Poenotenje tehničnih specifikacij le za gradnjo cestne in železniške infrastrukture Poenotenje tehničnih specifikacij le za gradnjo cestne in železniške infrastrukture Projekt poenotenja tehničnih specifikacij za cestno in železniško infrastrukturo od oktobra lani teče pod okriljem ministrstva za infrastrukturo. V dveh letih bodo za prioritetna področja namenili 1,6 milijona evrov.
Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine so vabljiv pristan za presežne milijone, v njih slovenski multimilijonarji, ne glede na naravo osnovne dejavnosti, s katero so ustvarili svoje bogastvo, vidijo tudi priložnosti za zaslužek s hotelirstvom ali stanovanjsko gradnjo.
Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja Ob Šmartinski cesti naj bi v kratkem zraslo okoli 500 novih stanovanj, če se uresničijo ideje Igorja Laha, pa še precej več
Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu V vodilnem slovenskem proizvajalcu montažnih objektov Lumarju pozdravljajo spremembe direktive o skoraj ničenergijski gradnji. Direktor podjetja Marko Lukić poudarja, da že danes gradijo po tem standardu, kot pozitiven učinek direktive pa vidi, da se bo z njo trg prečistil. Na njem bodo obstali le tehnološko in procesno najnaprednejši.

Kager hiši se je razvoj ničenergijske steklene hiše izplačal

Čas branja: 2 min
11.12.2017  22:30
V podjetju Kager hiša so že pred časom sprejeli odločitev, da bo steklena hiša rdeča nit njihovega razvoja. Princip leseno-steklene hiše se namreč povsem sklada z njihovo filozofijo.
Kager hiši se je razvoj ničenergijske steklene hiše izplačal
Ničenergijska hiša iz skupine Vita Nova Classic

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Kager hiša dodaj

Ne govorijo le o energijskih karakteristikah, hišo kot objekt bivanja vidijo bolj kompleksno. Pazijo, da ne iščejo le odličnih energijskih kazalnikov, ampak se zavedajo, da gradijo domove. V skladu s trajnostnimi načeli objekt proučijo v vsem življenjskem ciklu. Razmišljajo o življenjski dobi vgrajenih komponent, prilagodljivosti potrebam stanovalcev v različnih življenjskih obdobjih, vseh stroških bivanja in o psihološki funkciji objekta.

Skoraj ničenergijske hiše

Med najpomembnejšimi zahtevami prenovljene direktive o energetski učinkovitosti stavb (EPBD Prenovitev) je prehod na skoraj ničenergijsko gradnjo novih stavb. Države članice morajo v svojih nacionalnih zakonodajah opredeliti merila za skoraj ničenergijsko hišo in nato ta merila postopoma uvesti v prakso, najprej v javnem sektorju, do leta 2020 pa mora postati skoraj ničenergijska gradnja obvezna za vse investitorje.

Ničenergijske hiše

Ničenergijske hiše z obnovljivimi viri energije same proizvedejo vso potrebno energijo za svoje delovanje. Pri tem moramo vzeti v zakup to:

  • namestitev fotovoltaičnih sistemov ali vetrnic,
  • izkoriščanje geotermalne energije, če je na voljo v neposredni bližini,
  • gradnja, izolacijski materiali, lokacija morajo biti enaki kot pri pasivni hiši.

Leseno-steklena hiša po sistemu Kager

Prvo klasično in zaradi krajinskih zahtev nekoliko arhitekturno konservativno zasnovano stekleno hišo Vita Nova Classic so zgradili leta 2002. Prostor med skeletom je zapolnjen s transparentnimi stekli in stenami. Zaradi velikanskih steklenih površin bi lahko pomislili na vprašanje ogrevanja ali poletnega pohlajevanja objekta. A to ni nobena težava, saj je objekt zgrajen brez toplotnih mostov, neprepusten za zrak in odlično toplotno izoliran.

Vrhunsko stavbno pohištvo ima trojno zasteklitev. Za ogrevanje, klimatizacijo in pripravo tople sanitarne vode skrbita toplotna črpalka in fotovoltaika. Zaradi zrakotesnosti objekta je potrebno prisilno prezračevanje. Svež zrak se vpihuje skozi talne rešetke ob zunanjih steklenih površinah, odvaja pa se skozi zajeme v kuhinji, sanitarijah in v najvišji točki mansarde. Odpadni zrak gre skozi izmenjevalnik toplote (rekuperator), ki predogreva dohodni zrak. V hiši ni radiatorjev, saj za ogrevanje poleg vpihovanja toplega (ali poleti ohlajenega) zraka skrbi talno gretje. S toplotno črpalko zemlja-voda in sistemom prezračevanja z vračanjem toplote je bil povprečni strošek elektrike za stanovanjsko hišo evro in pol na dan, z vgradnjo fotovoltaike in uporabo sončne energije pa hiša na letni ravni proizvede več električne energije, kot je porabi.

