Colo, Mercedes-Benz...

Malo podjetje Izstop raste predvsem s projekti virtualne resničnosti. Med njihovimi naročniki so tudi znana imena, na primer Coca-Cola, Krka, Postojnska jama, Mercedes-Benz, z Veluxom pa se širijo v svet.

FINANCE
Okolje & energija
Kako prihraniti tretjino energije za razsvetljavo in hkrati polepšati dom
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Kako prihraniti tretjino energije za razsvetljavo in hkrati polepšati dom (OGLAS)

V prazničnem obdobju leta radi več časa preživimo v udobnem objemu svojega doma, kar pomeni tudi višje stroške pri porabi električne energije. Prihranimo lahko tudi tako, da se ne odpovemo praznični okrasitvi. Vas zanima, kako?

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

Mnenja
Kakšen življenjski slog ste izbrali za svojo družino?
MnenjaRedakcija Medicine in ljudje Kakšen življenjski slog ste izbrali za svojo družino?

Zdrav življenjski slog je ključ do uspeha

Mnenja
(intervju) Športnik ne sme pozabiti, kdo je in kdo so njegovi prijatelji
MnenjaGorazd Suhadolnik (intervju) Športnik ne sme pozabiti, kdo je in kdo so njegovi prijatelji

Za sogovornike si želim ljudi, ki v težavah vidijo izzive, ne pa konec poti, pravi Iztok Čop, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Že leta si prizadeva za boljši status vrhunskih športnikov, zato ljudem na položaju v dialogu z njim ne more biti prav lagodno.

FINANCE
Dražbe
Spletna dražba Unija: Pošta znižala cene poslovnih prostorov
Dražbe
DražbeRedakcija Dražbe Spletna dražba Unija: Pošta znižala cene poslovnih prostorov

Izklicne cene so nižje do 19 odstotkov; spletna dražba bo potekala 13. decembra od 12. do 17. ure.

Članki
Zunanji izgled je odsev notranjega zdravja - kako poskrbeti zase?
ČlankiRedakcija Medicine in ljudje Zunanji izgled je odsev notranjega zdravja - kako poskrbeti zase?

Zdravo prehranjevanje in športna dejavnost vplivata na počutje