Nepremičnine

(Intervju) Reciklirani gradbeni materiali prispevajo k trajnostnemu razvoju

Pogovarjali smo se s predstavnikom evropske komisije Wojciechom Klimekom, ki nam je razkril problematiko gospodarjenja z gradbenimi odpadki skladno s protokolom Evropske unije.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
21.12.2017 12:00
Čas branja: 2 min

Po izkušnjah v nekaterih državah je največja težava slabo nadzorovan tok gradbenih odpadkov. Kakšne so izkušnje nadzorovanja toka gradbenih odpadkov v EU?

Da bi nadzorovali tok gradbenih odpadkov in odpadkov, ki nastanejo ob rušenjih, je glavno, da od začetka poznamo vrste nastalih odpadkov. Idealno je stavbe oceniti pred njihovim rušenjem, s čimer identificiramo materiale v zgradbi. Določiti je treba deleže materialov, ki jih je mogoče reciklirati ali znova uporabiti, druge materiale in nevarne snovi. S tem ugotovimo možnosti za recikliranje in vnovično uporabo ter določimo ukrepe za varno ravnanje z nevarnimi odpadki. V nekaterih državah članicah se informacije, zbrane med tako oceno, uporabijo za določitev višine depozita, ki ga je treba plačati upravnim organom. Depozit se vrne, ko lastnik gradnje dokaže, da so bili odpadki iz gradnje ali rušenja poslani v obrate za predelavo z veljavnim dovoljenjem. Pred nedavnim sprejete smernice EU lahko pri tem pomagajo. Ocena stavb, vključno s predvidevanji tipov nastalih odpadkov, je pomemben korak. Dopolnjevati ga morajo postopki, ki jim morajo podjetja slediti pri rušenju, transportu in obdelavi odpadkov. Ti postopki so v najnaprednejših državah vsakdanji in zagotavljajo, da odpadkom lahko sledimo od izvora do reciklaže, vnovične uporabe ali odstranitve. Vse to morajo podpirati dodatni ukrepi, kot so ozaveščanje, usposabljanje in inšpekcijski ukrepi.

Kdo naj izvaja nadzor: okoljska inšpekcija, gradbena inšpekcija ali obe?

Težko je reči, kateri je pravi inšpekcijski organ. Najboljša izbira je odvisna od specifik države. Če je udeleženih več upravnih organov, morajo biti dobro usklajeni. Vsi se morajo držati enakih vodil ali meril za inšpekcije in medsebojno izmenjavo informacij. Inšpekcije je treba opraviti na gradbiščih, pri transportu odpadkov in v centrih za obdelavo odpadkov. Kolikor mi je znano, ima zelena policija mnogo boljše možnosti in sredstva za nadzor gibanja transportiranega materiala in za pregon protizakonitega odlaganja kot gradbena inšpekcija. Ta naj preverja, ali so načrti rušenja in revizije sprejeti v skladu z zakonom, in nadzoruje rezultate njihove uresničitve.

Kdo in kako naj določa, ali je neki izkop zemlje odpadek in ali naj se odstrani na smetišču za inertne odpadke?

Okvirna direktiva o odpadkih (Direktiva 2008/98/ES) določa, da nekontaminirana prst in drugi naravni materiali, izkopani med gradbenimi dejavnostmi, kjer je gotovo, da bo material uporabljen za namene gradnje v svojem naravnem stanju, na lokaciji, kjer je bil izkopan, ne sodijo pod to direktivo. Z drugimi besedami, ni treba, da se obravnavajo kot odpadek. Velja pa direktiva za nevarno izkopano prst in prst, ki ne bo uporabljena v naravnem stanju na isti lokaciji.

V državno zakonodajo je treba prenesti okvirno direktivo o odpadkih ali direktivo o rudarskih odpadkih, ki velja predvsem pri kopanju predorov. Odvisno od sestave izkopanega materiala je mogoča uporaba različnih meril za odpadke. Dokaz skladnosti s temi merili morda ni enostaven in morda za lastnika pomeni celo precejšen strošek. V projektu Dragon, za katerega je dala sredstva EU, so bile denimo razvite avtomatske spektralne metode za on-line karakterizacijo materiala, izkopanega pri kopanju predorov.

Kakšna so merila za uporabo recikliranih gradbenih odpadkov v gradnji?

Reciklirani gradbeni materiali se učinkovito uporabljajo v gradnji po vsej Evropi in prispevajo k trajnostni gradnji. Vendar pa je pomembno poznati sestavo in lastnosti recikliranih materialov, s čimer se izognemo nevarnostim za okolje, hkrati pa morajo biti skladni z veljavnimi gradbenimi standardi. Najboljši primer recikliranih gradbenih materialov so agregati, izdelani iz odpadkov pri rušenju. V večini držav članic obstajajo tehnične zahteve in okoljska merila, ki jih morajo reciklirani agregati izpolniti. Ustrezni standardi in certifikacijske sheme so najpomembnejši za ustvarjanje trgov za reciklirane proizvode. Tisti, ki želijo uporabljati reciklirane gradbene materiale, morajo biti prepričani, da so enakovredni novim materialom. Navadno obstajajo nacionalna pravila za dovoljene vsebnosti recikliranega agregata v novem betonu in podobno. Gradbeni materiali morajo izpolnjevati stroge tehnične zahteve in kakršnakoli zamenjava s snovmi, ki izvirajo iz odpadkov, je mogoča le v skladu s temi zahtevami.

Članek je bil novembra 2017 prvotno objavljen v strokovni reviji Mineral.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Okolje & energija
Jedrske odpadke bodo peljali na sežig v Francijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Jedrske odpadke bodo peljali na sežig v Francijo 23

Vlada je na današnji seji sprejela pobudo za sklenitev sporazuma s francosko vlado o obdelavi slovenskih radioaktivnih odpadkov v Franciji.

FINANCE
Manager
Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?

Omejitev izvoza plastičnih in papirnih odpadkov na Kitajsko v zahodnih državah že povzroča težave. Vrednost reciklatov je občutno upadla, za recikliranje ni dovolj predelovalnih zmogljivosti, pravih rešitev ni na vidiku.

FINANCE
Okolje & energija
Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.

Mariborsko podjetje v večinski javni lasti Nigrad, zavod Inštitut Wcycle Maribor in Zavod za gradbeništvo Slovenije so bili decembra uspešni na evropskem razpisu za sistemske, eko-inovativne pristope k novim krožnim poslovnim modelom za trajnostno gradbeništvo.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Okolje & energija
Ostanki gum v lovrenški jami so odpadek, so ugotovili pristojni
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Ostanki gum v lovrenški jami so odpadek, so ugotovili pristojni

Ostanki gum v gramoznici pri Lovrencu na Dravskem polju so še vedno odpadek, zato »je nastopila nova pravna situacija«, so sporočili po četrtkovi seji vlade.

FINANCE
Okolje & energija
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.

FINANCE
Nepremičnine
Vrednost gradbenih del na stavbah oktobra na letni ravni višja za 40 odstotkov
FINANCE
Nepremičnine
Prihodnje leto nova brezplačna usposabljanja za zaposlene v gradbeništvu
Nepremičnine
NepremičnineBranko Žnidaršič Prihodnje leto nova brezplačna usposabljanja za zaposlene v gradbeništvu

Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja s Šolskega centra Celje (ŠCC) bo v okviru mednarodnega projekta SKILLCO pripravila dva izobraževalna modula, ki bosta posodobila izobraževanje v gradbeni stroki – tako v srednjih šolah kot med zaposlenimi v podjetjih.