Kako mariborska gradbena fakulteta sodeluje pri razvoju občine Podlehnik

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
26.02.2018  12:00
Mariborska fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo z občino Podlehnik sodeluje pri projektu za aktivnejši trajnostni razvoj. V Podlehniku si namreč želijo privabiti več prebivalcev in razviti raznoliko turistično ponudbo.
Kako mariborska gradbena fakulteta sodeluje pri razvoju občine Podlehnik
V prihodnjih 30 letih bi lahko s premišljenim razvojem v Podlehnik privabili nekaj več kot tri tisoč novih prebivalcev.

Obveščaj me o novih člankih:  

Občina Podlehnik, ki ima nekaj manj kot dva tisoč prebivalcev in je velika 46 kvadratnih kilometrov, ima precej možnosti za večjo poselitev. V prihodnjih 30 letih bi lahko s premišljenim razvojem privabili nekaj več kot tri tisoč novih prebivalcev. S tem bi obrnili trend negativne demografske bilance, za kar pa bi bilo treba izboljšati stanovanjske možnosti. To je le eden od ukrepov. Spodbuditi želijo tudi tržno gospodarstvo na kmetijah in vzpostaviti turistično infrastrukturo s primernimi gostinskimi in prenočitvenimi zmogljivostmi.

Najprej ustavitev zaraščanja zemljišč

Fakulteta in občina poudarjata, da so Haloze – občina Podlehnik leži dobrih deset kilometrov južno od Ptuja in meji na Hrvaško – zelo lepo in dobro ohranjeno naravno okolje, vendar se kmetijske površine iz leta v leto zaraščajo. Za večjo zanimivost območja bi bilo treba najprej ustaviti ta trend. »Možnosti za sonaravno kmetijsko gospodarjenje, ki se razvija, je veliko, poleg priseljevanja pa moramo dolgoročno spodbujati turistično-gospodarski razvoj,« poudarjajo na fakulteti.

Spodbujanje gradnje stanovanjskih in poslovnih objektov

Mariborska gradbena fakulteta je pripravila tudi načrt za umestitev novih stanovanjskih objektov, za kar želijo privabiti zasebne investitorje, saj občina nima sredstev za gradnjo. Enako velja za hotelske in druge objekte.

Vendar pa bodo morale lokalne oblasti rešiti težavo z drugo infrastrukturo, saj brez dobre cestne infrastrukture to območje ni zanimivo. Večjo atraktivnost bo Podlehniku prinesla končana avtocesta, ki hrvaško mejo povezuje s Ptujem, Mariborom in Gradcem.

Še najmanj težav je z vodo, ki je praktično na vsaki lokaciji v občini oziroma jo je možno na lokacije dovesti s sprejemljivimi stroški.

Čakajo na razpis za širokopasovna omrežja

Največja težava so na drugi strani telekomunikacije. Danes na teh lokacijah še ni širokopasovnega internetnega omrežja. Zadeva je precej žgoča, saj občina lastnih sredstev nima, zaradi redke poseljenosti so za ponudnike nezanimivi, evropskih sredstev pa zaradi istega razloga ne morejo dobiti. Sedem haloških občin tako čaka na razpis za gradnjo širokopasovnega omrežja. Na območjih, kjer operaterji nimajo komercialnega interesa, bo država za gradnjo širokopasovnega omrežja namenila 1.200 evrov za posamezni priključek. Okvirna vrednost za vseh sedem občin, med katerimi je tudi Podlehnik naj bi bila okoli 12 milijonov evrov. Projekt gradnje oziroma prijavo na razpis sicer vodi občina Žetale.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
NEP&GRAD
Nepremičnine
Nepremičnine Kako vam bodo nepremičninski posredniki po novem zaračunali provizijo za najemne posle

Za posredovanje pri najemu boste še plačevali od 1,5 do dve najemnini ali pa posredniki posla ne bodo opravili

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Pregledali smo, kako dolgo izvajalci gradijo stanovanjske hiše 1

Kdaj lahko izvajalci klasičnih in montažnih hiš začnejo z gradnjo in kako dolgo gradnja traja?

NEP&GRAD
Nepremičninski agenti trdijo, da se tudi za ceno novogradenj lahko izpogaja nižja cena 1

Na drugi strani prodajalci novozgrajenih stanovanj pravijo, da so cene fiksne in da se lahko pogaja le o shrambah in parkirnih mestih