Steklena je lahko ničenergijska

Steklene hiše imajo izredno velik potencial, vendar je treba upoštevati njihove posebnosti. Skozi transparenten steklen ovoj pride v prostor veliko brezplačne sončne energije. Z večjo izolativnostjo stekel in prepustnostnostjo sončnega sevanja se bo ta potencial še močneje izrazil. Problem lahko pomenijo sončni pridobitki, ki lahko objekt pregrejejo, kar pa se lahko enostavno prepreči z doslednim zunanjim senčenjem. Ničenergijsko stekleno hišo lahko izvedemo že danes s samooskrbno sončno elektrarno.

Investicija v sončno samozadostno elektrarno

Lastnik je pred vgradnjo fotovoltaične elektrarne porabil za 145 evrov električne energije na mesec. Ob stanovanjski hiši so na parceli še drugi objekti oziroma večji porabniki električne energije. Gre za gospodarsko poslopje, naravni bazen in jacuzzi. Zaradi izjemno ugodne lege in optimalne orientacije hiše je investitor vgradil 11-kilovatno sončno elektrarno, s katero lahko letno proizvede 13.300 kilovatnih ur električne energije.

S subvencijo Eko sklada je investicija znašala 13 tisoč evrov. Mesečni obrok posojila je 120 evrov, prišteti je treba še 20 evrov omrežnine. Posojilo se odplačuje s proizvodnjo električne energije prek fotovoltaične elektrarne, po desetih letih bo lastnik plačeval le še omrežnino.

Smer razvoja steklenih hiš v podjetju Kager hiša

Izhodišče pri snovanju »steklene hiše 2020« je v razumevanju pozitivnih lastnosti stekla. V razvoj je treba vključiti vse kazalnike, ki vplivajo na kakovostno, prijetno in ekonomsko ugodno bivanje za celotno življenjsko dobo objekta. Pri razvoju objektov prihodnosti nikakor ne smemo zanemariti pomena kakovosti bivanja v smislu naravne svetlobe, odprtih pogledov, vizualno všečnih in arhitekturno skladnih objektov, ki so navdih tako za stanovalce kot za okolico.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Boste lahko legalizirali črno gradnjo? Odvisno od dobre volje vašega uradnika 4

Kakšne preglavice povzroča pri legalizaciji črnih gradenj gradbeni zakon in zakaj je ta lahko - čeprav obljubljena - nemogoča tudi in...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator (Intervju) Vse nepremičnine mečemo v isti koš in potem poslušamo, kako cene rastejo 1

»Rastejo cene stanovanj in tu se zgodba konča. Trg poslovnih, trgovskih, industrijskih in logističnih nepremičnin stagnira.«

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kdo je kriv za zbezljane cene nepremičnin?

Spet mediji – tako kot takrat, ko so cene strmoglavljale; če želite izvedeti več, si prenesite brezplačno prilogo Nepremičnine

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Gradnja vse dražja in še dražja bo 2

Montažne hiše so se v letu dni podražile za dobro desetino, nekateri večji gradbeni projekti tudi za četrtino.

GRADBENIŠTVO
Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja 1

Ob Šmartinski cesti naj bi v kratkem zraslo okoli 500 novih stanovanj, če se uresničijo ideje Igorja Laha, pa še precej več

GRADBENIŠTVO
Kdo so gradbinci na lestvici 100 najbogatejših Slovencev

Na letošnji lestvici 100 najbogatejših Slovencev se je znašlo 13 takšnih, ki so kakorkoli povezani z gradbeništvom in nepremičninami

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija BIM se končno seli na velika gradbišča 1

Stolp Vinarium v Lendavi, zgrajen leta 2015, je bil prvi javni projekt, ki so ga projektirali z BIM; danes čaka na gradnjo druga cev...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kako zelo bogati Luksemburg poskrbi za stanovanjsko vprašanje revežev 2

Precej zanimivo prakso je predstavil Gilles Hempel, direktor luksemburške Agence Immobiliere Sociale (nepremičninsko-socialne agencije),...