Poenotenje tehničnih specifikacij le za gradnjo cestne in železniške infrastrukture Poenotenje tehničnih specifikacij le za gradnjo cestne in železniške infrastrukture Projekt poenotenja tehničnih specifikacij za cestno in železniško infrastrukturo od oktobra lani teče pod okriljem ministrstva za infrastrukturo. V dveh letih bodo za prioritetna področja namenili 1,6 milijona evrov.
Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine na muhi slovenskih milijonarjev Nepremičnine so vabljiv pristan za presežne milijone, v njih slovenski multimilijonarji, ne glede na naravo osnovne dejavnosti, s katero so ustvarili svoje bogastvo, vidijo tudi priložnosti za zaslužek s hotelirstvom ali stanovanjsko gradnjo.
Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja Ob Šmartinski cesti naj bi v kratkem zraslo okoli 500 novih stanovanj, če se uresničijo ideje Igorja Laha, pa še precej več
Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu V vodilnem slovenskem proizvajalcu montažnih objektov Lumarju pozdravljajo spremembe direktive o skoraj ničenergijski gradnji. Direktor podjetja Marko Lukić poudarja, da že danes gradijo po tem standardu, kot pozitiven učinek direktive pa vidi, da se bo z njo trg prečistil. Na njem bodo obstali le tehnološko in procesno najnaprednejši.

Marles na poti do aktivne hiše

Čas branja: 3 min
11.12.2017  22:30
Marles na poti do aktivne hiše
Marlesove stavbe, grajene v pasivni tehnologiji, v celotnem življenjskem ciklu zaradi ekološke neoporečnosti ne obremenjujejo okolja.

Več iz teme:  
Marles > Zero >
Obveščaj me o novih člankih:  
Marles dodaj
Zero dodaj

V Marlesu, vodilnem, največjem in najstarejšem slovenskem proizvajalcu lesenih montažnih objektov, so se s konceptom Zero Energy Home odzvali na trende, ki gredo v smeri popolne energetske samozadostnosti večine objektov. Temu sledijo že dalj časa, kar je ena njihovih glavnih konkurenčnih prednosti. V sklopu koncepta Zero Energy Home imajo vse Marlesove hiše vgrajeno predpripravo za morebitno poznejšo namestitev sončne elektrarne ter polnilnice za električni avtomobil. Tako je vsaka Marlesova hiša le korak stran, da postane aktivna ter s tem energetsko neodvisna in samozadostna.

Lahko pa kupcem v sodelovanju s partnerji zagotovijo, da bo njihova hiša že danes imela lastno sončno elektrarno in polnilno postajo za električni avtomobil.

V ponudbi tudi paket Marles Intelligence

V sklopu letošnjih jesenskih ugodnosti so veliko pozornosti namenili paketu Marles Intelligence, ki vključuje vrsto storitev za avtomatsko upravljanje procesov v stanovanjskih hišah. Pametni sistem zagotavlja še boljšo energetsko učinkovitost, večjo varnost in udobje ter upravljanje na daljavo prek pametnih telefonov, tabličnih ali osebnih računalnikov in pametnih ur.

Že lansko jesen so kot prvi slovenski ponudnik v standardno ponudbo hiše na ključ vključili sistem krmiljenja toplotne črpalke in prisilnega prezračevanja z rekuperacijo prek oddaljenega dostopa. S tem kupec pridobi popoln nadzor nad sistemom s katerekoli lokacije na svetu, ki mu omogoča dostop do spleta.

To jesen pa so naredili nov korak. Dodatno ponujajo še oddaljeno upravljanje senčil in razsvetljave. Na voljo so različne uporabniške scene in urniki, s katerimi kupec simulira prisotnost v času odsotnosti. Sistem omogoča tudi integracijo različnih drugih sistemov, ki še dodatno povečujejo varnost in stalen nadzor doma.

Kupcem je ves čas na voljo arhitekt

V Marlesu pravijo, da se je letos število kupcev, ki so se odločili za pasivno hišo, znova povečalo. »To so običajno zahtevnejše stranke, ki že imajo določeno predznanje o energetski varčnosti ter prednostih montažnih objektov in pasivne gradnje,« opažajo v Marlesu. Vsi ti kupci imajo zato ves čas na voljo arhitekta in druge strokovnjake, ki jim svetujejo in jih usmerjajo pri gradnji. Pri pasivni hiši je namreč že od vsega začetka potrebno sodelovanje različnih strok, kot so arhitekt ter strokovnjaki gradbene fizike, strojnih inštalacij in elektroinštalacij.

