Nepremičnine

Digitalno preoblikovanje gradbeništva

Potreben je skupen evropski pristop k razvoju digitalnega gradbenega sektorja svetovnega razreda.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
20.12.2017 07:45
Čas branja: 2 min

Industrija gradbenih strojev in opreme deluje pod svojim digitalnim potencialom. V naslednjih nekaj letih bodo podjetja morala prilagoditi pristop k razvoju izdelkov in vse bolj digitalizirati svoje stroje in dejavnosti ter spodbujati odprtost za inovacije. To bo ključno za izboljšanje konkurenčnosti gradbeništva in bo drastično vplivalo na dinamiko gradbene aktivnosti in pozicioniranje proizvajalcev strojev. Vprašanje digitalizacije gradbenih strojev je bilo glavna tema Tehničnega foruma, ki je potekal na oktobrskem vrhu Odbora za evropsko gradbeno opremo (CECE) v Bruslju.

Digitalno preoblikovanje gradbeništva

Strokovnjaki iz sektorja so prepričani, da se bo zgodila pomembna digitalna preobrazba v industriji gradbenih strojev, ki bo spremljala razvoj digitalnih gradbenih projektov. Na primer, metodologija BIM (Building Information Modeling), ki temelji na inteligentnem informacijskem modelu za načrtovanje, vizualizacijo, simulacijo in pripravo vse potrebne dokumentacije, kot tudi izmenjavo podatkov v vseh fazah načrtovanja in gradnje.

Sue Arundale, direktorica tehničnih in okoljskih poslov v Evropskem združenju industrije gradbenih strojev (FIEC), je pojasnila, da bi BIM pospešil razvoj in uporabo pametnih gradbenih strojev in bistveno spremenil poslovne modele. S predstavitvijo nove delovne skupine FIEC za gradbeništvo 4.0 je Sue Arundale pozdravila poziv, da se združijo moči skozi celotno vrednostno verigo. Izraz »big data solutions« pomeni obdobje, v katerem bodo informacije krožile v velikih količinah, bolj kot kadarkoli v zgodovini in te informacije lahko postanejo ključni dejavnik razlikovanja in pobudnik ustvarjanja dodatne vrednosti že v prihodnjih letih, saj se banke podatkov intenzivno ustvarjajo, kupci pa postajajo vse bolj zapleteni v svojih zahtevah. Digitalizirani stroji bodo bolj pregledni za svoje uporabnike v smislu spremljanja učinkovitosti, napak in stroškov izkoriščanja. Proizvajalci morajo najti nove strategije za izboljšanje preglednosti.

Po besedah Geerta Maesa, višjega vodje Oddelka za standarde v Evropskem odboru za elektrotehnično standardizacijo (CEN-CENELEC), je treba razviti tudi standardizirane rešitve za digitalno mreženje, ki bodo omogočile medsebojno sodelovanje vseh decentraliziranih subjektov na enem gradbišču, kar pomeni sodelovanje načrtovalcev, izvajalcev in strokovnega nadzora. Spretnosti in vloge operaterjev gradbenih strojev se bodo dramatično spremenile – postali bodo osrednji koordinatorji procesov s potrebo razviti povsem nova znanja in spretnosti.

Več delati vnaprej, da se zagotovi celovitost podatkov

Lanfranco Marasso iz Evropske organizacije za kibernetično varnost (ECSO) je pojasnil problem morebitne nevarnosti za digitalizacijo v obliki "kibernetskega kriminala", ki lahko močno škoduje podjetjem, ki sodelujejo v tem procesu. Torej morajo vsa podjetja v svoje procese vključiti varnostno tehnologijo. Njegov predlog podpira digitalno zgrajena okolja, vključno z inteligentnimi zgradbami in pametnimi mesti, ki zagotavljajo okvir za obvladovanje tveganj, ki vplivajo na vgrajeno lastnino.

Potreba po usklajenem skupnem pristopu

EU in države članice morajo ustvariti ustrezen digitalni okvir, kot je omrežje s hitro izmenjavo podatkov ali odprtih standardov za izmenjavo podatkov. Obstaja še veliko prostora za izboljšave, ko gre za digitalne spretnosti. Čeprav mnoge države članice EU vsiljujejo na primer metodologijo BIM, obstaja nevarnost digitalnega razkoraka, ker so nekatere države, ko gre za digitalizacijo industrije, še posebej močne. Zaradi boljše koordinacije vseh vhodnih dejavnikov s pomočjo digitalnih orodij se pričakuje, da bo stroški gradnje nižji tudi za petino.

Vrh CECE je osrednji bienalni dogodek proizvajalcev gradbenih strojev v Evropi, ki poleg politikov iz EU privablja tudi predstavnike dobaviteljev, zastopnikov, izvajalcev del, predstavnikov industrije in drugih partnerjev. Letošnja tema je bila »Industrija in politika: zgodovinski proces preoblikovanja«.

Članek je bil novembra 2017 prvotno objavljen v strokovni reviji Mineral.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
(Intervju) Drugo cev karavanškega predora in drugi tir lahko zgradi konzorcij slovenskih podjetij
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec (Intervju) Drugo cev karavanškega predora in drugi tir lahko zgradi konzorcij slovenskih podjetij 4

»Ko so se pojavile težave v Agrokorju, je država za zaščito delovnih mest in poslovanja največjega slovenskega trgovca takoj sprejela lex Mercator, nihče pa ni s prstom mignil, ko se je celotna gradbena panoga dobesedno sesuvala in se je število zaposlenih v gradbeništvu zmanjšalo za polovico,« je med pogovorom poudaril član uprave gradbenega podjetja CGP Edo Škufca in tako opozoril na precej mačehovski odnos do panoge, ki bo letos skupno ustvarila skoraj dve milijardi evrov prihodkov in zaposluje več kot 55 tisoč ljudi.

FINANCE
Nepremičnine
Prihodnje leto nova brezplačna usposabljanja za zaposlene v gradbeništvu
Nepremičnine
NepremičnineBranko Žnidaršič Prihodnje leto nova brezplačna usposabljanja za zaposlene v gradbeništvu

Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja s Šolskega centra Celje (ŠCC) bo v okviru mednarodnega projekta SKILLCO pripravila dva izobraževalna modula, ki bosta posodobila izobraževanje v gradbeni stroki – tako v srednjih šolah kot med zaposlenimi v podjetjih.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Vrednost gradbenih del na stavbah oktobra na letni ravni višja za 40 odstotkov
FINANCE
Manager
Kakšna bo gradbena industrija čez pet ali deset let
Manager
ManagerSaša Bavec Kakšna bo gradbena industrija čez pet ali deset let 1

 Amplituda in hitrost sprememb, ki jih prinaša val digitalizacije, bosta nepripravljene in neprilagodljive odplaknili v zgodovino kot v preteklosti komet dinozavre.

FINANCE
Nepremičnine
Vrednost gradbenih del se je lani povzpela na slabih 1,9 milijarde evrov
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Vrednost gradbenih del se je lani povzpela na slabih 1,9 milijarde evrov

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila lanska vrednost opravljenih gradbenih del za 17,8 odstotka višja od predlanske in je dosegla 1,88 milijarde evrov. Vrednost gradbenih del na stavbah je bila višja za 27,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 14,6 odstotka.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.