Nepremičnine

Kager hiši se je razvoj ničenergijske steklene hiše izplačal

V podjetju Kager hiša so že pred časom sprejeli odločitev, da bo steklena hiša rdeča nit njihovega razvoja. Princip leseno-steklene hiše se namreč povsem sklada z njihovo filozofijo.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
11.12.2017 22:30
Čas branja: 2 min
Kager hiši se je razvoj ničenergijske steklene hiše izplačal
Ničenergijska hiša iz skupine Vita Nova Classic

Ne govorijo le o energijskih karakteristikah, hišo kot objekt bivanja vidijo bolj kompleksno. Pazijo, da ne iščejo le odličnih energijskih kazalnikov, ampak se zavedajo, da gradijo domove. V skladu s trajnostnimi načeli objekt proučijo v vsem življenjskem ciklu. Razmišljajo o življenjski dobi vgrajenih komponent, prilagodljivosti potrebam stanovalcev v različnih življenjskih obdobjih, vseh stroških bivanja in o psihološki funkciji objekta.

Skoraj ničenergijske hiše

Med najpomembnejšimi zahtevami prenovljene direktive o energetski učinkovitosti stavb (EPBD Prenovitev) je prehod na skoraj ničenergijsko gradnjo novih stavb. Države članice morajo v svojih nacionalnih zakonodajah opredeliti merila za skoraj ničenergijsko hišo in nato ta merila postopoma uvesti v prakso, najprej v javnem sektorju, do leta 2020 pa mora postati skoraj ničenergijska gradnja obvezna za vse investitorje.

Ničenergijske hiše

Ničenergijske hiše z obnovljivimi viri energije same proizvedejo vso potrebno energijo za svoje delovanje. Pri tem moramo vzeti v zakup to:

  • namestitev fotovoltaičnih sistemov ali vetrnic,
  • izkoriščanje geotermalne energije, če je na voljo v neposredni bližini,
  • gradnja, izolacijski materiali, lokacija morajo biti enaki kot pri pasivni hiši.

Leseno-steklena hiša po sistemu Kager

Prvo klasično in zaradi krajinskih zahtev nekoliko arhitekturno konservativno zasnovano stekleno hišo Vita Nova Classic so zgradili leta 2002. Prostor med skeletom je zapolnjen s transparentnimi stekli in stenami. Zaradi velikanskih steklenih površin bi lahko pomislili na vprašanje ogrevanja ali poletnega pohlajevanja objekta. A to ni nobena težava, saj je objekt zgrajen brez toplotnih mostov, neprepusten za zrak in odlično toplotno izoliran.

Vrhunsko stavbno pohištvo ima trojno zasteklitev. Za ogrevanje, klimatizacijo in pripravo tople sanitarne vode skrbita toplotna črpalka in fotovoltaika. Zaradi zrakotesnosti objekta je potrebno prisilno prezračevanje. Svež zrak se vpihuje skozi talne rešetke ob zunanjih steklenih površinah, odvaja pa se skozi zajeme v kuhinji, sanitarijah in v najvišji točki mansarde. Odpadni zrak gre skozi izmenjevalnik toplote (rekuperator), ki predogreva dohodni zrak. V hiši ni radiatorjev, saj za ogrevanje poleg vpihovanja toplega (ali poleti ohlajenega) zraka skrbi talno gretje. S toplotno črpalko zemlja-voda in sistemom prezračevanja z vračanjem toplote je bil povprečni strošek elektrike za stanovanjsko hišo evro in pol na dan, z vgradnjo fotovoltaike in uporabo sončne energije pa hiša na letni ravni proizvede več električne energije, kot je porabi.

Steklena je lahko ničenergijska

Steklene hiše imajo izredno velik potencial, vendar je treba upoštevati njihove posebnosti. Skozi transparenten steklen ovoj pride v prostor veliko brezplačne sončne energije. Z večjo izolativnostjo stekel in prepustnostnostjo sončnega sevanja se bo ta potencial še močneje izrazil. Problem lahko pomenijo sončni pridobitki, ki lahko objekt pregrejejo, kar pa se lahko enostavno prepreči z doslednim zunanjim senčenjem. Ničenergijsko stekleno hišo lahko izvedemo že danes s samooskrbno sončno elektrarno.

Investicija v sončno samozadostno elektrarno

Lastnik je pred vgradnjo fotovoltaične elektrarne porabil za 145 evrov električne energije na mesec. Ob stanovanjski hiši so na parceli še drugi objekti oziroma večji porabniki električne energije. Gre za gospodarsko poslopje, naravni bazen in jacuzzi. Zaradi izjemno ugodne lege in optimalne orientacije hiše je investitor vgradil 11-kilovatno sončno elektrarno, s katero lahko letno proizvede 13.300 kilovatnih ur električne energije.

S subvencijo Eko sklada je investicija znašala 13 tisoč evrov. Mesečni obrok posojila je 120 evrov, prišteti je treba še 20 evrov omrežnine. Posojilo se odplačuje s proizvodnjo električne energije prek fotovoltaične elektrarne, po desetih letih bo lastnik plačeval le še omrežnino.

Smer razvoja steklenih hiš v podjetju Kager hiša

Izhodišče pri snovanju »steklene hiše 2020« je v razumevanju pozitivnih lastnosti stekla. V razvoj je treba vključiti vse kazalnike, ki vplivajo na kakovostno, prijetno in ekonomsko ugodno bivanje za celotno življenjsko dobo objekta. Pri razvoju objektov prihodnosti nikakor ne smemo zanemariti pomena kakovosti bivanja v smislu naravne svetlobe, odprtih pogledov, vizualno všečnih in arhitekturno skladnih objektov, ki so navdih tako za stanovalce kot za okolico.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nepremičnine
Proizvajalci montažnih hiš letos naredili več kot lani, optimistični tudi za prihodnje leto
OGLAS
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Proizvajalci montažnih hiš letos naredili več kot lani, optimistični tudi za prihodnje leto (OGLAS)

Dobri letošnji poslovni rezultati in optimizem, ki jih sporočajo slovenski proizvajalci montažnih hiš, nas niso presenetili. Leto 2017 je, kot v drugih panogah, leto visoke konjunkture in rasti povpraševanja.

FINANCE
Nepremičnine
 Vrstne hiše so vroče žemljice, velikih potratnih hiš pa noče nihče
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Vrstne hiše so vroče žemljice, velikih potratnih hiš pa noče nihče

Večje stanovanjske hiše se težko prodajo. Zanimive so za investitorje, ki hišo podrejo, na parceli pa potem zgradijo večstanovanjski objekt in stanovanja prodajo na trgu.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Nepremičnine
Pozor, konec tedna bo po Sloveniji za javnost odprtih 20 pasivnih hiš
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Pozor, konec tedna bo po Sloveniji za javnost odprtih 20 pasivnih hiš

Dnevi pasivnih hiš bodo potekali od 10. do 12. novembra; poleg predstavitve posameznih hiš organizatorji pripravljajo tudi predavanja o značilnostih pasivnih hiš in možnostih financiranja njihove gradnje.

FINANCE
Dražbe
Te hiše boste lahko decembra kupili na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin Te hiše boste lahko decembra kupili na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 61.500 evrih in sežejo do 400 tisočakov

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.