Nadstandardna bivalna klima

V Marlesu so pasivni sistem razvili izključno iz ekoloških materialov, zato njihovi objekti, grajeni v pasivni tehnologiji, v celotnem življenjskem ciklu zaradi ekološke neoporečnosti ne obremenjujejo okolja. V objekte vgrajujejo le preverjene in certificirane materiale najvišje kakovosti, ki jih njihovi inženirji ob strogo načrtovanih detajlih in industrijski natančnosti proizvodnje razvijejo v objekte, ki jih odlikuje izjemno bivalno ugodje.

Temelj je dobra izlolacija

Najpomembnejši dejavniki pri zasnovi pasivne hiše so toplotni ovoj, ki ga v Marlesu zagotovijo že s 40-centimetrov debelo steno, orientacija objekta, osončenost, ustrezna izvedba prezračevanja z vračanjem toplote (rekuperacija) ter primerna zrakotesnost.

Nosilna konstrukcija zunanjih sten je brez toplotnih mostov. Vsi visoko kakovostni izolacijski materiali, ki jih uporabljajo, stroške ogrevanja krepko znižajo, saj pasivna hiša za svoje delovanje na leto porabi manj kot 15 kilovatnih ur energije na kvadratni meter. Ker izkorišča obnovljive vire energije in notranje vire, je skoraj ni treba ne ogrevati ne hladiti. Udobno in zdravo klimo lahko tako vzdržujemo brez aktivnih sistemov ogrevanja in hlajenja.

Brez rekuperacije ni pasivne hiše

Marles v svoje pasivne objekte standardno vgrajuje vrhunske naprave, ki vračajo do 93 odstotkov energije. To pomeni, da s toplim zavrženim zrakom grejemo svež hladen zrak. Zunanji zrak je dobro filtriran – v njem na primer ni prahu s ceste in pelodnega prahu, kar znajo posebej ceniti astmatiki in ljudje z alergijami. S stalnim prezračevanjem poleg ogljikovega dioksida iz hiše odstranjujemo tudi vlago in neprijetne vonjave.

Komfortni prezračevalni sistem z vračanjem toplote izrabljenega zraka zagotavlja zdravo bivalno okolje, minimalne toplotne izgube zaradi prezračevanja in optimalno vlago v bivalnih prostorih. Najmanj v dveh urah bo zrak v hiši v celoti zamenjan. Ker odpiranje oken ni več potrebno, se izognemo neprijetnemu nihanju temperature zraka in izgubi toplote skozi odprta okna.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Več iz teme:  
Marles > Zero >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Boste lahko legalizirali črno gradnjo? Odvisno od dobre volje vašega uradnika 4

Kakšne preglavice povzroča pri legalizaciji črnih gradenj gradbeni zakon in zakaj je ta lahko - čeprav obljubljena - nemogoča tudi in...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator (Intervju) Vse nepremičnine mečemo v isti koš in potem poslušamo, kako cene rastejo 1

»Rastejo cene stanovanj in tu se zgodba konča. Trg poslovnih, trgovskih, industrijskih in logističnih nepremičnin stagnira.«

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kdo je kriv za zbezljane cene nepremičnin?

Spet mediji – tako kot takrat, ko so cene strmoglavljale; če želite izvedeti več, si prenesite brezplačno prilogo Nepremičnine

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Gradnja vse dražja in še dražja bo 2

Montažne hiše so se v letu dni podražile za dobro desetino, nekateri večji gradbeni projekti tudi za četrtino.

GRADBENIŠTVO
Prebujeni projekti ob Šmartinski: tudi litijski Trgograd bo gradil stanovanja 1

Ob Šmartinski cesti naj bi v kratkem zraslo okoli 500 novih stanovanj, če se uresničijo ideje Igorja Laha, pa še precej več

GRADBENIŠTVO
Kdo so gradbinci na lestvici 100 najbogatejših Slovencev

Na letošnji lestvici 100 najbogatejših Slovencev se je znašlo 13 takšnih, ki so kakorkoli povezani z gradbeništvom in nepremičninami

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija BIM se končno seli na velika gradbišča 1

Stolp Vinarium v Lendavi, zgrajen leta 2015, je bil prvi javni projekt, ki so ga projektirali z BIM; danes čaka na gradnjo druga cev...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kako zelo bogati Luksemburg poskrbi za stanovanjsko vprašanje revežev 2

Precej zanimivo prakso je predstavil Gilles Hempel, direktor luksemburške Agence Immobiliere Sociale (nepremičninsko-socialne agencije),...