Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Zakaj se udeležiti prve Konference o načrtovanju z naravno svetlobo

Spoznali boste novi standard o dnevni svetlobi, načrtovanje naravne svetlobe v stanovanjskih, poslovnih in javnih prostorih, govor bo tudi o tem, kako naravna svetloba vpliva na človeka
Avtor
15.05.2018 23:59
Čas branja: 2 min
Zakaj se udeležiti prve Konference o načrtovanju z naravno svetlobo
Konferenco o načrtovanju z naravno svetlobo bodo organizirali v hotelu Jama. To lokacijo so organizatorji izbrali zaradi edinstvene dvorane, v kateri bo lahko dogodek potekal pri naravni svetlobi.

Sodoben človek preživi 90 odstotkov časa v notranjosti, zato je zelo pomembno, da so prostori zelo dobro osvetljeni. Naravna svetloba je namreč eden najpomembnejših elementov našega planeta in nujna za zdravo bivanje ter dobro počutje.

Odgovornost za zdravje in dobro počutje ljudi si na svoja pleča nalagajo tudi arhitekti, ki morajo zato znanja in izkušnje stalno nadgrajevati z novimi spoznanji ter projektantskimi pristopi. Prav arhitektom je namenjena brezplačna Konferenca o načrtovanju z naravno svetlobo, ki bo v postojnskem hotelu Jama potekala 31. maja. Organizatorji vabijo tudi zakonodajalce, predstavnike lokalnih skupnosti in druge osebe, ki sodelujejo pri načrtovanju svetlobe v stavbah.

Pomembna je tudi kakovost pogleda navzven

Predavali bodo svetovni in domači strokovnjaki iz različnih področij, ki se dotikajo načrtovanja naravne svetlobe v arhitekturi. Dr. Živa Kristl, izredna profesorica za pravo in menedžment pri Evropski pravni fakulteti, bo na primer skupaj z dr. Matejem Kobavom predstavila nov standard o dnevni svetlobi, ki sicer ne bo obvezen, ampak bo skupna osnovo za izračunavanje in priporočene mejne vrednosti, ki se bodo lahko predpisale v regulativah.

»Novi standard naslavlja dnevno osvetljevanje širše kot doslej. Poleg primerne ravni osvetljenosti navaja tudi pojem vidnega stika z zunanjostjo in kakovost pogleda navzven. Z dnevno svetlobo naj bi osvetljevali stavbe skozi večji del leta in večino časa, ko je dnevna svetloba na voljo,« pravi Živa Kristl in opozarja, da pri dnevni svetlobi ne opravljamo le vizualnih nalog, temveč ta zelo vpliva na psiho-fiziološki odziv našega organizma. Vse deluje sinhrono, s čimer ohranjamo zdravje ter smo uspešni pri delu in sproščeni pri počitku.

Pasti pri načrtovanju ničenergijskih stavb

Predavatelji bodo predstavili še, kako načrtovati naravno svetlobo v stanovanjskih in delovnih prostorih, šolah, vrtcih, javnih stavbah, kako naravna svetloba vpliva na počutje človeka, njegovo produktivnost, kakovost spanja, zdravje in pravilno delovanje bioritma.

Prav tako bodo opozorili na prihajajočo skoraj ničenergijsko gradnjo in kako takšne stavbe načrtovati, da bodo hkrati tudi zdrave stavbe s prijetno bivalno klimo. Arhitekt dr. Jakob Strømann bo razložil uporabno vrednost digitalnih orodij za nove načine oblikovanja dnevne svetlobe. Rezultat pa so trajnostne arhitekturne rešitve, ki izboljšujejo zadovoljstvo pri delu, povečujejo učne sposobnosti in pospešujejo samoozdravitvene procese.